to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 25.10.2020

Πολιτική

Σφυροκόπημα από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πτωχευτικό Σταϊκούρα: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών

Αποσπάσματα και βίντεο από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την 3ήμερη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά του Χρ. Σταϊκούρα από τον Αλ. Τσίπρα και 85 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Παρακολουθήστε ζωντανά την εξέλιξη της διαδικασίας στη Βουλή

Μερικές από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρ. Σταϊκούρα:

Τρ. Αλεξιάδης: Σήμερα δεν συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο, συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναπληρωτής Τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής του τομέα Οικονομικών, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τον Χρήστο Σταϊκούρα επισήμανε: 

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για σταθερό φορολογικό σύστημα το 2018 και πολύ σωστά. Μετεκλογικά, έχετε ήδη φέρει 26 νόμους που τροποποιούν το φορολογικό σύστημα!

-  Για την περίφημη υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι περίφημοι 29 άδικοι φόροι που λέγατε στα κανάλια.  Αν δεν τα λέγατε απλώς προεκλογικά, θα τους καταργήσετε;

-   Το φορολογικό βάρος που προστέθηκε από το 2010 έως το 2014 ήταν 36,5 δις. Από το 2015 έως το 2019 προστέθηκε λιγότερο από 15 δις.

-  Κάνετε μειώσεις φόρων και καλά κάνετε εκεί που είναι άδικοι. Θα καταθέσω όμως στα πρακτικά πίνακα ενδεικτικών χαριστικών φορολογικών διατάξεων της ΝΔ διότι ακολουθείτε την τακτική των φωτογραφικών διατάξεων στους κατέχοντες και τους διαπλεκόμενους.

- Στο πτωχευτικό νομοσχέδιο έχετε ως τροπολογία τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αγωνιάτε για το υγειονομικό προσωπικό, τους δασκάλους, τους στρατιωτικούς μας κ.ο.κ. αλλά ΔΕΝ τους δίνετε φορολογική ελάφρυνση ούτε μισό ευρώ. Στα στελέχη των τραπεζών, των φαρμακευτικών εταιριών κ.ο.κ. δίνετε τεράστια φορολογική ελάφρυνση. Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παίρνει 900 ευρώ έχει μηνιαίο όφελος 80 λεπτά του ευρώ το μήνα, σε αυτούς που παίρνουν 18.000 ευρώ, έχει ετήσιο όφελος 1500 ευρώ, αυτή είναι η ταξική πολιτική σας.

- Λέτε ένα μεγάλο ψέμα, πως η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε λήξει από το Φλεβάρη του 2019. Καταθέτω στα πρακτικά από την ομιλία του κ. Μπούγα πριν δυο μέρες που έλεγε πως η πρώτη κατοικία τηρούσε σε πλήρη και απόλυτη προστασία μέχρι τις 31/12/2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κληρονόμησε προστασία πρώτης κατοικίας από εσάς.

«Αυτός ο νόμος ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά», τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης.

Γ. Αμανατίδης: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό από τον νόμο ως μέσο αρπαγής»

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εξαπέλυσε, την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό για την κοινωνία, από την χρήση του νόμου ως μέσου αρπαγής.

«Πώς ορίζεται η νόμιμη αρπαγή;» ρώτησε «Αρκετά απλά», όπως είπε. «Παρατηρείς αν ο νόμος παίρνει από κάποιους αυτό που τους ανήκει και το δίνει σε άλλους, στους οποίους δεν ανήκει. Παρατηρείς αν ο νόμος ωφελεί έναν πολίτη σε βάρος κάποιου άλλου, κάνοντας ό,τι ο πολίτης ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει χωρίς να διαπράξει έγκλημα.

Το νομοσχέδιό σας, λοιπόν, το χαρακτηρίζω σαν «νόμιμη αρπαγή».

«Δεν είστε ο αδύναμος κύριε Σταϊκούρα στη Βουλή των Πεντακοσίων» είπε στον υπουργό της ΝΔ, που επικαλέστηκε τον «Λόγο υπέρ Αδυνάτου» του Λυσία, στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας και κατά του οποίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας.  

Δ. Αυγέρη: Τι έγινε το σύνθημα «Μένουμε σπίτι», κ. Μητσοτάκη; «Σας παίρνουμε το σπίτι»;

Ομιλία της Δώρας Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

Την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποπειράθηκε να διαπράξει τη μέγιστη, ίσως, ύβρι στη μέχρι τώρα θητείας της.

Αποπειράθηκε να περάσει στα μουλωχτά νόμο με τον οποίο ουσιαστικά καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αποπειράθηκε να περάσει στα μουλωχτά νόμο με τον οποίο, ανακεφαλαιοποιημένες από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού ιδιωτικές τράπεζες μπορούν ν᾽ αρπάξουν τα σπίτια των ανθρώπων του μόχθου.

Και την ίδια στιγμή, όσο το επιχειρούσε αυτό -με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συντονισμένη να λέει ότι τάχα η κυβέρνηση δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους δεκάδες χιλιάδες τίμιους οφειλέτες- ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να εμφανιστεί, με νέο τηλεοπτικό διάγγελμα, ως ο άσπιλος ηγέτης. Να μπει στα σπίτια- τα οποία τώρα απειλεί η κυβέρνηση της ΝΔ να βγάλει στο σφυρί- και να ανακοινώσει νέα μέτρα για την προστασία της υγείας τους από τον κορωνοϊό!

Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης είχε σχεδιάσει να κάνουν οι βουλευτές του και το υπουργικό συμβούλιο, και εσείς κύριε Σταϊκούρα, τη δύσκολη δουλειά, τη βρόμικη δουλειά  στο Κοινοβούλιο. Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τεχνηέντως ν’ απόσχει, να βγει εκτός κάδρου, σα να μην είναι ο κύριος υπεύθυνος. 

Ο κ. Μητστοτάκης σχεδίαζε  για μια ακόμη φορά, να βγει στην τηλεόραση και να εμφανιστεί ως ο προστάτης, ο σωτήρας!

Πάνω, λοιπόν, που είχε στηθεί άλλο ένα σκηνικό επικοινωνιακής διαχείρισης και απόκρυψης, εις βάρος και της περιουσίας και της υγείας των πολιτών, ήρθε η πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και ξαφνικά, το νεοδημοκρατικό οικοδόμημα ταρακουνήθηκε. Αιφνιδιάστηκε.

Δεν το περίμενε. Δείγμα της αλαζονείας που προκαλεί η επίφαση παντοδυναμίας σας, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτοδύναμοι, ναι, είστε. Με τα ΜΜΕ στο πλευρό σας. Ναι, είστε. Αλλά παντοδύναμοι, όχι. Δεν είστε. Γιατί, ο ελληνικός λαός αρχίζει και καταλαβαίνει πώς τον εξαπατήσατε.

