to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:05 | 29.10.2020

Διεθνή

Τρεις άνθρωποι νεκροί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Νίκαια και Αβινιόν

Μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων με στόχο τη Γαλλία σημειώθηκε σήμερα σε Νίκαια και Αβινιόν - Άνδρας επιτέθηκε κατά φρουρού του γαλλικού προξενείου στη Σ. Αραβία. Στο σημείο ο Μακρόν. Διεθνής κατακραυγή.


Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 29/10, δημοσιογράφοι του Ρόιτερς που βρέθηκαν επί τόπου, μετέδωσαν ότι είδαν αστυνομικούς με αυτόματα όπλα να τοποθετούν μια κορδέλα ασφαλείας γύρω από την εκκλησία, η οποία βρίσκεται επί της λεωφόρου Ζαν Μεντεσέν της Νίκαιας, την κεντρική εμπορική λεωφόρο της πόλης.

Δύο άνθρωποι--ένας άνδρας και μια γυναίκα--δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία Νοτρ Νταμ, στο κέντρο της Νίκαιας, στη νότα Γαλλία, και μια ακόμη γυναίκα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά, εξέπνευσε αργότερα μέσα σε μπαρ που βρίσκεται κοντά στον τόπο της επίθεσης και όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο, από έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι. Στον τόπο της επίθεσης μετέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (διαβάστε παρακάτω).

Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση, ενώ ο δράστης έκοψε τον λαιμό ενός από τα θύματα.

"Ο ύποπτος ως δράστης πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη σύλληψή του και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, είναι ζωντανός", δήλωσε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους. Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ξεκίνησε έρευνα για "ανθρωποκτονία" και "απόπειρα ανθρωποκτονίας".

Ένα από τα θύματα που δολοφονήθηκαν μέσα στην εκκλησία φέρεται να είναι ο νεωκόρος του ναού, όπως είπε ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.

Ποιος ήταν ο δράστης

Δικαστικές πηγές, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ανέφεραν πως η ταυτότητα του δράστη δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, όσο εκείνο κάνει λόγο για έναν Τυνήσιο ηλικίας 21 ετών, ο οποίος έφθασε στην Ευρώπη μέσω του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην υπόθεση. Σύμφωνα με μια άλλη πηγή με γνώσης της υπόθεσης, οι ερευνητές έχουν στη διάθεσή τους ένα έγγραφο του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού με το όνομα Μπραχίμ Αουισάουι.

Η επίθεση τορπιλίζει την ήδη προβληματική "συζήτηση" που έχει ανοίξει ξανά στη Γαλλία για την ανεκτικότητα

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι' αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Μετά την δολοφονία του Πατί, έχει ανοίξει ξανά η "συζήτηση" για την "ανεκτικότητα" του γαλλικού κράτους, ταυτίζοντας τον μουσουλμανικό κόσμο με τους τρομοκράτες των επιθέσεων, με τους γενικευτικούς χαρακτηρισμούς όπως πχ, ο «ισλαμοφασισμός», να δίνουν και να παίρνουν.

Γάλλοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν το δικαίωμα παρουσίασης των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ και οι εικόνες αυτές έχουν ευρέως παρουσιαστεί σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον νεκρό καθηγητή. 

Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή δήλωση του δημάρχου της Νίκαιας. "Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό", σχολίασε.

Αυτό έχει προκαλέσει την οργή σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου με κάποιες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι προωθεί μια αντι-ισλαμιστική ατζέντα.

"Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση" στις γαλλικές αξίες, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Μακρόν  

«Δεν θα κάνουμε καμία υποχώρηση» στις αξίες που συνιστούν τη Γαλλία, ιδίως «την ελευθερία του να πιστεύει κανείς και να μην πιστεύει», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας την «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον μιας εκκλησίας στη Νίκαια, με τρεις νεκρούς.

«Εάν μας επιτίθενται, είναι λόγω των αξιών μας», είπε ο Μακρόν, αφού χαιρέτισε τους αστυνομικούς που επενέβησαν για να συλλάβουν τον δράστη της επίθεσης στη Νίκαια.

Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε στη χώρα έκκληση για «ενότητα» και να «μην υποχωρεί σε κανένα πνεύμα τρόμου», ενώ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 3.000-7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle για να προστατεύσουν τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είπε ότι μεταφέρει «τη στήριξη ολόκληρου του έθνους στις καθολικούς της Γαλλίας και αλλού», υπενθυμίζοντας τη «δολοφονία του ιερέα (Ζακ) Αμέλ», ο οποίος σφαγιάστηκε μέσα στην εκκλησία του στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, κοντά στη Ρουέν, το καλοκαίρι του 2016.

«Ολόκληρη η χώρα στέκεται στο πλευρό τους και θα βρίσκεται εκεί προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να ασκούμε ελεύθερα τη θρησκεία στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο, η Γαλλία είναι εκείνη που δέχεται επίθεση», συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας πως «την ίδια στιγμή, ένα γαλλικό προξενείο στην Τζέντα δέχθηκε επίθεση και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας».

"Μήνυμα ειρήνης" στέλνει ο ΥΠΕΞ Λε Ντριάν στον μουσουλμανικό κόσμο

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν έστειλε σήμερα ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι «η χώρα της ανοχής» και όχι «της περιφρόνησης ή της απόρριψης».

