to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:44 | 05.07.2013

Διεθνή

Ο Μοράλες εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βολιβία

Ο βολιβιανός πρόεδρος 'Εβο Μοράλες αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο "να κλείσει, εάν χρειαστεί" η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας, καταγγέλλοντας την πίεση που άσκησε η Ουάσινγκτον σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σ' αυτό επέβαινε ο 'Εντουαρντ Σνόουντεν.


"Θα εξετάσουμε, εάν χρειαστεί, το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βολιβία. Δε χρειαζόμαστε μια πρεσβεία των ΗΠΑ", τόνισε ο Μοράλες στην Κοτσαμπάμπα όπου συγκεντρώθηκαν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βολιβίας στην περιοχή για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο βολιβιανό πρόεδρο μια ημέρα μετά την επεισοδιακή επιστροφή του από τη Ρωσία.

"Δε θα διστάσω να κλείσω την πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουμε την αξιοπρέπειά μας, την κυριαρχία μας, χωρίς τις ΗΠΑ θα αισθανθούμε καλύτερα πολιτικά, πιο δημοκρατικά", τόνισε ο Μοράλες, ο οποίος απέλασε τον αμερικανό πρέσβη από τη Βολιβία το 2008 και έκλεισε την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) στις αρχές του 2009, θεωρώντας ότι αναμιγνύονται στην πολιτική ζωή της χώρας.

Καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στη Βολιβία εκτελεί σήμερα ένας επιτετραμμένος.

'Ενα άλλο θέμα που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι η ανακοίνωση την 1η Μαΐου από τον Μοράλες της εκδίωξης από τη χώρα της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη USAID.

Η USAID βρίσκεται στη χώρα "για πολιτικούς και όχι για κοινωνικούς σκοπούς", είχε δηλώσει τότε ο Μοράλες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε στην Κοτσαμπάμπα ότι η CIA διέταξε την Τρίτη το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για το αεροσκάφος του Μοράλες, υποστηρίζοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με "υπουργό μιας εκ των ευρωπαϊκών αυτών κυβερνήσεων" που δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, "ο υπουργός αυτός τού είπε ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή στις αεροναυτικές αρχές της χώρας του και ο οποίος είπε ότι στο αεροσκάφος του Μοράλες βρισκόταν ο Σνόουντεν, είναι της CIA".

***********

Εξηγήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσαν την πτήση στον εναέριο χώρο τους του αεροσκάφους του Μοράλες, ζήτησαν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βολιβίας στη Λατινική Αμερική 

Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βολιβίας στη Λατινική Αμερική ζήτησαν εξηγήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες που απαγόρευσαν την πτήση στον εναέριο χώρο τους του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε το βολιβιανό πρόεδρο 'Εβο Μοράλες.

"Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη για τα σοβαρά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν", τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι της Βολιβίας, του Ισημερινού, του Σουρινάμ, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας, οι οποίοι συναντήθηκαν στην πόλη Κοτσαμπάμπα της κεντρικής Βολιβίας.

Οι ηγέτες των χωρών αυτών, μέλη της 'Ενωσης των κρατών της Λατινικής Αμερικής (Unasur), η οποία αριθμεί 12 χώρες, συναντήθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Μοράλες μια ημέρα μετά την επεισοδιακή επιστροφή του από τη Ρωσία.

Οι πρόεδροι των χωρών αυτών τόνισαν ότι "η προσβολή" που υπέστη ο Μοράλες δεν είναι μόνο μια προσβολή προς το πρόσωπό του, αλλά μια προσβολή προς όλη τη Λατινική Αμερική και ζήτησαν εξηγήσεις από τις κυβερνήσεις των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για την απόφασή τους να απαγορεύσουν την πτήση του αεροσκάφους του Μοράλες στον εναέριο χώρο τους.

Στη δήλωσή τους οι ηγέτες των παραπάνω χωρών υποστηρίζουν "τη διαμαρτυρία της Βολιβίας στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη σοβαρή παραβίαση που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του Μοράλες".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολας Μαδούρο τόνισε ότι "η Ευρώπη παραβίασε όλους τους κανόνες του παιχνιδιού της συνύπαρξης, επιτιθέμενη εναντίον της διεθνούς ασυλίας που προστατεύει τον πρόεδρο ενός κράτους".

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)