Και τον εξαπατήσατε όχι γιατί δώσατε μια μάχη σκληρή, ευρωπαϊκή, με όλες σας τις δυνάμεις. Για το δίκιο όσων σάς εμπιστεύτηκαν, μια μάχη που δεν σας βγήκε.
Και, ειρήσθω εν παρόδω, δεν σας βγαίνουν οι μάχες όπου κι αν σταθείτε, κι όπου αν και βρεθείτε.

Εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό, γιατί ακριβώς δεν  δίνετε καμία μάχη. Μόνοι σας φέρνετε νομοσχέδια. Μικρά μνημόνια φέρνετε.

Σοκάρεται, λοιπόν, η ΝΔ με την πρόταση μομφής. Και η πρώτη της αντίδραση μέσα σε τούτη εδώ την αίθουσα ήταν ότι εμείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν χρησιμοποιούμε σωστά τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ότι δεν είναι η σωστή συγκυρία αυτή εν μέσω πανδημίας.

Και συγνώμη, δηλαδή. Είναι η σωστή συγκυρία για τη κυβέρνησης της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, όταν λέει στον κόσμο να μείνει σπίτια του, και η ίδια  σχεδιάζει πως να του πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια;

«Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στον κόσμο «Μένουμε σπίτι» για να κλείσουμε έξω τον κορωνοϊό!


Τώρα τι μας λέτε στη δεύτερη φάση; Στη δεύτερη φάση της πανδημίας, χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, ο κ. Μητσοτάκης φέρνει το νέο πτωχευτικό κώδικα που ανοίγει την πόρτα στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δίνοντας το σύνθημα στα αρπαχτικά: «Σας Παίρνουμε το Σπίτι»!

Ενώ την ίδια ώρα, κάποια άλλα αρπαχτικά σουλατσάρουν προκλητικά στο Αιγαίο.

Και την ίδια ώρα, από αυτή εδώ την αίθουσα, από εκείνα τα κυβερνητικά έδρανα, μέλος της ελληνικής κυβέρνησης αποκαλεί εθνικισμό τα 12 ναυτικά μίλια! Πόσες πληγές μπορείτε, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, να προκαλείτε στη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού; Και επειδή «scripta manent», εδώ είναι τα πρακτικά από την ομιλία του υπουργού κ.  Χρυσοχοΐδη. Αν και δεν χρειάζονται τα πρακτικά, γιατί απ᾽ ό,τι θυμάμαι, εδώ παρούσα ήμουν, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν μίλησε αυτό που λέμε «by heart». Διάβαζε, γραπτή ήταν η απάντησή του. Άρα, νομίζω, μπορεί και ο ίδιος να δώσει αυτολεξεί αυτά που έγραψε ή που του έγραψαν. «Επιστρατεύετε», είπε προς εμάς ο κ. Χρυσοχοΐδης, «επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσετε. Εθνικισμό με τα 12 ναυτικά μίλια».

Αυτά είναι για τα πρακτικά, σε περίπτωση που ο υπουργός ξέχασε τις σημειώσεις του εδώ πέρα. Παρακαλώ, κρατείστε στα πρακτικά.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αν ήθελε να κουμπώσει την λέξη «εθνικισμός» σε κάποια φωτογραφία, και όχι στα 12 ναυτικά μίλια, θα του δίνονταν η ευκαιρία να αναζητήσει φωτογραφία μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι απών ο ομιλητής που πριν από μία ώρα έκανε την πιο εθνικιστική ομιλία και παρέμβαση που θα μπορούσε να κάνει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Και φαντάζομαι ότι η ΝΔ δεν είναι υπερήφανη γι᾽ αυτό.

Η ύβρις, και κλείνω κ. Πρόεδρε, είναι αδιανόητη και δεν προσωποποιείται μόνο στον Υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος είναι ο κύριος κομιστής του νομοσχεδίου για το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Προέρχεται απ΄ όλη την κυβέρνηση και το σύστημα εξουσίας, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης.

Κι όσο κι αν προσπαθήσουν κάποια ΜΜΕ και οι δεξιοί πολιτευτές να ρίξουν το φταίξιμο πότε στους νέους, πότε στα παιδιά, πότε στους γέρους, πότε στη μια επαγγελματική ομάδα και πότε στην άλλη,
είτε τους λέτε ότι αυτοί φταίνε που κόλλησαν, είτε τους λέτε ότι αυτοί φταίνε που χρεοκόπησαν…

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είναι εδώ.

Θα είμαστε εδώ για να ξαναβάζουμε τον Πρωθυπουργό στο κάδρο των ευθυνών απ’ το οποίο προσπαθεί να βγει.

Μέχρι να πέσει από το γυάλινο βάθρο του!

Τ. Ελευθεριάδου: Πτώχευση για τους πολίτες, δεύτερη ευκαιρία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Σκληρή κριτική προς τη ΝΔ για το νέο Πτωχευτικό νόμο που αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας άσκησε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τάνια Ελευθεριάδου στη συζήτηση σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας για τον Υπουργό Οικονομικών.

Υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, παρά τα όσα ψευδώς διαμήνυαν οι βουλευτές της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι στις 30 Απριλίου του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και «για να ανακοινώσει κάποιος την παράταση, σημαίνει ότι υφίστατο προστασία της πρώτης κατοικίας».

«Πλέον πτωχεύουν όλοι» και συμπλήρωσε: «Πτωχεύουν ελεύθεροι επαγγελματίες, πτωχεύουν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές, συνταξιούχοι. Πλέον όλοι πτωχεύουν και όλοι χάνουν την περιουσία τους, κινητή και ακίνητη, καθώς και το μελλοντικό εισόδημά τους. Πλέον όσοι πτωχεύουν χάνουν την ιδιοκτησία του σπιτιού τους. Πλέον όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που θα πτωχεύουν θα απολύονται χωρίς αποζημίωση και θα διεκδικούν την αποζημίωσή τους στα δικαστήρια, ακόμη και αν η εταιρεία συνεχίσει τη δραστηριότητά της μέσω της πτώχευσης ή μεταβιβαστεί σε άλλον ιδιοκτήτη και συνεχίσει τη δραστηριότητα».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, κοροϊδία το προπτωχευτικό στάδιο καθώς η «επανάσταση» που φέρνει (πατάς enter και βγαίνει πρόταση, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης) είναι άνευ ουσίας, διότι η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει!

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο άρθρο 100 του Σ/Ν που ευνοεί μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι πλέον θα μπορούν να απολύσουν το προσωπικό τους μόλις πτωχεύσουν, χωρίς καμία αποζημίωση. Έφερε ως παράδειγμα τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, περίπτωση επιχειρηματία του οποίοι η περιουσία έχει κατασχεθεί από την αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος. «Αυτόν λοιπόν τον επιχειρηματία, τον κ. Λαυρεντιάδη, όπως και άλλους, τους ευνοεί αυτό το νομοσχέδιο. Και με τα κλεμμένα λεφτά θα πληρώνετε τις τράπεζες. Και για να γραφτεί και αυτό στα Πρακτικά, σήμερα ο κ. Λαυρεντιάδης υπέβαλε πρόταση για να συμμετέχει στην υποπαραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας» είπε καταλήγοντας.

