to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 25.10.2020

Πολιτική

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής αλλά αποκαλύφθηκε το πτωχευτικό - καρμανιόλα

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κορυφώθηκε λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή η 3ήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπ. Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το νόμο που κατεδαφίζει «στα μουλωχτά» την προστασία της πρώτης κατοικίας


Την κυβερνητική αναλγησία για χάρη των τραπεζών «φώτισε» η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, το νόμο που, όπως είπε, κατεδαφίζει «στα μουλωχτά» την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η πρόταση δυσπιστίας καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Επί 291 ψηφισάντων, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ (158), ενώ την υπερψήφισαν 133 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης. Απείχαν οι 9 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

 Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οι οποίες έλαβαν χώρα την Κυριακή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίχνει την αυλαία της συζήτησης. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη αφήνοντας στο έλεος των τραπεζών, χωρίς καμιά προστασία πλέον, την κύρια κατοικία και οδηγώντας σε εξαναγκαστική πτώχευση χιλιάδες μικρές ευάλωτες επιχειρήσεις

ΕΔΩ η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιφύλαξε σφοδρό σφυροκόπημα στην κυβέρνηση τόσο για την αναλγησία της με τον Πτωχευτικό Κώδια, όσο και για την πολιτική (αδράνειας) στα ελληνοτουρκικα, αλλά και για τη συνολική επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα υπέρ προς όφελος των ισχυρών. 

Το ΜέΡΑ 25 αποχώρησε από την διαδικασία «αρνούμενο να γίνει συνεργός στην αποσιώπηση του Πτωχευτικού μέσα από την οπερέτα του κ. Τσίπρα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει σιωπηλά τον Πτωχευτικό και καταγγέλλοντας την συνέργεια κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», όπως ανακοίνωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας την ομιλία του το απόγευμα της Κυριακής.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών - συνυπεύθυνο και για το έγκλημα κατά της ΛΑΡΚΟ- καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησής της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα, σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα», τόνισε από την πλευρά του ο Δ. Κουτσούμπας.

Η Φώφη Γεννηματά από την αρχή της ομιλίας της μίλησε σε υψηλούς τόνους και απευθυνόμενη αρκετές φορές στον πρωθυπουργό προσωπικά, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει την πρόταση μομφής συνολικά για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Την πρόταση δυσπιστίας προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει και το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου (Ελληνική Λύση).

Περισσότερα στιγμιότυπα της διαδικασίας της Κυριακής: 

Στιγμιότυπα της διαδικασίας του Σαββάτου: 

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον πτωχευτικό κώδικα, με την κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση δυσπιστίας, να καταλογίζει στο ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία και προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας και να τον κατηγορεί ότι επί διακυβέρνησης του έβαλε ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη και στο προστατευτικό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντιτείνουν ότι ποτέ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάνουν λόγο για νόμο έκτρωμα για τη ρύθμιση οφειλών που νομιμοποιεί την αρπαγή της περιουσίας των ελλήνων και οδηγεί στη πτώχευση τους πάντες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και νοικοκυριά .

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά απόψε το βράδυ ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας. Την Κυριακή το απόγευμα αναμένεται και η σύγκρουση κορυφής Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Ο στόχος της πρότασης μομφής

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα και έμφαση σε ένα νομοσχέδιο που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και το οποίο προσπάθησαν να «θάψουν» η κυβέρνηση και η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, αφού οι τράπεζες αποτελούν εκ των βασικότερων διαφημιζομένων σε αυτά και το εν λόγω νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, όπως παρατηρεί η Σαββατιάτικη Αυγή, που επισημαίνει: Η κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να σπάσει αυτό το «εμπάργκο» ενημέρωσης επιβάλλοντας τριήμερη συζήτηση για το μείζον ζήτημα του οριστικού τέλους της πρώτης κατοικίας.

Ο σκοπός, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», είναι να καταδειχθεί την Κυριακή το βράδυ ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι 157 βουλευτές της Ν.Δ. είναι απομονωμένοι -ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο «που ούτε το ΔΝΤ δεν τόλμησε να φέρει», όπως επισήμανε (ρ/σ Alpha) ο Νάσος Ηλιόπουλος. Αλλά και να αναλάβουν ολόκληρη την ευθύνη σε δημόσια θέα και όχι «στα μουλωχτά», όπως επιχείρησαν.

Διαβάστε ακόμη: Ν. Ηλιόπουλος: «Θα δούμε εικόνες Ισπανίας με το νέο πτωχευτικό της ΝΔ – Αναμένουμε παραιτήσεις για το φιάσκο Παππά» // 

Π. Σκουρλέτης: Είστε η πολιτική έκφραση των τραπεζών, ασκείτε μνημονιακή πολιτική χωρίς να υπάρχει μνημόνιο

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, επεσήμανε: «Έρχεστε εδώ και, πέρα από την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, εισαγάγετε κάτι το οποίο είναι βαθιά αντικοινωνικό, κάτι το οποίο είναι “τομή” για τα ελληνικά πράγματα, την έννοια της πτώχευσης των φυσικών προσώπων. Μια εισαγωγή από το αγγλοσαξονικό δίκαιο. Και γνωρίζετε ότι αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει στην πτώχευση, στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Δεν σας ενδιαφέρει».

