to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:39 | 22.10.2020

Οικονομία

Σπινέλι Γκρουπ: 9 προτάσεις για βιώσιμη, ανθεκτική και δίκαιη ανάκαμψη της Ε.Ε.

Ισχυρός πολυετής Προϋπολογισμός για τη στήριξη στρατηγικών προγραμμάτων της ΕΕ, εισαγωγή νέων ίδιων πόρων, πραγματοποίηση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και μονιμοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μεταξύ των βασικών προτάσεων του Σπινέλι Γκρουπ - Συνυπογράφει ο Δημ. Παπαδημούλης


Κοινή ανακοίνωση με εννέα βασικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων για μια βιώσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αφορμή την πρόσφατη ομιλία της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έγινε μια πρώτη αποτίμηση του έως τώρα έργου της Κομισιόν καθώς και μια παρουσίαση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ένωσης για την άμβλυνση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, τα μέλη του Σπινέλι Γκρουπ προτείνουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως υπογραμμίζουν, «πρέπει να εφαρμοστούν σωστά και έγκαιρα», προκειμένου να υπάρξει «μια βιώσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ανάγκη για έναν ισχυρό πολυετή Προϋπολογισμό που θα στηρίζει ουσιαστικά τα εμβληματικά προγράμματα της ΕΕ - Horizon 2020, Erasmus+, Creative Europe, the European Social Fund+ κ.α.- καθώς και στην εισαγωγή νέων ίδιων πόρων  στο νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU”, ενώ προτείνεται επίσης μεταξύ άλλων:

- Να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την υγεία.

- Να θεσπιστεί μια ευρωπαϊκή Οδηγία για δίκαιους κατώτατους μισθούς με σκοπό την επίτευξη μιας καλύτερης σύγκλισης στην Ευρώπη.

- Να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα το Ταμείο Ανάκαμψης.

- Να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2020 η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και να συνοδευτεί από μια διοργανική διακήρυξη.

- Τόσο το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 όσο και το νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU” να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τη συνολική στρατηγική για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον Προϋπολογισμό της Ένωσης καθώς και την εφαρμογή των στόχων του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

- Ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που θα δημιουργεί νομικά κανάλια για την αποτελεσματική ένταξη προσφύγων και μεταναστών και θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών.

- Το νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU”, όπως και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 να συνοδεύονται από ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την παρακολούθηση των δαπανών για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη του Σπινέλι Γκρουπ «η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης καθώς και για την ολοκλήρωση της οικονομικής Ένωσης με μια ισχυρότερη πολιτική Ένωση»

Ακολουθεί ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Χαιρετίζουμε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Ιουλίου 2020 του νέου Μέσου Ανάκαμψης για την Ευρώπη, “Next Generation EU”, ως σημαντικό βήμα για μια δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη της Ένωσης. Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε ένα πακέτο ύψους 750 δισ. ευρώ. Μαζί με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 αναμένεται να υπόκεινται σε συγκεκριμένες και αποτελεσματικές διατάξεις περί προϋποθέσεων για το κράτος δικαίου.

Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να εκδώσει ένα αρκετά μεγάλο, κοινό ομοσπονδιακό χρέος για χρηματοδότηση και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αυτό δίνει μια νέα δυναμική προς την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Αποτελεί το «έμβρυο» μιας προσωρινής χρηματοοικονομικής ένωσης που θα πρέπει να συμπληρωθεί με φορολογικά μέσα και την εισαγωγή νέων, γνήσιων ίδιων πόρων με τη μορφή πανευρωπαϊκών φόρων. Αυτό το ιστορικό βήμα επετεύχθη μετά τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου 2020 και την φιλόδοξη πρόταση της Κομισιόν από τις 27 Μαΐου 2020.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντικό βήμα για το μέλλον της Ευρώπης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, 500 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατάσταση της Ένωσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη από ποτέ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στην κοινωνική ενοποίηση, στην προστασία των ζώων και του τρόπου ζωής, στην μάχη για ίσες ευκαιρίες και στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην τόνωση της ηγεσίας της Ευρώπης στον κόσμο και στην ενίσχυση της αντοχής της Ένωσης.

Η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ορισμένες αξιόλογες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που έχουν προταθεί από το Σπινέλι Γκρουπ:

1. Την εγκαθίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, που θα περιλαμβάνει μια νέα κατανομή αρμοδιοτήτων σε θέματα υγείας και που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Η Πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε επίσης μεγαλύτερο προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα υγείας.

2. Την χρήση του ευρωπαϊκού Σχεδίου για την ανάκαμψη της Ευρώπης με σκοπό την μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας – με συνολικό στόχο το 30% των δαπανών από το νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU”, για την υποστήριξη των στόχων για το κλίμα.

3. Την θέσπιση μιας ευρωπαϊκής Οδηγίας για δίκαιους κατώτατους μισθούς με σκοπό την επίτευξη μιας καλύτερης σύγκλισης στην Ευρώπη.

4. Την αύξηση του στόχου μείωσης των εκπομπών τουλάχιστον κατά 60% για το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 - και αντί του 40% που είχε προγραμματιστεί. Επιπλέον την έναρξη νέων έργων υδρογόνου, έχοντας υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον νέο νόμο για το κλίμα που υιοθέτησε εισάγει έναν πιο φιλόδοξο στόχο – τουλάχιστον 60%.

5. Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής διάστασης με τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού Bauhaus, ως νέου οριζόντιου και δημιουργικού χώρου.

6. Ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση με σκοπό τη δημιουργία νομικών καναλιών για μετανάστες και πρόσφυγες και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής ένταξής τους. Η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι η διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα δεν είναι προαιρετική. Οι χώρες που εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους ή είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση που υπέβαλε η Κομισιόν στις 23 Σεπτεμβρίου, παρά την καθιέρωση ενός νέου μηχανισμού αλληλεγγύης για τον μετριασμό της πίεσης στα κράτη μέλη που είναι στην πρώτη γραμμή, πρέπει να διασφαλίσει περαιτέρω την ευθύνη και να μοιράσει συγκεκριμένα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία υπόκειται επίσης στον προσεκτικό νομοθετικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

7. Την ενίσχυση των πρωτοβουλιών κατά του ρατσισμού και τον τερματισμό των «ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΚΙ». Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα μια στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

8. Την ενεργοποίηση της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο, τουλάχιστον, για την έγκριση κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

9. Τέλος, η Πρόεδρος της Κομισιόν καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η Ένωση προκειμένου να ενισχύσει το πολυμερές σύστημά της, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας διατλαντικής ατζέντας, δείχνοντας σταθερότητα έναντι της Ρωσίας και για την εξεύρεση μιας διευθέτησης με την Τουρκίας.

Για το Σπινέλι γκρουπ και την Ένωση των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών, οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν σωστά και έγκαιρα και μετά να προχωρήσουν περαιτέρω για την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα ισχυρότερο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 για τη στήριξη στρατηγικών προγραμμάτων της -όπως το EU4Health, Horizon 2020, Erasmus+, Creative Europe, the European Social Fund+, the European Regional Development Fund, the Just Transition Fund.

Επίσης πρέπει να γίνει σύντομα η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Επιπλέον το νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU”, πρέπει να εγκριθεί με ένα νομικά δεσμευτικό ημερολόγιο για την εισαγωγή νέων ίδιων πόρων - εισφορές, για παράδειγμα, από την ποσότητα μη ανακυκλωμένων πλαστικών, τις διαδικτυακές πλατφόρμες, τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς και μια κοινή, ενοποιημένη εταιρική φορολογική βάση.

Συν τοις άλλοις τόσο το νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU”, όσο και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα δεσμευτικό πλαίσιο για την παρακολούθηση των δαπανών για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος για τουλάχιστον 30% των πιστώσεων από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και των δαπανών από το νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU”, για την υποστήριξη των στόχων για το κλίμα και για τον στόχο του 10% για την βιοποικιλότητα.

Το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και το νέο μέσο Ανάκαμψης, “Next Generation EU” θα πρέπει επίσης να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τη συνολική στρατηγική για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον Προϋπολογισμό της Ένωσης καθώς και την εφαρμογή των στόχων του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει επίσης να έχει μόνιμο χαρακτήρα, όπως προτείνει η ΕΚΤ. Υπό αυτή την προοπτική που καθιστά απαραίτητη την επίτευξη μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου για  το σύστημα των ίδιων πόρων της ΕΕ: «Ενόψει  μελλοντικών συζητήσεων σχετικά με αλλαγές στις Συνθήκες, και χρησιμοποιώντας τη δυναμική της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η δημοκρατική νομιμότητα, υπευθυνότητα, ανθεκτικότητα και ευθυγράμμιση με τους κύριους στόχους πολιτικής της Ένωσης για τα έσοδα στον Προϋπολογισμό θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω, παρέχοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενισχυμένες αρμοδιότητες στη λήψη νομοθετικών αποφάσεων και έναν πιο ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής του συστήματος ίδιων πόρων καθώς και στην υποκείμενη τομεακή νομοθεσία.

Η ομιλία της Προέδρου Φον ντερ Λάιεν εξέπεμψε την ανάγκη να ενισχυθεί η ενότητα όσον αφορά τη δράση της Ευρώπης. Το μήνυμα της Προέδρου ήταν σαφές: Μαζί είμαστε ισχυρότεροι. Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η οικολογική και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, αλλά και για να ολοκληρωθεί η οικονομική Ένωση με μια ισχυρότερη πολιτική Ένωση, επιτυγχάνοντας έτσι την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο. Ο χρόνος που χάνεται θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μας έργο.

Τα επερχόμενα προβλήματα χρειάζονται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις που να συζητιούνται με ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο και μέσω μιας νέας, καινοτόμου ανταλλαγής απόψεων με τους πολίτες της ΕΕ: Πρέπει να ξεκινήσουμε τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε την γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου να διασφαλίσει ότι η Διάσκεψη θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο και θα συνοδευτεί από μια διοργανική διακήρυξη.

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές,

BENIFEI Brando S&D, BISCHOFF Gabriele S&D, BOESELAGER Damian VERTS/ALE, DURAND Pascal RENEW, FREUND Daniel VERTS/ALE, GIEGOLD Sven VERTS/ALE, GOZI Sandro RENEW, HUEBNER Danuta Maria EPP, PAPADIMOULIS Dimitrios GUE/NGL, RUIZ DEVESA Domenec S&D, SCHOLZ Helmut GUE/NGL, SIKORSKI Radoslaw EPP, SIMON Sven EPP, VERHOFSTADT Guy RENEW, KARAS Othmar EPP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)