to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 25.10.2020

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη

«Επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα η δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη - Σπάει όλα τα... βιολιά της ανευθυνότητας χαρακτηρίζοντας εθνικισμό την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα 12 μίλια»


"Επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα" χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, που "κατηγόρησε για εθνικισμό την αξιωματική αντιπολίτευση" για τα 12 ναυτικά μίλια, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM το μεσημέρι της Κυριακής. "Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών σωστά το θεωρούν αυτονόητο δικαίωμα της χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης σπάει όλα τα... βιολιά της ανευθυνότητας μιλώντας για εθνικισμό. Βέβαια, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι κατάλληλος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το τελευταίο διάστημα λειτουργεί συνολικά με τρόπο επικίνδυνο. Χαρακτήρισε λαϊκισμό την κριτική της αντιπολίτευσης για τη διαφυγή του χρυσαυγίτη Ν. Παππά, και συντηρητισμό την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Σταϊκούρα για το πτωχευτικό νομοσχέδιο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και αυτό οι Έλληνες πολίτες το αντιλαμβάνονται πλήρως όσο βλέπουν ότι η ηγεσία της ΕΕ δεν δείχνει επαρκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά χαϊδεύει τον Ερντογάν", τόνισε ο Δημ. Παπαδημούλης. Μάλιστα, υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρξει ένα "εθνικό σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος απέναντι στην Τουρκία, να επιδιωχθεί ισχυρότερη ευρωπαϊκή και διεθνής αλληλεγγύη, και δίπλα στο 'καρότο' του ευρωτουρκικού διαλόγου και των διερευνητικών επαφών, που τορπιλίζει ο Ερντογάν, να υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων -και στον ορίζοντα, αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε προσφυγή στη Χάγη".

Ο Δημ. Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας σωστή επιλογή την "ομόθυμη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πρόταση μομφής στον κ. Σταϊκούρα", κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το ν/σ για τον πτωχευτικό "πάει και πάλι να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των πιο αδύναμων", καταγγέλλοντας ότι προασπίζει τα συμφέροντα των τραπεζών, αλλά και το γεγονός ότι το θέμα στα μέσα ενημέρωσης κινδυνεύει να θαφτεί. «Είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη δημοσιογραφία ότι περνάει στα ψιλά», προσέθεσε.

"Μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. είναι να διαμορφώσει ένα ισχυρό, εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Με εξωστρέφεια, συσπείρωση και σύνθεση απόψεων, να έχει ένα "ναι" προτάσεων δίπλα σε κάθε "όχι" στην κυβερνητική πολιτική. Έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας που θα επιταχύνει και τις πολιτικές εξελίξεις. Και όσο πέφτει η δημοφιλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες εκλογές -όποτε αυτές γίνουν", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, δίνοντας, μάλιστα, σοβαρές πιθανότητες στο ενδεχόμενο "ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο κορμός της διακυβέρνησης της χώρας, αφού παραμένει ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος του πολιτικού μας συστήματος". "Αυτό το γνωρίζει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και γι' αυτό λυσσάει", σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δυνατότητες του ευρωκοινοβουλίου να επιβάλλει ένα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ο Δημ. Παπαδημούλης ήταν σαφής: "Για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, η πώληση όπλων είναι θέμα των κρατών-μελών και όχι της ΕΕ. Το Ε/Κ έχει εγκρίνει πολύ πιο αυστηρά ψηφίσματα, ζητώντας και κυρώσεις προς την Τουρκία και εμπράγκο πώλησης όπλων. Αλλά η πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εμπάργκο όπλων απορρίφθηκε από τη γερμανικ, τη γαλλική, την ισπανική κυβέρνηση. Όπως και η πρόταση του κ. Δένδια για την αναστολή των διαπραγματεύσεων περί τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία". Υπογράμμισε, δε, πως τα αιτήματα αυτά κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, "αποκλειστικά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης σε γνώση της αδυναμίας των κκ. Μητσοτάκη και Δένδια να κερδίσουν συμμαχίες". "Αυτό που προέχει", είπε, "είναι να πιέσει η κυβέρνηση για έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό κυρώσεων προς την Τουρκία". Τέλος, υπενθύμισε ότι από το βήμα της Ολομέλειας του Ε/Κ μέσα στην εβδομάδα, ο ίδιος κάλεσε τον Σαρλ Μισέλ "να σταματήσει να χαϊδεύει τον Ερντογάν".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)