Έφη Αχτσιόγλου: “Η κυβέρνηση πέταξε το γάντι στην κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ το σήκωσε” 

Πρώτη στο βήμα ανέβηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους, για διεύρυνση των ανισοτήτων που οδηγούν σε κοινωνικό οικονομικό αδιέξοδο. 

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «το πτωχευτικό νομοσχέδιο έχει ως μόνη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση της περιουσίας των πολιτών που χρωστούν», πλέον «πτωχεύουν οι πάντες, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, νοικοκυριά, όπως πτωχεύει μία μεγάλη επιχείρηση, και κλείνονται σε μία οικονομική “φυλακή”».

Πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης», καθώς «δεν αφαιρεί απλώς από τους πολίτες που χρωστούν ό,τι έχουν και δεν έχουν, αλλά και ό,τι πιθανά θα αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια», παράλληλα «το 81% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν μπορεί να οδηγηθούν σε αυτόματη πτώχευση», δήλωσε.

H κυβέρνηση, συνέχισε, «καταργεί οριζόντια και οριστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους: μεσαία τάξη, λαϊκά νοικοκυριά, ευάλωτους πολίτες. Την επόμενη μέρα κανένας πολίτης που χρωστάει δεν θα είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού του». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η ΝΔ παραδίδει τα κλειδιά της “λύσης” του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους στις τράπεζες, στην απόλυτη ελευθερία τους, για το αν θα υπάρχει ρύθμιση, πώς θα γίνει η πτώχευση, πώς θα γίνει ο πλειστηριασμός».

Ν. Βούτσης: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση ιστορικού αναθεωρητισμού για να αποκρυβούν οι ευθύνες εκείνων που μας οδήγησαν στην κρίση

Ο Νίκος Βούτσης απάντησε στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια βίαιη αναδιάρθρωση και μια νέα αναδιανομή υπέρ του τραπεζικού κεφαλαίου. Περί αυτού πρόκειται και αλίμονο αν η αξιωματική αντιπολίτευση εκώφευε ή περιοριζόταν στη σιγή και στη λήθη που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω κάποιων ελεγχόμενων ΜΜΕ», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και επέμεινε στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για εμπάργκο από ΜΜΕ προκειμένου να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση. Προειδοποίησε επίσης ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση ιστορικού αναθεωρητισμού για να αποκρυβούν οι ευθύνες εκείνων που οδήγησαν τη χώρα στη δεκαετή κρίση. «Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να είναι μόνιμα με τις μέλισσες και όχι με τους λύκους», είπε ο Νίκος Βούτσης, κάνοντας χρήση της φράσης που ακούστηκε από δικηγόρο της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

   Ως χαρακτηριστική περίπτωση της επιχείρησης αποσιώπησης και μη προβολής από τα ΜΜΕ της κρίσιμης αντιπαράθεσης που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες, ο Νίκος Βούτσης επικαλέστηκε το χθεσινό δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ. «Χθες που ξεκίνησε η συζήτηση, η ΕΡΤ ασχολήθηκε στο βραδινό δελτίο για 1 λεπτό με τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, μετά από 38 λεπτά δελτίου. Είναι σαφές ότι υπήρχε εντολή αυτό το νομοσχέδιο να περάσει εν κρυπτώ και παραβύστω. Πρόκειται για μια απολύτως απροσχημάτιστη παρέμβαση», είπε ο Νίκος Βούτσης.

   Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ανέφερε μάλιστα, ότι με ελεγχόμενα ΜΜΕ εξελίσσεται μια προσπάθεια ιστορικού αναθεωρητισμού. «Μπαίνουν οι ψηφίδες σε ένα πάζλ για να ξαναγραφτεί η ιστορία της δεκαετίας. Η ιστορία της κρίσης. Οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν στη χρεοκοπία αυτή τη χώρα. Πρόκειται για μια πανδημία ιστορικού αναθεωρητισμού η οποία επιχειρείται από την ηγεσία της ΝΔ με την επανερχόμενη στρατηγική των δύο άκρων, με την αμέριστη βοήθεια όλων των παραγόντων και των συμφερόντων που συγκροτούν το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, οι τράπεζες και μέρος των ΜΜΕ. Σας θυμίζει κάτι; Είναι το σύμπλεγμα της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία», είπε ο Νίκος Βούτσης, που κατήγγειλε ότι επιχειρείται να μεταφερθεί η ευθύνη της χρεοκοπίας στις αντισυστημικές δυνάμεις.

