to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 29.10.2020

Κοινωνία

Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ροδόπη - Νέα μέτρα από την Παρασκευή

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε στο υπουργικό συμβούλιο νέα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή 30/10 και θα ισχύουν για ένα μήνα - Βαρύ χτύπημα στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»: 15 κρούσματα στο προσωπικό, 4 σε ασθενείς, 25 ακόμα εργαζόμενοι σε καραντίνα - Στη Θεσσαλονίκη για rapid test ο ΕΟΔΥ, προσήλθε πλήθος κόσμου, δεκάδες τα θετικά αποτελέσματα


Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ανακοινώνει αύριο, Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης 29/10,  «ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ροδόπης περνούν στο «επίπεδο 4» και θα ισχύσουν τα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». «Από σήμερα πρέπει να παρθούν κάποιες έκτακτες αποφάσεις. Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα μπαίνουν στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται οι περισσότερες λειτουργίες πλην όμως, τονίζω, του λιανεμπορίου και του σχολείου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» είναι :

-χρήση μάσκας παντού ανεξάρτητα από ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου που βρίσκεται κάθε περιοχή

- η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, πιθανότατα, μέχρι τις 9 το βράδυ

-η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και πριν από τις μεταμεσονύκτιες ώρες

- ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός περιοχών επιπέδου 3 και 4

- η ενίσχυση περαιτέρω της τηλεργασίας.

Βαρύ χτύπημα στον «Άγιο Σάββα»: 15 κρούσματα στο προσωπικό, 4 σε ασθενείς, 25 ακόμα εργαζόμενοι σε καραντίνα

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας, μετά την επιβεβαίωση ότι 3 γιατροί κλινικής του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ακολούθησε απολύμανση και εκτεταμένη ιχνηλάτηση. Διαπιστώθηκαν 15 κρούσματα στο προσωπικό - μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι τους - και 4 κρούσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Τέθηκαν ακόμα σε καραντίνα 25 άτομα από το προσωπικό (αναλυτικά)

Τεράστια ουρά για τα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι, στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχει σπεύσει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού. 

Παράλληλα, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται σήμερα στο info kiosk Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, κοντά στο Βασιλικό Θέατρο, προκειμένου να πραγματοποιούν rapid test σε πολίτες από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι τεράστιες ουρές για τα τεστ:

Στο «κόκκινο» από σήμερα (Πέμπτη) Ιωάννινα και Σέρρες

Με τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν προς την κυβέρνηση ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι κρίσιμη και επικίνδυνη και τις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές χώρες να παίρνουν νέα περιοριστικά μέτρα, το lockdown για πολλές ακόμα περιοχές της χώρας είναι προ των πυλών.

Ήδη, στο επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου έχουν περάσει οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών.

Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης).

Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται,  μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Την ίδια στιγμή, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο». Τέλος, η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Η πορεία της πανδημίας έτσι όπως αποτυπώνεται στο νέο και ισχυρότερο κύμα προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες με δεδομένες τις αδυναμίες του ΕΣΥ που έμεινε όλους αυτούς τους μήνες αθωράκιστο από την κυβέρνηση και το βατερλό στα μέσα μαζικές μεταφοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο γενικού lockdown έδωσε σιβυλλική απάντησε λέγοντας: «δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο».

Πριν, όμως, από μια τέτοια απόφαση υπάρχουν, όπως είπε, και άλλα επίπεδα μέτρων που μπορούν να ληφθούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)