Κ. Ζαχαριάδης: «Πρόταση δυσπιστίας για να ξέρει ο ελληνικός λαός όσα του συμβούν με την άθλια κυβερνητική πολιτική»

  «Σας κάνουμε πρόταση δυσπιστίας για να σας ξεμπροστιάσουμε. Για να ξέρει ο ελληνικός λαός όλα όσα θα του συμβούν με την άθλια πολιτική σας", ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή "δεν το είχε φανταστεί ούτε ο πιο αδίστακτος μνημονιακός".

"Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι τον εξαπάτησε η μεσαία τάξη, πρέπει να ξέρει η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας κερδίσατε τις εκλογές ότι στο δίλημμα πολίτες ή τράπεζα κοινωνία ή τράπεζα, μεσαία ή τράπεζα, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ή τράπεζα, εσείς απαντήσατε: τράπεζα, τράπεζα, τράπεζα", ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για τους πλειστηριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τεχνηέντως μπερδεύει πλειστηριασμούς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης κατοικίας ή άλλων περιουσιακών στοιχείων με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

"Φέρτε, αν έχετε τα κότσια, τα στοιχεία πόσοι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τους φέρετε γιατί ξέρετε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα με μάχες, με διαπραγματεύσεις προστάτευσε την πρώτη κατοικία του μικρού και του μεσαίου μέχρι 240.000 ευρώ. Ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη είναι η απόδειξη. Εσείς τα δίνετε όλα στα funds χωρίς καμία προστασία", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριακή Μάλαμα: Το πλαίσιο για τις πτωχεύσεις που εισάγετε θα το ζήλευε κι ο “λύκος της Wall Street”, Γκόρντον Γκέκο

«Η πρόταση μομφής στον Υπουργό Οικονομικών αφορά συνολικά τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει και πριν από την πανδημία και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά και τώρα. Οι κυβερνητικές πολιτικές για την οικονομία έχουν οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο εκατομμύρια συμπολίτες μας, εργαζόμενους, επαγγελματίες, συνταξιούχους και έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση», τόνισε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια Τομεάρχης Μακεδονίας-Θράκης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνοντας: «Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται διασωληνωμένοι κυριολεκτικά. Η φτωχοποίηση των πολιτών είναι ραγδαία και μέσα σε αυτό το κλίμα το Υπουργείο Οικονομικών επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο που διαλύει τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας και πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο όσους βρίσκονται κάτω απ’ αυτές τις οικονομικές δυσκολίες»

«Το πλαίσιο για την πτώχευση των επιχειρήσεων που θέλετε να εφαρμόσετε, θα το ζήλευε ακόμα και ο Μάικλ Ντάγκλας, μιας και ο συνάδελφος προηγουμένως αναφέρθηκε σε κινηματογραφικές ταινίες. Ο Μάικλ Ντάγκλας υποδυόταν το χρηματιστή στη Wall Street Γκόρντον Γρέκο, το «λύκο» της Wall Street. Τι έκανε ο συγκεκριμένος; Επιδιδόταν σε ένα μανιώδες, επιθετικό, κερδοσκοπικό κυνήγι αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων σε δυσκολία πληρωμής, διέλυε τις επιχειρήσεις και ρευστοποιούσε τα περιουσιακά τους στοιχεία, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο δρόμο», τόνισε ακόμη η Κ. Μάλαμα, και επισήμανε: «Με τα σχέδιά σας για τις μαζικές πτωχεύσεις αντιγράφετε ακριβώς αυτό το σενάριο του Όλιβερ Στόουν. Κι αυτό όχι, βέβαια, στη σφαίρα της ψευδαίσθησης της πραγματικότητας, αλλά ως πραγματικό εφιάλτη για την κοινωνία που θα έρθει αντιμέτωπη απέναντι σε αυτό».

Νίκος Συρμαλένιος: «Ανομολόγητος στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ. η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας με τον θάνατο του εμποράκου και την εξαφάνιση της μικρής, ευάλωτης ιδιοκτησίας»

«Η πρόταση μομφής ήρθε να απαντήσει σε μία κυνική, ανάλγητη πολιτική, που υλοποιεί μέσα στα πλαίσια μιας τριπλής κρίσης -υγειονομικής, οικονομικής και εθνικής- η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους και φυσικά πρόσωπα, τα οποία τα υποχρεώνει να μπουν σε καθεστώς πτώχευσης και τα εξομοιώνει με τις επιχειρήσεις. Και, μάλιστα, όχι μόνο τα βάζει σε καθεστώς πτώχευσης, που σημαίνει ρευστοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας για να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά θα χάσουν και τα σπίτια τους μετά από δωδεκαετή παραχώρηση και υποχρέωση ενοικίου σε έναν ιδιωτικό φορέα  που δημιουργείται», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Διότι για να μπορέσει μετά ο ευάλωτος οφειλέτης να πάρει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει στην εμπορική αξία μετά από δώδεκα χρόνια, χωρίς να μετράνε τα ποσά τα οποία έχει καταβάλει και πριν μπει στη 12ετή αυτή περίοδο ενοικίου, καθώς και τα ενοίκια τα οποία έχει δώσει, Γι’ αυτό», όπως τόνισε ο Ν. Συρμλένιος, «χρειάζεται αλλαγή πορείας της χώρας και το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων πρέπει να συνασπιστεί, για να υπάρξει πραγματικά αυτή η αλλαγή πορείας της χώρας».

Θ. Μωραΐτης: Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα εφιαλτικό μέλλον για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους

«Ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι ένα νομοσχέδιο-λαιμητόμος», είπε, μεταξύ άλλων, στην Ομιλία του στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

«Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα εφιαλτικό μέλλον για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους. Η α΄ κατοικία βγαίνει στο σφυρί», τόνισε, συνεχίζοντας: «Γεμίζει τη χώρα ενοικιαστές - λίζινγκ, με νεόπτωχους και καθημαγμένους οφειλέτες».

Παράλληλα, σχολιάζοντας συνολικά την πορεία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι, εδώ και 15 μήνες, βαδίζει πιστά στα χνάρια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της». Όπως, μάλιστα, είπε, «είναι πιστή στην πολιτική των εξυπηρετήσεων σε φίλους, κολλητούς και αρεστούς, οι απευθείας αναθέσεις είναι γι΄ αυτήν κανόνας. Με το μαρτύριο της σταγόνας, ρημάζει την ελληνική οικονομία», ενώ «αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, είναι η πιο βίαιη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- με τους χειρότερους όρους».

