to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:35 | 28.10.2020

Αλ.Π.

Πολιτική

Κομισιόν καλεί Frontex για τις επαναπροωθήσεις, ο Μηταράκης... θυμήθηκε να τις διαψεύσει

«Ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις» γράφει ο υπ. Μετανάστευσης, σε μια από τις σπάνιες φορές που το ισχυρίζεται με σαφήνεια, καθώς συνήθως κρύβεται πίσω από διατυπώσεις όπως «η Ελλάδα δρα με βάση το διεθνές δίκαιο». Ο υπ. Μετανάστευσης κάνει αυτή τη δήλωση, ενόψει της σύγκλησης του ΔΣ της Frontex που ζήτησε η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον για να εξετάσει τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο που έχουν απασχολήσει και τον διεθνή Τύπο.


Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον γνωστοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι ύστερα από συνεννόηση με την ίδια την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «ζητήθηκαν οι υπηρεσίες της» ώστε να συγκαλέσει, εκ μέρους της Κομισιόν, μια επείγουσα και έκτακτη («urgent extraordinary») συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex για να συζητηθούν τα πιθανολογούμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων (pushbacks) στην Ελλάδα και «η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Η έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Frontex αντανακλά τον προβληματισμό που έχουν προκαλέσει στην Ευρώπη οι συνεχείς αποκαλύψεις, με τεκμήρια, για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο από το ελληνικό λιμενικό, με τη συμμετοχή μάλιστα σκαφών της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

To δημοσίευμα στο Spiegel

Τελευταίο σχετικό δημοσίευμα, αυτό στο γερμανικό Spiegel  που έφερε στο φως περιστατικά επαναπροωθήσεων προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό σε συνεργασία με τη Frontex, γεγονός που έκανε την Ευρωομάδα της Αριστεράς να ζητήσει την απόλυση του αρχηγού της Frontex.

Το δημοσίευμα αναφερόταν μάλιστα και σε πηγές της FRONTEX που «σημειώνουν πως οι αξιωματικοί της υπηρεσίας που επιχειρούν στην Ελλάδα δείχνουν "πνεύμα συντροφικότητας" με τους Ελληνες αξιωματικούς και τους καλύπτουν, αυτολογοκρίνοντας συστηματικά τις αναφορές που υποβάλλουν στην έδρα της κεντρικής υπηρεσίας στη Βαρσοβία».

Kαι στους New York Times

Εϊχε προηγηθεί και δημοσίευμα στους Νιου Γιορκ Τάιμς τον Αύγουστο που αναφερόταν στις επαναπροωθήσεις από το ελληνικό λιμενικό.

(φωτ. της τουρκικής ακτοφυλακής, από διάσωση προσφύγων από ναυαγοσωστικές λέμβους ελληνικής κατασκευής).

Oι NYT αναφέρονταν συγκεκριμένα στην πρακτική του ελληνικού λιμενικού σύμφωνα με την οποία, κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, οι λέμβοι με πρόσφυγες που εντοπίζονταν στη θάλασσα, ακινητοποιούνταν από το λιμενικό, και οι επιβάτες τους μεταφορτώνονταν στα περιπολικά σκάφη όχι όμως για να μεταφερθούν στην ελληνική στεριά. Μεταφέρονταν διά της βίας σε ναυαγοσωστικές λέμβους και μετά αφήνονταν ξανά  στη θάλασσα και με κυματισμό από τα ελληνικά σκάφη σπρώχνονταν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, απ' όπου ώρες αργότερα τα περισυνέλλεγε η τουρκική ακτοφυλακή.