   «Σήμερα το κοινωνικό ζήτημα στη χώρα μας επιτείνει μια ακραία ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική απέναντι στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, επέμεινε ότι ήταν προαποφασισμένη η διάλυση της μεγάλης αντιφασιστικής εκδήλωσης. Χαρακτήρισε επίσης ντροπιαστική ενέργεια την επιχείρηση ενοχοποίησης πολιτικών δυνάμεων με ψευδή στοιχεία. «Σε αυτή τη Βουλή επί 4,5 χρόνια διαχειριστήκαμε πολιτικά, θεσμικά, τιμωρητικά όπου έπρεπε, και με νέα κανονιστικά πλαίσια, όπου απαιτήθηκε, αυτούς που ήταν εδώ ως ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής τότε και τώρα ως εγκληματική οργάνωση. Την ίδια ώρα διακινούσατε ψεύδη για τον ποινικό κώδικα, αλλά αποδείχθηκε και από την ίδια την απόφαση πως δεν υπήρξε κατ΄ελάχιστον ελάφρυνση της θέσης εκείνων που καταδικάστηκαν», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Αντιπαράθεση Σταϊκούρα - Τσακαλώτου

Αντιπαράθεση μεταξύ του Χρ. Σταϊκούρα και του Ευκλ. Τσακαλώτου σημειώθηκε στη Βουλή μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εάν ήθελε ο πρωθυπουργός να υποστήριζε τον κ. Σταϊκούρα, έπρεπε να είναι εδώ χθες για τον Πτωχευτικό Κώδικα και να μην κρύβεται. Θα τον στήριζε, εάν μετέτρεπε αυτή την πρόταση μομφής σε μομφή κατά της κυβέρνησης, αλλά τον αφήνει έτσι, γιατί αυτός θέλει να αποφύγει την όποια συζήτηση για το πτωχευτικό, είπε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε την ώρα της διαχείρισης της πανδημίας και της εξέλιξης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. 

    Να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για τον Πτωχευτικό Κώδικα, όταν τα έγγραφα που κατέθεσα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς φέρουν την υπογραφή σας, απάντησε ο κ. Σταϊκούρας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς δεν θα έπρεπε να μιλάτε για το νομοσχέδιο, διότι είχατε πει στις 31/10/2015 στη Βουλή, ότι έως το τέλος του 2015 θα έχουμε λύσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και των κόκκινων δανείων, και είμαστε στο 2020 που προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύσατε εσείς, αλλά το διογκώσατε, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

    Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι τέτοιες προτάσεις, οι πρωθυπουργοί τις μετατρέπουν σε προτάσεις εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Κε Σταϊκούρα, ο πρωθυπουργός σας δεν σας καλύπτει, παρότι σας χειροκροτεί, είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ευ. Τσακαλώτος: Η μόνη μομφή εναντίον μας είναι ότι χαλάμε το Σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του Οικονομικού Κύκλου απαντώντας στον υπ. Οικονομικών, σημείωσε ότι ο κ. Σταϊκούρας σε μια μακροσκελή ομιλία δεν είπε ούτε ένα καινούργιο επιχείρημα. Ότι δεν απάντησε σε κανένα επιχείρημα της αντιπολίτευσης.

Τόνισε ότι δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας» γιατί ο ίδιος και οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που καλούσαν τον κόσμο να βγάλει τα λεφτά του από τις τράπεζες το 2015, μιλούσαν για χάος και τέταρτο μνημόνιο, και κατέβαιναν σε συλλαλητήρια για τις Πρέσπες.

Θύμισε ότι ο κύριος Γεραπετρίτης είπε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσαν όλοι και όλες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται κατά του ιδίου στην ουσία. Και απάντησε ότι «η μόνη μομφή εναντίων μας είναι ότι χαλάμε το σαββατοκύριακο του κ. Μητσοτάκη.»

Επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει την τύχη να έχει απέναντί της μια πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ένα είδος αντιπολίτευσης που ποτέ δεν έκανε η ΝΔ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία καθώς σε δημοφιλές  φιλοκυβερνητικό siteη είδηση για την πρόταση μομφής βρίσκεται κάτω από τις ειδήσεις για:

·       Για την ιστορική συμφωνία στην Λιβύη,

·       Για μια ανάκληση ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ

·       Για την επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα

·       Για την Αλλαγή ώρας την Κυριακή

·       Για το πόσα μικρόβια μαζέυουν τα κοσμήματα

·       Για τα γαλλικά εγκώμια για το Emilyinparis

·       Για τα αξεσουάρ που θα κάνουν το Λαπτοπ σου να πετάει

·       Για έναν γάμο στη Κοζάνη (Μάλιστα ευχήθηκε «να ζήσουν οι άνθρωποι»)

·       Για τις νέες πιάτσες ταξί στο κέντρο της Αθήνας

Και έκλεισε λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να κρύψει το νομοσχέδιο από την κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)