Ο κ. Μωραΐτης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «με την καθεστωτική λογική της, η κυβέρνηση έβαλε στόχο να χειραγωγήσει και να κομματικοποιήσει ακόμα και τον αθλητισμό», αναφέροντας ότι «τα 12 εκατ. που προκήρυξε ο κ. Αυγενάκης δεν έχουν φτάσει στα σωματεία, αλλά, την ίδια στιγμή, με απευθείας ανάθεση 500 χιλιάδων ευρώ, απαξιώνει την ΕΡΤ και εργαλειοποιεί τους αθλητές».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το Νέο Πτωχευτικό Κώδικα, σχολίασε πως «η α΄ κατοικία βγαίνει στο σφυρί» και πως «η μόνη μέριμνα που δίνει η κυβέρνηση, είναι να νοικιάσει ο οφειλέτης το σπίτι του για 12 χρόνια». Όπως, μάλιστα, δήλωσε, «η κυβέρνηση στήνει έναν παραλογισμό, όπου ο δανειολήπτης θα επαναγοράζει το σπίτι του, μετά την 12ετία στην τότε εμπορική του αξία, χωρίς να προσμετρώνται οι δόσεις δανείου που δόθηκαν πριν μπει σε αυτή την περιπέτεια και με την υποχρέωση αν θελήσει να επαναγοράσει το σπίτι του πριν την 12ετία να καταβάλει όλα τα μισθώματα που υπολείπονται».

Παράλληλα, ο βουλευτής κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «είναι η κυβέρνηση που φτωχοποιεί τη ραχοκοκαλιά ελληνικής οικονομίας, που καταδικάζει τη μεσαία τάξη στη χρεοκοπία», καθώς κι ότι «ιστορικά, ήταν πάντα απέναντι από τις υγιείς, παραγωγικές, καινοτόμες δυνάμεις αυτού του τόπου».

«Είστε η κυβέρνηση που βλέπει μόνο ευκαιρίες για μπίζνες με μεγαλοκολοσσούς από τη μία και ‘ζόμπι και μπαταχτσήδες’ από την άλλη. Είστε μια κυβέρνηση πλασματική, μια κυβέρνηση επικίνδυνη, είπε ο κ. Μωραΐτης, κλείνοντας την ομιλία του.

Χρ. Γιαννούλης: Πολιτική επιλογή της ΝΔ η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού

«Οι παθολογικοί ψεύτες έχουν το σύνδρομο  κάποια στιγμή να θεωρούν τα ψέματα τους ως αναμφισβήτητη αλήθεια. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας.
Δεκάδες ψέματα σας έφεραν στην εξουσία αλλά και σας διατηρούν σε  δημοσκοπική  και δημοκοπική φορμόλη γιατί είναι πρωτοφανές στην μεταπολιτευτική ιστορία αυτό που συμβαίνει με την διαρκή φίμωση της αντιπολίτευσης. Είτε με την μέθοδο Πέτσα είτε με την στρατευμένη και αργυρώνητη δημοσιογραφία, νοιώθετε ότι είναι πραγματική, η Ονειροχώρα του Μεσσία ή του ενός και Μοναδικού Μητσοτάκη. 
Εστιάζει ο εμπνευστής της γραμμής σας,  που καταντά και μονότονη με την αποκοπή και επικόλληση του ίδιου μοτίβου, στο γιατί κατέθεσε πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κύριο Σταικούρα, υπονοώντας  εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλάτε εσείς για εσωτερικά προβλήματα την ώρα που διαθέτετε δύο πρωθυπουργούς. Έναν για διαγγέλματα και έναν για τα εθνικά θέματα που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς και δίνει εντολές από το παρασκήνιο για τον διάλογο με την Τουρκία και την κύρωση των συμβάσεων με την Βόρεια Μακεδονία.
Πάμε να μιλήσουμε λοιπόν για τα μικρά και μεγάλα ψέματα.
Μπορείτε να θυμηθείτε πως δημιουργήθηκε το ιδιωτικό χρέος και ποιος έχει την απόλυτη απόλυτη ευθύνη; Εσείς και τα τεράστια ποσά που πήγανε σε τραπεζίτες και Μέσα Ενημέρωσης για τις διαφημίσεις των δάνειών. Ποιος έχει την ευθύνη για το ότι ποτέ δεν εισηγήθηκε ο πάνσοφος σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας όταν υπηρετούσε ως επικεφαλής τραπεζών, την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών. Μπορείτε να μας πείτε πόσα εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως διαφήμιση ή χορηγίες στα Μέσα Ενημέρωσης. Και ποιοι ήταν στα γραφεία τύπου τραπεζών και ΔΕΚΟ που έχτισαν το αδιαπέραστο μπλοκ της απόλυτης αφοσίωσης των μέσων ενημέρωσης σε εσάς; Χρόνια τώρα όχι μόνο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.
Ψέμα επόμενο. Μιλάτε για χιλιάδες κατασχέσεις και φτάσατε στο σημείο να επικαλείστε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, έναν άνθρωπο με αγώνες στην Αριστερά, για να δικαιολογήσετε την ανερμάτιστη πολιτική σας.  Ξέρετε κάτι για την προχθεσινή έξωση μία ενενηντάχρονης με το γιό της; Το είδατε πουθενά, το διαβάσατε πουθενά. Και χιλιάδες ακόμη ιστορίες που ανατρέπουν το αφήγημα σας και αφορούν στις οικογένειες που αφήσατε μόνες στην πανδημία με μηδέν εισόδημα, στην προχειρότητα με την οποία έγινε η επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, στις  εμμονές σας ότι ο συνωστισμός στα λεωφορεία, στο μετρό, στις σχολικές αίθουσες και στις λατρευτικές εκδηλώσεις δεν διασπείρουν τον ιό αλλά το κάνει μόνο η νεολαία και οι συγκεντρώσεις για την Χρυσή Αυγή. 
Τώρα που είπα ψέματα θυμήθηκα και ένα ακόμη που το κουνούσατε ως σημαία προεκλογικά. Λέγατε ότι θα εξασφαλίζατε έσοδα για την ανάπτυξη του 4% τον πρώτο χρόνο γιατί θα μειώνατε μεταξύ άλλων και το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ. Εδώ γελάνε και κλαίνε. Κλαίνε στην ΕΡΤ βλέποντας ότι όχι μόνο δεν μειώσατε το ανταποδοτικό τέλος όπως τυχοδιωκτικά λέγατε αλλά ξεκινήσατε έναν νέο κύκλο κακοδιαχείρισης. Δίνετε 500.000 για μία παραγωγή 80 δεκάλεπτων επεισοδίων, δηλαδή 6000 το κάθε επεισόδιο διάρκειας μόλις δέκα λεπτών.  
Τι έγινε αλήθεια με τις ραδιοφωνικές άδειες; Τι έγινε με τις άδειες των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών; Με την εφαρμογή του νόμου του  ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά έφερε λεφτά στα ταμεία του δημοσίου. Τι έχετε κάνει για την θωράκιση του ΕΣΡ και την δυνατότητα να ελέγχει αποτελεσματικά και έγκαιρα τις δεκάδες περιπτώσεις παραβίασης της αναλογικότητας στην παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων και των πολιτών;
Τι κάνατε και τι κάνετε για να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και ενημέρωση των πολιτών για όλα όσα νομοθετείτε σε νομοσχέδια, που αναγκάζεστε οι ίδιοι να αλλάζετε κάθε τρείς και λίγο.
Ο πτωχευτικός κώδικας που φέρατε είναι το επιστέγασμα της πολιτικής σας επιλογής να φτωχοποιήσετε τον ελληνικό λαό. Να υπάρχει μία μεγάλη δεξαμενή ανέργων που με 400 ευρώ θα συνωστίζονται στους χορηγούς σας για μία επισφαλή θέση εργασίας. Θα υπήρχαν απαντήσεις στο αν η δεύτερη ευκαιρία που περιγράφετε είναι κάτι σαν την μετά θάνατον ζωή. Ποιος Έλληνας θα νιώθει ικανοποιημένος εάν για παράδειγμα για ένα δάνειο 150 χιλιάδων ευρώ, θα πρέπει να διακανονίσει το υπόλοιπο των 75 χιλιάδων ευρώ, με ενοίκιο 12 ετών που θα πηγαίνει αποκλειστικά στο ταμείο της τράπεζας χωρίς αποσβεστική αξία και μετά από δώδεκα χρόνια που θα ζει με το ακατάσχετο όριο, θα πρέπει να διαπραγματευτεί την επαναγορά του σπιτιού του στην εμπορική αξία που θα εκτιμήσει τότε, όχι καμία αρχή αλλά ένας εκτιμητής της Τράπεζας; .
Αυτές και άλλες παρόμοιες αλήθειες κρύβει το εκτεταμένο δίκτυο,  σαν ιστός αράχνης συσκότισης που έχετε δημιουργήσει και συντηρείτε χωρίς ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας και ευθύνης. 
Ατελείωτος κατάλογος, μικρά και μεγάλα ψέματα και λάθη που τα περνάτε ανώδυνα γιατί επιλέξατε τον μεγάλο σύμμαχο. Την επικοινωνία,  την προπαγάνδα τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης, την αδιαφάνεια και τις εκπτώσεις σε δημοκρατικά κεκτημένα.
Σταματήστε να γελάτε αμήχανα μπροστά στις ιστορικές σας ευθύνες και επιλέξτε με ποιόν τρόπο θα σας γράψει η ιστορία. Το πιο πιθανό πάντως  είναι να σας γράψει  ως άμοιρους και μοιραίους χειροκροτητές ενός αναποτελεσματικού και ανεύθυνου Μητσοτάκη και των κακώντου υπουργών όπως ο κύριος Σταικούρας".

