to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 21.10.2020

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Να καταλάβει ο Μητσοτάκης ούτε η Τουρκία δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας για τα 12 μίλια

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα Radio 104,6 (στo δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη)


Για τις πρόσφατες “πρωτοβουλίες” του κ. Μητσοτάκη: το αίτημα αναστολής της τελωνειακής σύνδεσης, το αίτημα αναστολής παράδοσης των οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ο Γιάννης Μπαλάφας παρατήρησε:

«Είναι εντυπωσιακό και ταυτόχρονα αναδεικνύει την ποιότητα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ότι, τέσσερις μέρες μετά το Συμβούλιο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκη “θυμήθηκε” την τελωνειακή ένωση και την αναστολή παράδοσης των οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Κινήσεις για το θεαθήναι, δηλαδή. Στην πολιτική και στη διπλωματία υπάρχει το timing. Αν τα εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης τα παραπάνω, που συνιστούν ουσιαστικά κυρώσεις, έπρεπε να τεθούν από την κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο Συμβούλιο Κορυφής και όχι εκ των υστέρων. Προβάλλοντάς τα, όμως, τέσσερις μέρες μετά και δεδομένου ότι οι επόμενες αποφάσεις που θα προκύψουν από νέα σύσκεψη του Συμβουλίου Κορυφής θα είναι στα τέλη Δεκεμβρίου, μόνο ως  πυροτεχνήματα μπορούν να εκληφθούν. 

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβουν ότι για να πιέσουμε την Τουρκία υπάρχει μόνο μία λύση, όπως την έχει εκφράσει και ο Αλ. Τσίπρας. Επέκταση, τώρα, στα 12 νμ των χωρικών μας υδάτων. Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο αμφισβητείται defacto από την πλευρά της Τουρκίας και ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισής του είναι δια της ασκήσεώς του. Είναι η μόνη σώφρων στάση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, που όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε η Τουρκία μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν μπορούμε  να ασκήσουμε το δικαίωμά μας για τα 12 νμ.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η απραξία και η αναποτελεσματική πολιτική είναι η χειρότερη πολιτική. Είναι αυτή που επιτρέπει στην αντίπαλη πλευρά να αποθρασύνεται. Οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης, με τις διάφορες συναντήσεις, είναι αποσπασματικές. Δεν είναι το ηχηρό μήνυμα που πρέπει να στείλουμε. Για αυτό επιμένουμε στην άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ.

Η χώρα μας χρειάζεται εθνική στρατηγική χωρίς κινήσεις κατευνασμού, και χωρίς διφορούμενες δηλώσεις,  όπως κατ’ επανάληψη  έχουμε ακούσει από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)