«Μην ακούτε τις φωνές που επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την καχυποψία. Ας μην επιτρέψουμε να παγιδευτούμε στις υπερβολές μιας μειοψηφίας χειραγωγών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Και στην Αβινιόν επίθεση με μαχαίρι σε περαστικούς

Ένας άνδρας που κρατούσε μαχαίρι αρχικά επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε περαστικούς σε δρόμο της Αβινιόν σήμερα στις 11:15 όπως μεταδίδει το Europe 1. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο επιτιθέμενος φέρεται να φώναζε επανειλημμένως «Αλάχου Άκμπαρ» δηλαδή «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.Στη συνέχεια κινήθηκε εναντίον αστυνομικών, με τους ίδιους να ανοίγουν πυρ. Ο ύποπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Σ. Αραβία: Άνδρας συνελήφθη αφού επιτέθηκε με μαχαίρι σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας

Ένας Σαουδάραβας συνελήφθη στην πόλη Τζέντα της Σαουδική Αραβίας, αφού επιτέθηκε με μαχαίρι σε φρουρό του προξενείου της Γαλλίας, σύμφωνα με σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης και τη γαλλική πρεσβεία.

Διαφωνούντες με τα σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo για τον προφήτη Μωάμεθ συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στη Μόσχα

Μερικά άτομα, που διαφωνούν με τις γελοιογραφίες της σατυρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία επί της οδού Γιακιμάνκα για να εκφράσουν την αντίθεση τους με τον τρόπο αυτό έκφρασης, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, έξω από την πρεσβεία συγκεντρώθηκαν περίπου 20 άτομα, ενώ το MBXmedia κάνει λόγο για δέκα άτομα. Οι συγκεντρωθέντες φώναζαν «όχι!» έχοντας παραφράσει το επίθετο του Γάλλου προέδρου από Μακρόν σε «Μακαρόν», ενώ τέσσερα άτομα κρατούσαν ένα πλακάτ που έγραφε «Ο Προφήτης Μωάμεθ είναι ο καλύτερος άνθρωπος».

Ένας από τους διαδηλωτές δήλωσε στον δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού Echo Moskvi ότι οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση είναι μουσουλμάνοι, που έχουν προσβληθεί βαθύτατα με τα τελευταία σκίτσα της εφημερίδας Charlie Hebdo για τον προφήτη Μωάμεθ και πως είναι αντίθετοι με την πολιτική ης γαλλικής κυβέρνησης που υποστηρίζουν την ελευθερία έκφρασης στις γελοιογραφίες.

«Είναι λυπηρό, όταν προσβάλλουν τον προφήτη μας, υπερασπιζόμενοι κάποια ελευθερία του λόγου, αυτό δεν θα το ανεχθούμε» δήλωσε στο MBXmedia ένας από τους συγκεντρωθέντες.

Μερικοί κρατούσαν πλακάτ που είχαν ένας σταυρό διαγραφής πάνω στον τίτλο της Charlie Hebdo ενώ φώναζαν το σύνθημα «Αλλάχου Ακμπάρ».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, στον χώρο πέριξ της πρεσβείας έφθασαν επιπλέον αστυνομικές χωρίς να προβάλλουν εμπόδια στην πικετοφορία, ενώ η κατάσταση παρέμεινε ήρεμη.

Διεθνής στήριξη

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, απηύθυνε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter. H Κ. Σακελλαροπούλου, γράφοντας στα γαλλικά, επισημαίνει ότι «oι αξίες και ο τρόπος ζωής μας απειλούνται. Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

Η Τουρκία, μέσω του ΥΠΕΞ της, καταδίκασε  "έντονα" την "άγρια" επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια της νοτιοανατολικής Γαλλίας  βάζοντας στην άκρη την αντιπαράθεσή της με το Παρίσι για να του εκφράσει την αλληλεγγύη της.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Γαλλίας μετά την επίθεση μέσα σε εκκλησία της Νίκαιας το πρωί της Πέμπτης, δηλώνοντας τον αποτροπιασμό του. Στον ίδιο τόνο και ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινκ Ράαμπ που πρόσθεσε, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ότι η Βρετανία προσφέρει "κάθε είδους στήριξη προς τον γαλλικό λαό για την αναζήτηση των υπευθύνων αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης".

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διεμήνυσε στον γαλλικό λαό: "δεν είστε μόνοι σας" σε μήνυμά του που ανήρτησε στο Twitter.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργασθεί όσο το δυνατόν πιο στενά με το Παρίσι και άλλους ξένους εταίρους της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αναφέρει σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τις τραγικές συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε "απερίφραστα¨ την επίθεση "καταγγέλλοντας την τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς ανθρώπων στη Νίκαια της Γαλλίας", όπως αναφέρει το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμά του στο Twitter.

To Βατικανό καταδίκασε την επίθεση λέγοντας ότι η τρομοκρατία και η βία είναι απαράδεκτες, αναφέροντας πως ο πάπας Φραγκίσκος ενημερώθηκε και προσεύχεται για τα θύματα. "Η σημερινή επίθεση έσπειρε τον θάνατο σε έναν χώρο αγάπης και παρηγοριάς, στον Οίκο του Θεού", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βατικανού. 

«Συγκλονισμένο και αγανακτισμένο» δηλώνει το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Συνέδριο (CJE) από την επίθεση, καταγγέλλοντας «τη βαρβαρότητα και το απόλυτο κακό» αυτής της ενέργειας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)