Β. Αποστόλου: Ο νέος πτωχευτικός θηλιά πνιγμού στους οικονομικά ασθενέστερους και ευάλωτους

“Θα σταθώ με την παρέμβασή μου στα δεινά που φέρνει στον ελληνικό λαό το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε και τη δική μας πρόταση μομφής, κατά του Υπουργού Οικονομικών. Τρομάξατε κύριοι Υπουργοί τα ελληνικά νοικοκυριά με τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας που θεσπίζετε. Το επαναλαμβάνω και πάλι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε ένας πληστειριασμός πρώτης κατοικίας, κακώς επικαλείστε στοιχεία τα οποία δεν έχουν σχέση μ αυτά που ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός και η πρώτη κατοικία απειλείται με το νομοσχέδιο που φέρνετε. Γιατί δεν υπάρχει καμία προστασία, αφού για να υπάρχει προϋποθέτει ότι ο οφειλέτης διατηρεί την κυριότητα του ακινήτου.

Η αφαίρεση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, σε συνδυασμό με την παρακράτηση ή δέσμευση μέρους των ετήσιων εισοδημάτων του, θα σημάνει το τέλος για χιλιάδες οφειλέτες. Θα σημάνει κυρίως την κατάργηση της προστασίας της κύριας κατοικίας. Η μετατροπή μέρους του ετήσιου εισοδήματος σε πτωχευτική περιουσία, στην πράξη σημαίνει άρση του ακατάσχετου μισθού και σύνταξης. Το τεκμήριο παύσης πληρωμών, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μαζικές πτωχεύσεις επιχειρήσεων και άρα να στερήσει την αγορά από την παρουσία τους, που σημαίνει θα χαθούν θέσεις εργασίας και γενικότερα θα πληγεί η εθνική οικονομία. Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες δεν είναι καθόλου συνεργάσιμες στο επίπεδο της συναίνεσης, προκειμένου να βρεθεί μία λύση όταν υπάρχει διαφορά με το δανειολήπτη. Πως αντιμετωπίζετε εσείς τη συγκεκριμένη συμπεριφορά τους; Τις θωρακίζετε με το ν/σ με πρόσθετα εργαλεία, για να συνεχίσουν αυτή την αδιάλλακτη πολιτική. Μια πολιτική που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων. Θα κλείσουν οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σήμερα συνθλίβονται από την κρίση. Θα σφίξει ακόμα περισσότερο η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των οικονομικά ασθενέστερων και των ευάλωτων νοικοκυριών. Ο οφειλέτης έως ότου κριθεί ότι απαλλάσσεται από τα χρέη του, δεν φαίνεται να μπορεί να καρπωθεί το εισόδημα που αποκτά μετά την πτώχευσή του, παρά μόνον τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Η βελτίωση που κάνατε με την αύξηση των δαπανών διαβίωσης δεν αλλάζει το αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, ακόμη και εάν έχει καταφέρει μετά την κήρυξή του σε πτώχευση να επιτύχει κάποιο ικανοποιητικό εισόδημα, "καταδικάζεται" να διαβιεί με τα ελάχιστα απαιτούμενα μέχρι "νεωτέρας". Είναι σαφές ότι η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η απαλλαγή του οφειλέτη εξαιρεί περιπτώσεις οφειλών που προκλήθηκαν από δόλο ή βαριά αμέλεια και που άπτονται ποινικής ή διοικητικής φύσεως αδικημάτων και παραβάσεων. Ποιος επιχειρηματίας δεν βαρύνεται και με οφειλές που ταυτόχρονα συνιστούν και ποινικό αδίκημα ή διοικητικό παράπτωμα, όπως π.χ. η έκδοση ακάλυπτων επιταγών, η μη πληρωμή φόρων και εισφορών κ.α.; Ιδιαίτερα στην περίοδο κρίσης με την πανδημία που βιώνουμε. Πώς αυτός θα προστατευθεί έναντι πιστωτών που με καλή ή και κακή πίστη θα του αποδίδουν βαριά αμέλεια ή δόλο για τις έναντι εκείνων οφειλές του; Πρόκειται λοιπόν για εξαιρέσεις που αν μη τι άλλο θα παρατείνουν επ’ αόριστον τον χρονικό ορίζοντα της απαλλαγής του. Πιστεύετε ότι έτσι θα αντιμετωπίσετε με τρόπο ολιστικό, ενιαίο και συνεκτικό την υπερχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων; Το ακριβώς αντίθετο θα πετύχετε. Ο νέος πτωχευτικός, δεν είναι ούτε διευθέτηση οφειλών, ούτε μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι ίσως δεύτερη ευκαιρία για τους πιστωτές, γιατί για τους οφειλέτες δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή δεύτερη ευκαιρία. Υπάρχουν και πολλά ερωτήματα κύριε Υπουργέ που χρειάζεται να απαντήσετε. Τι θα κάνετε με τις παραγωγικές μονάδες της χώρας που είναι δεσμευμένες σε ατέρμονες διαδικασίες ρύθμισης ή και πτώχευσης; Στον αγροτικό χώρο υπάρχουν ιδιωτικές και συνεταιριστικές μονάδες που μπορούν να ανταποκρίνονται στα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά όχι στην εξυπηρέτηση των υπολοίπων οφειλών τους. Μονάδες που έχουν σχέση και με την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών

. Είναι δυνατόν στην πανδημία που βιώνουμε να προχωρείτε στο κλείσιμό τους; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει όχι μόνο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά και να επαναλειτουργήσουν αυτές που είναι κλειστές; Αντίθετα δίνετε, για μια ακόμη φορά λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και της PQH με το ξεπούλημά τους σε ξένα funds. Συμπερασματικά λοιπόν ο νέος πτωχευτικός συνιστά ένα νομοθέτημα που βρίσκεται μακράν μιας ριζοσπαστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα μετέβαλλε δραστικά την πτωχευτική πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αντίθετα σ΄ αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η πλέον σκληρή και έξω από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβέρνησής σας. Η πολιτική σας για την πρώτη κατοικία, τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς, φαίνεται καθαρά ποιους θέλει να εξυπηρετήσει. Δεν υπάρχει καμία ευαισθησία για τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, για τον μικρό επιχειρηματία που παλεύει να σώσει την επιχείρηση του και μάλιστα κατά τη διάρκεια μιας πανδημικής κρίσης, για τον εργαζόμενο που βλέπει μετά την υποβάθμιση της κατάταξης του στον πίνακα των πιστωτών, ότι δεν δικαιούνται πλέον ούτε καν τη νόμιμη αποζημίωσή του από την επιχείρηση που πτωχεύει. Κύριε Υπουργέ υπάρχει πολύ αναλγησία στο νομοσχέδιο σας. Κι αυτό μας ανάγκασε να προβούμε στη κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασής μας”.

N. Ηγουμενίδης: Απολύτως καίρια η στιγμή της πρότασης δυσπιστίας κατά του ΥΠΟΙΚ

«Και οι 158 έχετε την προσωπική ευθύνη για τη ζοφερή πραγματικότητα που επιβάλλετε στη μεσαία τάξη», τόνισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης εξηγώντας τους λόγους που σήμερα, όπως είπε, «είναι απολύτως καίρια η στιγμή που έρχεται η πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον Υπουργό Οικονομικών».


«Ακριβώς η συζήτηση που έγινε δεν δικαιολογεί κανέναν να πει: «δεν ήξερα, δεν διάβασα, δεν κατάλαβα»», εξήγησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Ένας-ένας προσωπικά θα αναλάβετε την ευθύνη και όλοι σας και ένας-ένας προσωπικά θα απαντήσετε στον ελληνικό λαό και θα απολογηθείτε και στην 'αγαπημένη' σας μεσαία τάξη για τα ψέματα που είπατε για να υφαρπάξετε την ψήφο της, αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα την οποία της επιβάλλετε», προσέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε με έμφαση στην «προσωπική ευθύνη της Κυβέρνησης»: «Ναι, συμφωνώ ότι είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης. Και επειδή δεν θα μου έφτανε καν ο χρόνος της ομιλίας να απαριθμήσω όλα τα γεγονότα, όντως οι μάσκες «αλεξίπτωτα» που μοιράστηκαν στα παιδιά μας, οι μάσκες οι κανονικές που δεν μοιράστηκαν ακόμα στα παιδιά μας, το στοίβαγμα των παιδιών μας σε τάξεις των είκοσι επτά μαθητών, συνολικά το υγειονομικά επισφαλές και απροετοίμαστο άνοιγμα των σχολείων, τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε διαφορετικές πύλες εισόδου της χώρας και το υγειονομικά επισφαλές και απροετοίμαστο άνοιγμα του τουρισμού, τα γήπεδα που ανοίγουν με την ανακοίνωση του Υφυπουργού για να κλείσουν γρήγορα-γρήγορα τις πόρτες τους στους φιλάθλους πριν προλάβουν να μπουν μέσα. Όλα αυτά, κύριοι, ναι είναι δείγματα προσωπικής ευθύνης η οποία έχει μάλιστα ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Αλ. Φλαμπουράρης: "Νομοθέτημα που κουρεύει δισεκατομμύρια και βγάζει στο νοίκι τον οφειλέτη των 100 χιλ.€, είναι νομοθέτημα Αντιδημοκρατικό Αντικοινωνικό Αποκορύφωμα της Αδικίας και Αναλγησίας"

Απορούν κι αναρωτιούνται, δήθεν έκπληκτοι, οι βουλευτές της συμπολίτευσης, προς τι η πρόταση δυσπιστίας.

Απαντάμε: Η δυσπιστία, είναι το μοναδικό κοινοβουλευτικό μας όπλο απέναντι σε ένα νομοθέτημα, που δεν είναι απλό, είναι ΜΝΗΜΟΝΙΟ σε βάρος των πολιτών, είναι μηχανισμός υφαρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων και αντί να αναφερθείτε επί της ουσίας, μεταφέρετε την ευθύνη στο ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή μέθοδο: διαστρεβλώσεις, ψέματα και εικονική πραγματικότητα, σε μια κοινωνία που αγωνιά συνάμα για την υγεία και για την επιβίωση.

Είναι εξοργιστικό κύριοι και κυρίες της συμπολίτευσης, εσείς που επαίρεστε ότι «βάλατε πλάτη» για να σωθεί η χώρα, από το συμβιβασμό του 2015, να μας εγκαλείτε γιατί στα χέρια μας υλοποιήθηκαν δεσμεύσεις που εσείς είχατε αναλάβει και σε κάθε περίπτωση είχατε προκαλέσει με τη χρεοκοπία και τα πρώτα μνημόνια. Εσείς είχατε υπογράψει την κατάργηση του ΕΚΑΣ για παράδειγμα.

Γι’ αυτό αφήστε, κύριοι και κυρίες της συμπολίτευσης στην άκρη τις υπογραφές του Τσακαλώτου και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βρεθήκαμε χίλιες φορές σε δύσκολη θέση, να υλοποιούμε όσα εσείς επευφημούσατε, εσείς υπογράψατε και όσα εσείς προκαλέσατε με τις επιλογές σας πριν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

Αφήστε επίσης τα δάκρυα και για την πρώτη κατοικία, ότι δήθεν δεν υπήρχε προστασία επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό ότι καμία πρώτη κατοικία δεν βγήκε στον πλειστηριασμό.

