to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:34 | 21.10.2020

Πολιτική

Γ. Ψυχογιός: Αλληλεγγύη, ισορροπία δικαιωμάτων και ευρωπαϊκή λύση

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση «Εκ των έσω» - «Φάκελος» Μεταναστευτικό. Την συζήτηση οργάνωσε το ενημερωτικό site newpost.gr στις 20/10/2020.


Ο κος Ψυχογιός κατέδειξε ότι οι διαφορές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ιδεολογικές και πολιτικές και αφορούν τόσο στην γενικότερη θεώρηση του ζητήματος όσο και στη διαχείριση του.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στις δομές παραμένει τραγική και επιδεινώνεται τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης που εξαθλιώνει πρόσφυγες, εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς. 

Σε ο,τι αφορά την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι από πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετέχει βάζει το θέμα των αιτίων της μετανάστευσης. Είτε να χτυπηθούν οι αιτίες, είτε μέσω της ισότιμης συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης. «Το μεταναστευτικό μπορείς να το διαχειριστείς, όχι να το λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τον εμπρησμό της Μόριας ο κος Ψυχογιός έκανε λόγο για προαναγγελθέν έγκλημα. Το ζήτημα είναι και η ντροπή της Ευρώπης και η ντροπή της χώρας. Θύμισε ότι η Μόρια χτίστηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά και για την κατάσταση στη Λέσβο υπάρχει και ευθύνη της χώρας, πέραν της ΕΕ. Τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τις ευπαθείς ομάδες.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Μηταράκη, ο τομεάρχης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και σημείωσε: «Είχατε υποσχεθεί ότι θα αδειάσουν τα νησιά, είχατε υποσχεθεί πως την επόμενη ημέρα «δεν θα υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα. Και βρίσκουμε μια κατάσταση χειρότερη από αυτή που παραλάβατε, φέρνετε μετανάστες από τα νησιά και τους βάζετε στην πλατεία Βικτωρίας, γιατί δεν θέλετε να συγκρουστείτε με τους δημάρχους».

Πρόσθεσε πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση η βασική αιχμή ήταν η ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. «Οι δομές που παραδώσαμε στην ενδοχώρα, φτιάχτηκαν και βελτιώθηκαν πολύ ώστε να στεγάσουν κόσμο που έρχεται από τα νησιά. Η ρητορική μας είχε να κάνει με την ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μεταναστών. Και γενικότερα μια λογική που να μη στοχοποιεί τους μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ποτέ λόγο για ανοιχτά σύνορα, αλλά για φύλαξη συνόρων με βάση το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Ψυχογιός και πρόσθεσε πως «η βασική μας διαφορά με τη ΝΔ είναι ότι εμείς λέμε Διεθνές Δίκαιο, ανθρώπινη αντιμετώπιση και σύμβαση της Γενεύης. Στα νησιά, κάποιοι αυτόκλητοι προστάτες διώχνουν τους μετανάστες».

Επίσης, ο τομεάρχης τόνισε πως παίζει ρόλο η πίεση στην Ευρώπη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διατυπώσει αίτημα μετεγκατάστασης. «Εμείς πάνω σε αυτό βάζουμε πλάτη, σε αντίθεση με την ΝΔ που τορπίλιζε κάθε προσπάθειά μας» πρόσθεσε.

Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ψυχογιός, υποστήριξε: «Η θέση μας είναι η εξής: Ανοιχτού τύπου δομές, γρήγορες διαδικασίες, ενδοχώρα και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Οι κλειστές δομές θα έχουν και έναν χαρακτήρα που έχει υπάρξει ήδη σαν εικόνα. Έχουμε δει τη δομή Μαλακάσα ΙΙ, το Κλειδί στις Σέρρες, το Καρά Τεπέ. Δηλαδή έχουμε εικόνα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)