«Καλωσορίζει» ο Μηταράκης και διαψεύδει ελληνική συμμετοχή σε επαναπροωθήσεις

Ο υπ. Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ίλβα Γιόχανσον να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, «καλωσόρισε», με ένα tweet στα αγγλικά, την κίνηση της Κομισιόν, σπεύδοντας - με μια σπάνια, αν όχι μοναδική ως τώρα κατηγορηματική διατύπωση - να δηλώσει πως «ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις» και επαναλαμβάνει το γνωστό «μάντρα» του, ότι «φυλάσσουμε τα σύνορα μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»

«Συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές», συνεχίζει ο Νότης Μηταράκης (ξεχνώντας φυσικά πως η ύπαρξη λαθροδιακινητών είναι σύμπτωμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπη-Φρούριο, κι όχι αιτία της μετανάστευσης...). 

«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ylva Johansson να ζητήσει τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια», καταλήγει ο Νότης Μηταράκης.

Οι παραδοχές και τα στοιχεία

Ωστόσο, ο Νότης Μηταράκης θα πρέπει να κοπιάσει πολύ για να αποδείξει τον ισχυρισμό του ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις:

- Τα pushbacks στο Αιγαίο είχε παραδεχτεί και ο υπ. Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με μια κυνική ομολογία για push back 10.000 προσφύγων και μεταναστών

- Τα είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο επικεφαλής της Frontex, Φ. Λεγκερί, καλύπτοντας τα νώτα του τότε, μέχρι που το δημοσίευμα του Spiegel αποκάλυψε τον ρόλο της υπηρεσίας της οποίας προϊσταται

Ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία είχε χτυπήσει καμπανάκι για τις παράνομες επαναπροωθήσεις

- Iσχυρές ενδείξεις ότι τα pushbacks αποτελούν πάγια τακτική του ελληνικού λιμενικού τον τελευταίο χρόνο αποτελούν τόσο οι δημοσιεύσεις από οργανώσεις όπως το Aegean Boat Report, όσο και τα πολλαπλά δημοσιεύματα σε τοπικά και πανελλαδικά μέσα (εμβληματική εδώ η ιστορία που εκτυλίχτηκε στην παραλιά Μονολιά στη Χίο, όπου πρόσφυγες που έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους, κατόπιν «εξαφανίστηκαν» μυστηριωδώς...)

- Τα αποδεικνύουν και τα βίντεο, με πιο χαρακτηριστικό ίσως αυτό εδώ,  όπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου 2020 φαίνεται μια προσφυγική λέμβος, χωρίς μηχανή, «εγκλωβισμένη» ανάμεσα σε 3 (!) σκάφη του ελληνικού Λιμενικού. Σε αυτή επιβιβάζονται βιαίως πρόσφυγες, ενώ στη συνέχεια το φουσκωτό του λιμενικού παίρνει τη βάρκα και την ρυμουλκεί στο πέλαγος όπου την αφήνει χωρίς καμιά μηχανική υποστήριξη και δυνατότητα πλοήγησης:

Το βίντεο από το Aegean Boat Report

- Ας σημειώσουμε και αυτό:  ενώ πλήθαιναν οι αποκαλύψεις και καταγγελίες για τις επιχειρήσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο είναι πλέον καθημερινές, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, ζητούσε τον Ιούνιο του 2020 από την Ε.Ε. το ελεύθερο να αναστέλλει εκτάκτως η Ελλάδα τη διαδικασία ασύλου (!) και να επαναπροωθεί πρόσφυγες στα σύνορα, χωρίς να εξετάζει πιθανά αιτήματα ασύλου. Ο Γ. Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμαινε τότε για τη «ρήτρα εξαίρεσης» Κουμουτσάκου: «Το διεθνές δίκαιο δεν είναι α λα καρτ».

Το ερώτημα βέβαια είναι εάν η έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Frontex θα περιοριστεί σε τυπικές διαπιστώσεις που με άλλα λόγια θα λένε πως «δεν είδε κανείς τίποτα», ή θα έχει ως αποτέλεσμα μια σοβαρότερη ματιά σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο. Και εκεί πολλοί θα κληθούν να δώσουν δύσκολες απαντήσεις. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)