Όσον αφορά το Ν. 4605/2019 να θυμίσω ότι εμείς μιλάγαμε και μιλάμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 250χιλ€. Δηλαδή της μικρής και μεσαίας οικογένειας. Μ’ αυτό το δεδομένο φτιάξαμε το νόμο που άρχισε να εφαρμόζεται από την 1/7/2019 και περιήλθε στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης, μια βδομάδα μετά, η οποία επέτρεψε στις τράπεζες και τα Fund να τον υπονομεύσουν.

Σταματήστε λοιπόν την παραπληροφόρηση με τα ψέματα.

ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ - ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΑΣ

Ας περάσουμε και στο κυβερνητικό έργο.

Θέλω να επισημάνω ότι όλα τα οικονομικά μέτρα που ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας στη πρωτομιλία του, αν είχαν αποδώσει, η ανεργία δεν θα εκτοξευόταν, η ύφεση θα περιοριζόταν, τα μαγαζιά δε θα έκλειναν το ένα πίσω από το άλλο, ούτε τα νοικοκυριά θα υπέφεραν κι όλα αυτά πριν ακόμα την πανδημία, από το 1ο 3μηνο 2020.

Τόνισε επίσης ο υπουργός ότι η χώρα δανείστηκε περίπου 16δις ως τώρα με χαμηλά επιτόκια. Η απορία μου είναι πραγματική: αυτό το καλό και φτηνό χρήμα που πήγε;

Εσείς, εδώ και 15 μήνες, παρότι εκτός μνημονίων:

-       Αφαιρείτε δικαιώματα των εργαζομένων, καθιερώσατε μέχρι και απλήρωτη εργασία

-       Στραγγαλίζετε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με «τραπεζικά κριτήρια»

-       Θυσιάζετε τις περιουσίες των Ελλήνων, της κατοικίας τους συμπεριλαμβανομένης, στο όνομα της αντιμετώπισης του «ιδιωτικού χρέους».

-       Το Δημόσιο σύστημα υγείας – παρά τα όσα απέδειξε η υγειονομική κρίση-  δεν το ενισχύετε γιατί η επιλογή σας είναι να παραδοθεί στους ιδιώτες

-       Απορρυθμίζετε τη δημόσια παιδεία με αποκορύφωμα το άνοιγμα των σχολείων με 20 χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς και 27 μαθητές στις τάξεις, εν μέσω πανδημίας

-       Στοχοποιείτε τους νέους ανθρώπους λέγοντας ότι ευθύνονται για την μετάδοση του ιού, τους δέρνετε καθημερινά, την ώρα που ο κόσμος στοιβάζεται σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ και δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό.

-       Κάποια τηλεοπτικά κανάλια ζουν μέρες ΥΕΝΕΔ, η δε ελευθεροτυπία στραγγαλίζεται.

-       Υποβαθμίζετε τον Πολιτισμό και τη Τέχνη, ενώ αφήνετε τους ανθρώπους τους στη μοίρα της απόλυτης φτώχειας.

-       Καταστρέφετε τα αρχαία της Θεσσαλονίκης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας περάσουμε και στην ουσία του πτωχευτικού νομοθετήματος.

Λίγο με ενδιαφέρει αν ο Έλληνας πολίτης θα ονομάζεται «πτωχός» ή «υπερχρεωμένος» αν και έχει και αυτό τη σημασία του. Βεβαίως, όπως δεν θέλω τη χώρα μου όμηρο του χρέους, δεν θέλω κανέναν συμπολίτη μου εγκλωβισμένο στα χρέη και στα ατέρμονα δικαστήρια. Το θέμα είναι ο μηχανισμός απεγκλωβισμού.

Να συνεννοηθούμε λοιπόν: Αν είναι σωστοί οι αριθμοί, έχουμε 600.000 εγκλωβισμένα  νοικοκυριά και το 80% των επιχειρήσεων της χώρας που είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες εκ των οποίων πάνω από τις μισές έχουν οικονομικά προβλήματα.

Συνεπώς ο απεγκλωβισμός, για να είναι ανεκτός, πρέπει να υπακούει στις αρχές του κράτους δικαίου και του κράτους πρόνοιας. Μόνο έτσι ενεργείς επ´ ωφελεία της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν αναδεικνύεις την πτώχευση από έσχατη λύση σε βασική επιλογή.

Τούτο σημαίνει : ότι στην επιχείρηση δίνεις δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει και να ανακάμψει - άρα πιστώσεις, τεχνογνωσία, εναλλακτικές επιχειρηματικές λύσεις κλπ. και όσον αφορά το νοικοκυριό, την πρώτη κατοικία την προστατεύεις.

Απλά πράγματα.

Αντ´ αυτού, τι λέει ο νεοφιλελευθερισμός, η ΝΔ, η κυβέρνηση και ο κ. Σταϊκούρας; ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗ. Fast track ρευστοποίηση.

Αυτή είναι η πεμπτουσία της πρότασης δυσπιστίας που συζητούμε. Εάν δηλαδή, θα γίνει ανεκτή η αναλγησία, που ονομάζεται μάλιστα «δεύτερη ευκαιρία».

Εάν θα γίνει ανεκτό να κουρεύονται δις, αλλά να μην προστατεύεται το σπίτι των εκατό χιλιάδων.

Γι’ αυτό κρινόμαστε όλοι.

Νομοθέτημα που κουρεύει δισεκατομμύρια και βγάζει στο νοίκι τον οφειλέτη των 100 χιλιάδων, είναι νομοθέτημα       

ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ.

Αυτό είναι σήμερα το προτεινόμενο νσχ από τη ΝΔ.

Τελειώνοντας, καλώ τον κ. Σταϊκούρα να παγώσει, σε μια κίνηση πολιτικού θάρρους, τη συζήτηση αυτού του εκτρώματος και να την επαναφέρει στον ελληνικό λαό και στο κοινοβούλιο. Να συζητηθεί με ψυχραιμία και δίκαιη κρίση, όταν θα έχει περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας.

Γιατί να είναι σίγουρος ο Ελληνικός λαός ότι η Δημοκρατική Προοδευτική Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθεί αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Κάνουμε πρόταση μομφής στο όνομα της δημοκρατίας

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από χθες ακούμε μονότονα, σχεδόν από όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές αλλά και τους Υπουργούς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να σπάσει το αρραγές μέτωπο και την ενότητα σε μία στιγμή πολλαπλών κρίσεων: υγειονομική, οικονομική και εθνική.

Δηλαδή για τη ΝΔ την ενότητα την εκφράζει μόνο αυτή. Είναι η εθνική δύναμη στην οποία δεν πρέπει να αντισταθεί κανένας. Όποιος έχει άλλη άποψη, όποιος ασκεί το δημοκρατικό, συνταγματικό του δικαίωμα όπως είναι η πρόταση μομφής, ακούσαμε από βουλευτή της ΝΔ να λέει ότι αυτό θεωρείται εθνικά επιζήμιο.

