to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 25.10.2020

πηγή: Αυγη

Οικονομία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην έρευνα για τη Novartis

"Η ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε πολλές προσπάθειες ώστε να υπονομεύσει την έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη"


Σε δημοσίευμα του το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) αναφέρεται στην «έξοδο» της Ελένη Τουλουπάκη από τη θέση της Εισαγγελέως Καταπολέμησης της Διαφθοράς διάταξης σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η ενοποίηση των Εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Αυτό σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος θα οδηγήσει την έρευνα της Τουλουπάκη για τη Novartis και τα πολιτικά πρόσωπο που ερευνά σε «ταφόπλακα».

Το δημοσίευμα αυτό εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη χώρα μας διεθνώς σε ότι αφορά την μεταχείριση μιας εισαγγελέως που ερευνά πολιτικά πρόσωπα σε διεθνές σκάνδαλο.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά και στο δημοσιογράφο του Documento Βαγγέλη Τριάντη ο οποίος το 2017 είχε πέσει θύμα δύο περίεργων διαρρήξεων στο σπίτι του καθώς οι δράστες είχαν αφαιρέσει μόνο τα προσωπικά του λαπ τοπ χωρίς να πειράξουν τίποτα άλλο, όπως ακριβώς συνέβη και με τη διάρρηξη στο σπίτι της Ελένης Τουλουπάκη, όπου είχαν αφαιρέσει μόνο έγγραφα και σκληρούς δίσκους από το αρχείο της καθώς επίσης και έγγραφα που αφορούσα σε προσωπικά της δεδομένα.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «η δουλειά της Ελένης Τουλουπάκη κρέμεται από μια κλωστή» καθώς «ο πρόσφατος νομοθετικός ελιγμός μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή της» από τη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς. Όπως επισημαίνεται, οι επικριτές του νομοσχέδιου πιστεύουν ότι το νέο τμήμα (εννοούν αυτό που θα προκύψει από την ενοποίηση των δύο εισαγγελιών), «θα εγκαταλείψει έρευνα για το κατά πόσον υψηλόβαθμοι πολιτικοί ενδέχεται να έχουν λάβει δωροδοκίες από τη Novartis, μια ελβετική φαρμακευτική εταιρεία που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο».

Στη συνέχεια αναφέρεται στον διακανονισμό που έκανε στις ΗΠΑ η Novartis με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για παραβίαση του νόμου περί πρακτικών διαφθοράς στο εξωτερικό αποδεχόμενη να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια για παράνομες πληρωμές (μίζες).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δωροδοκίες επέτρεψαν στη Novartis να αυξήσεις τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων της σε διογκωμένες τιμές και να αποκτήσει πιο κυρίαρχη θέση στην ελληνική αγορά υγειονομικής περίθαλψης. «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε μία σοβαρή οικονομική κρίση», ενώ επισημαίνεται ότι το κόστος για την Ελλάδα ανήλθε σε 3,4 δισ. δολάρια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis καθώς ήταν ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνήθηκαν από την Ελένη Τουλουπάκη αλλά η έρευνα κατέληξε στο αρχείο.

«Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω ότι δεν με αγγίζουν. Και μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι συκοφάντες και εκείνοι που βρίσκονται πίσω τους θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη », δήλωνε ο Σαμαράς τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το κόμμα του ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπονομεύσει την έρευνα

Αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την άνοδό της στην εξουσία ώστε να μην προχωρήσει η έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη .

«Με το που έχασε την εξουσία το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, η ΝΔ με επικεφαλής το σημερινό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε πολλές προσπάθειες ώστε να υπονομεύσει την έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη» επισημαίνεται.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος αναφέρονται στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά της Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, καθώς επίσης και την απόρριψη από το Δικαστικό Συμβούλιο της αίτησης απόρριψης που είχε καταθέσει.

Στο σημείο αυτό στέκονται και στην περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ένα από τα ερευνώμενα πολιτικά πρόσωπα, ο οποίος μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου είχε προαναγγείλει το αποτέλεσμα της στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Επίσης γίνεται αναφορά και στην προσφυγή της Ελένης Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του δικηγόρου της Βασίλη Χειρδάρη.

«Οι όροι έχουν αντιστραφεί. Ο ελεγκτής έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και αυτοί που ερευνούνται έχουν γίνει οι ελεγκτές» σημείωσε o κ. Χειρδάρης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)