to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 05.07.2013

Πολιτική

"Νέα Ελλάδα" με την όπισθεν

Του Πάνου Τριγάζη*


Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μίλησε στο Συνέδριο της ΝΔ για «νέα Ελλάδα», την οποία υποτίθεται ότι οικοδομεί, συγκυβερνώντας με το ΠΑΣΟΚ, στη βάση των οδηγιών του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της ΕΕ. Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το πώς οραματίζεται τη «νέα Ελλάδα», ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να εξαπολύσει μύδρους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ισχυριζόμενος ότι το κόμμα μας «επενδύει στην καταστροφή της Ελλάδας». 

Δεν πρωτοτυπεί ο κ. Πρωθυπουργός, αναποδογυρίζοντας –ακόμα μία φορά– πλήρως την πραγματικότητα, την οποία ο Ελληνικός λαός ζει με πολύ επώδυνο τρόπο. 

Ας θυμηθούμε ότι οι σημερινοί συγκυβερνώντες –ΝΔ και ΠΑΣΟΚ– μιλούσαν άλλοτε για «ισχυρή» Ελλάδα, υποσχόμενοι «εθνικές επιτυχίες με την οικονομική διείσδυση» στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, μεγαλεία με την Ολυμπιάδα του 2004, αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις με πολυδάπανους εξοπλισμούς, που υπερχρέωσαν την χώρα μας προς όφελος συγκεκριμένων εταιρειών εμπορίας όπλων και μεσαζόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανταποδοτικά δήθεν οφέλη για τις διευκολύνσεις που παρείχε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και για τους δήθεν αντιτρομοκρατικούς πολέμους των Μπους-Μπλερ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Αλλά μήπως και η επιλογή των διαδοχικών καταστροφικών μνημονίων (το πρώτο εξαγγέλθηκε από το Καστελόριζο) δεν παρουσιάστηκε ως μονόδρομος για τη σωτηρία της Ελλάδας και την απαλλαγή της από τις «παθογένειες» ενός πελατειακού και διεφθαρμένου συστήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν με την διαπλοκή, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια στον δημόσιο τομέα;

Ένα είναι βέβαιο. Η «νέα Ελλάδα» του κ. Σαμαρά οικοδομείται πάνω σε οικονομικά και κοινωνικά ερείπια, που αφήνουν πίσω τους οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Είναι η Ελλάδα που υποτίθεται ότι προσελκύει ξένες επενδύσεις (όπως εκείνη στις Σκουριές Χαλκιδικής), αλλά διώχνει στο εξωτερικό την μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει πολλές ελληνικές οικογένειες, με αιματηρές οικονομικές θυσίες, σπουδάζοντας τα παιδιά τους, τα οποία αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες. 

Είναι η Ελλάδα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της, η Ελλάδα των μεγάλων περιφερειακών ανισοτήτων και του πολλαπλασιασμού των λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι η Ελλάδα που διασύρεται διεθνώς από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα «κατορθώματά» τους, που ο ρόλος της υποβαθμίζεται και οι διεθνείς δυνατότητές της ακινητοποιούνται από μια εξωτερική πολιτική που δεν έχει τίποτε το «νέο» να επιδείξει, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν και στην ευρύτερη περιοχή μας σημειώνονται ραγδαίες ανακατατάξεις και γεωπολιτικοί κλυδωνισμοί. 

Είναι η Ελλάδα, που όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε στην Κύπρο στις νέες μεγάλες της δοκιμασίες, αλλά την συμπαρέσυρε στον καταστροφικό δρόμο που η ίδια ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Ας μην αμφιβάλλει, όμως, ο κ. Σαμαράς ότι η νέα Ελλάδα θα υπάρξει, όχι ως ουραγός και καρπαζοεισπράκτορας στην Ευρώπη αλλά ως ισότιμος εταίρος και συνδημιουργός μιας νέας Ευρώπης των λαών της, απαλλαγμένης από τον νεοφιλελευθερισμό και τον ατλαντισμό των σημερινών ηγεσιών της. Και τη νέα Ελλάδα θα την δημιουργήσει ο περήφανος λαός αυτής της χώρας, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις της εργασίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, που θα φέρουν στη διακυβέρνηση του τόπου μια κυβέρνηση της αριστεράς, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι οικονομολόγος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)