Ενότητα και αρραγές μέτωπο φτιάχνεται μόνο με έναν τρόπο: όταν κανείς έχει σύμμαχο την κοινωνία. Αν δεν δώσει όπλα στην κοινωνία για να αισθανθεί αυτή την ενότητα, ενότητα δεν υπάρχει. Ούτε με ψέματα φτιάχνεται λοιπόν η ενότητα, ούτε με διαστρεβλώσεις. Γιατί επιλέξαμε να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας σε αυτό το νομοσχέδιο; Γιατί κατά τη γνώμη μας είναι το αποκορύφωμα μίας πολιτικής και μίας ιδεολογικής επιβολής που γίνεται επί 15 μήνες με όλους τους τρόπους. Και που είναι αυτή η πολιτική και ιδεολογική επιβολή; Για πρώτη φορά, στην Ιστορία έχουμε βίαιη φτωχοποίηση πολλών ανθρώπων, των λαϊκών τάξεων. Και έχουμε και κάτι άλλο πολύ χειρότερο: ταξινόμηση της κοινωνίας που παραπέμπει σε προνεωτερικότητα, ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους.

Σε μια εποχή λοιπόν που θα έπρεπε να φτιαχτεί δίχτυ προστασίας και αυτή η κυβέρνηση είχε τα εργαλεία για αυτό και μαξιλάρι είχε και ευρωπαϊκές διευκολύνσεις και ρυθμισμένο χρέος, αντί να φτιάξει δίχτυ προστασίας τι κάνει; Αυτό που είπε ο κ. Χατζηδάκης: αυτό ήταν το πρόγραμμα της ΝΔ. Δηλαδή η πτώχευση φυσικών προσώπων. Ξεπερνάμε πια το επιχειρηματικό ρίσκο και μπαίνει μία καινούργια έννοια -αλλά πολύ παλιά- το ανθρώπινο ρίσκο, με ότι σημαίνει άνθρωπος στη νεωτερικότητα, με όλα του τα δικαιώματα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για αυτό καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας.

Εγώ καλώ τους βουλευτές της ΝΔ παίρνοντας μία απόσταση, μετά από μερικούς μήνες, μετά από μερικά χρόνια  να μας πουν αν θα είναι υπερήφανοι για αυτό το νομοσχέδιο. Στιγματισμός της φτώχειας, κατηγοριοποίηση, ταξινόμηση, καταστροφή, βίαιη αναδιάρθρωση της κοινωνίας, του οικονομικού και κοινωνικού ιστού με τις μικρές επιχειρήσεις να χάνονται έτσι. Πότε έχει γίνει αυτό; Σε ποια εποχή; Για ανατρέξτε λίγο στην Ιστορία. Και θέλετε σε αυτή τη βάση, χρησιμοποιώντας την κρίση ως ευκαιρία, εμείς σαν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση να συναινέσουμε; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και το ξέρετε πολύ καλά.

Αυτό το νομοσχέδιο συμπυκνώνει λοιπόν μία πορεία 15 μηνών. Ποια είναι αυτή πορεία; Πρώτον, εκφοβισμός. Μίλησε πριν ο κ. Χρυσοχοίδης. Από την αρχή της υπουργίας του είδαμε μία προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών. Και δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λέει πάρα πολύς κόσμος. Αυτό έχει προσπαθήσει να κάνει, αυτό έγινε και με τα 14χρονα παιδιά. Και αντί να επαίρεται εδώ και να μας λέει ότι μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση και το υπουργείο του κάνει ελέγχους, θα έπρεπε να μας πει: Πότε κάλεσε ο κ. Μητσοτάκης το γόνο γνωστής οικογενείας και να «του τραβήξει λίγο το αυτί», γιατί στα ΜΜΜ γίνεται αυτό το χάλι που επικρατεί; Πότε ο Πρωθυπουργός «τράβηξε το αυτί στην «Άριστη» υπουργό Παιδείας όταν εν μέσω πανδημίας ανέβαζε τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις; Πότε «τράβηξε το αυτί» σε διάφορους υπουργούς του, οι οποίοι αφήνουν άοπλοι την κοινωνία και της κουνάνε το δάχτυλο; Αυτό το νομοσχέδιο ακουμπάει όλη την κοινωνία, όλους τους τομείς, όλα τα υπουργεία. Άκουσα χθες το βράδυ από αυτό το βήμα της Βουλής την κ. Μενδώνη. Η ειρωνεία της τύχης, λίγες ώρες πριν της είχε σταλεί επιστολή από τους θεατρικούς παραγωγούς –οι οποίοι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ- και της έλεγαν ούτε λίγο ούτε πολύ αυτά που λέμε εμείς, που πάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα γίνεται τέτοια βίαιη ρήξη της πολιτιστικής συνέχειας και με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και με τον σύγχρονο πολιτισμό. Θεσσαλονίκη, Μυκήνες, Ολυμπία, Σαλαμίνα θα έχουν να λένε για αυτή την υπουργία. Οι καλλιτέχνες βγήκαν και ξαναβγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Θα τελειώσω με τα περίφημα εθνικά θέματα. Μας κατηγόρησε ο κ. Λιβάνιος ότι σε αυτό το κόμμα έχουμε βαρονίες και δελφίνους. Αναζητείστε τους στο κόμμα σας που έχουν κάνει ρεζίλι τη χώρα. Να υπάρχουν στο συρτάρι οι εφαρμοστικές συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί έχετε πρόβλημα στο εσωτερικό σας και να μετακυλύετε το πρόβλημα στη χώρα; Αυτό που θεωρείτε την παράταξή σας ως εθνική δύναμη και θέλετε να το επιβάλλετε σβήνοντας όλο το παρελθόν και πηγαίνοντας σε ένα απώτατο παρελθόν να το προσέξετε. Δεν θα μπω στη συζήτηση για τα 12 ναυτικά μίλια, θα πω όμως ένα πράγμα: δεν είναι δυνατόν για αυτά τα σοβαρά θέματα, τις δικές σας παλινωδίες, τη δική σας έλλειψη στρατηγικής, τις δικές σας διαφωνίες με το εσωτερικό σας να τις φορτώνετε στις πλάτες όλων μας. Εάν δεν συμφωνείτε με τα 12 ναυτικά μίλια να κάνετε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να πείτε είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή. Εάν θεωρείτε ότι ο νόμος Μανιάτη δεν ισχύει για την υφαλοκρηπίδα να κάνετε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Μην αυθαιρετείτε μονίμως. Πότε ξεκινάτε συνομιλίες, πότε τις παίρνετε πίσω.

Κάνουμε πρόταση μομφής στο όνομα της δημοκρατίας, γιατί έχουμε σκάσει όχι μόνο εμείς αλλά όλη η κοινωνία που δεν μπορεί να ενημερωθεί ποτέ. Κάνουμε πρότασης μομφής στο όνομα των δικαιωμάτων της κοινωνίας, κάνουμε πρόταση μομφής στο όνομα όλων αυτών των νέων οι οποίοι μετά από αυτόν τον πτωχευτικό κώδικα δεν έχουν κανένα μέλλον σε αυτή τη χώρα και εσείς αυτό το χειροκροτείτε».

Διαβάστε ακόμα:

Η δημοσίευση ενημερώνεται διαρκώς

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)