to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:27 | 25.10.2020

Διεθνή

Οι βολές Ερντογάν κατά Μακρόν και η αντίδραση της Αθήνας

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την ανοίκεια φραστική επίθεση κατά του Γάλλου ομολόγου του


«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις», δήλωσε σήμερα (Κυριακή) ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του ομιλία, στην επαρχία της Μαλάτειας, στα ανατολικά της Τουρκίας. Ο Ερντογάν υπενθύμισε μάλιστα πως ο ίδιος είχε προτρέψει χθες τον Μακρόν να εξεταστεί σε ιατρικό επίπεδο, καθώς χρήζει θεραπείας.

«Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν, με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο», είχε δηλώσει το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή δήλωση Ερντογάν προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του προεδρικού μεγάρου στο Παρίσι, με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του Μακρόν απέναντι στους μουσουλμάνους και το Ισλάμ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει αυτό που αποκάλεσε ως «ισλαμικό αυτονομισμό» (separatism). Από τότε μεσολάβησε η αποτρόπαιη δολοφονία, διά αποκεφαλισμού, του καθηγητή Ιστορίας Σαμιέλ Πατί σε προάστιο του Παρισιού, με δράστη έναν 18χρονος ακραίος Ισλαμιστή.

Μισέλ: «Η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές»

Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμμανουέλ Μακρόν. «Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Η στήριξη Μητσοτάκη στον Μακρόν

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο τουίτερ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

"Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη" Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς@EmmanuelMacron και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα".

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τις προσβλητικές εκφράσεις κατά του Γάλλου προέδρου

Την αλληλεγγύη του προς τον εταίρο της Ελλάδας, τη Γαλλία, εκφράζει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προσβλητικές εκφράσεις προερχόμενες από υψηλές αρχές της Τουρκίας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και οποιοδήποτε λόγο που προβάλει το μίσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)