to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 21.10.2020

Κοινωνία

Εικόνες καταστροφής από την κακοκαιρία στην Κρήτη - Ισχυρά τα φαινόμενα και σήμερα, Τετάρτη

Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού και έντονη νεροποντή ξάφνιασαν τα ξημερώματα της Τρίτης τους πολίτες της Κρήτης φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με εικόνες αποκάλυψης στο πρώτο φως της ημέρας - «Βροχή» από 3.800 κεραυνούς στα νότια και μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων


Στην Κρήτη που ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τις τελευταίες δύο ημέρες, οι καταστροφές είναι μεγάλες. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, ενώ στο Ηράκλειο βρέχει ασταμάτητα για αρκετές ώρες.

Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός, έχοντας δεχτεί δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Τρία άτομα χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από τα οχήματά τους και να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, έχουμε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε περιοχές τόσο εντός της πόλης του Ηρακλείου όσο και εκτός.

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες και από τα Μάλια, όπου το χαλάζι έφτασε στο μισό μέτρο, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Ζημιές προκλήθηκαν και σε οχήματα, ενώ έπεσαν δέντρα, τέντες και στέγαστρα σε καταστήματα.

Οι καταστροφές στα θερμοκήπια των Μαλίων από ψηλά

Οι καταστροφές στα θερμοκήπια των Μαλίων από ψηλά

Στο επίκεντρο των προβλημάτων βρέθηκαν περιοχές πέριξ του Ηρακλείου, αλλά και στον δήμο Χερσονήσου. Στο Ηράκλειο όπως μετέδωσε το Αθηναικό Πρακτορείο, η πυροσβεστική κλήθηκε να προχωρήσει σε μια απάντληση υδάτων ενώ άλλες τρεις επιχειρήσεις στήθηκαν στην Χερσόνησο.

Οι δρόμοι των Μαλίων καλύφθηκαν από το χαλάζι

Οι δρόμοι των Μαλίων καλύφθηκαν από το χαλάζι

Από την ένταση της χαλαζόπτωσης καταγράφηκαν δυο κοπές δέντρων στο Κοκκίνι Χάνι και το Τομπρούκ, ενώ στην περιοχή των Χανίων που, επίσης, καταγράφηκε έντονο το φαινόμενο της βροχόπτωσης αλλά και χαλαζόπτωση, η Πυροσβεστική κλήθηκε να προχωρήσει σε τέσσερις απαντλήσεις και δυο κοπές δέντρων. Το σκηνικό του καιρού άλλαξε μέσα σε ελάχιστα λεπτά με κύριο φαινόμενο εκτός από τη βροχή, την πτώση της θερμοκρασίας.

Σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου αναφέρθηκαν καταπτώσεις χωμάτων και πετρών στο οδόστρωμα. Στα σημεία αυτά βρίσκονται συνεργεία προκειμένου να καθαριστεί το οδόστρωμα, ωστόσο οι αρχές καλούν τους οδηγούς να μην αναπτύσσουν ταχύτητα και να είναι προσεκτικοί. Η κακοκαιρία προκάλεσε μεμονωμένα προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές της πόλης των Χανίων και της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας. 

Γιάννης Τσιγγένης

Θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με το meteo.gr, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις εκδηλώνονταν έως τις πρωινές ώρες σήμερα στην ανατολική και στη νότια χώρα, με τα ισχυρότερα φαινόμενα, όπως αναμενόταν, να εντοπίζονται στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου συνοδεύονται από καταιγίδες.

   Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr έως τις 08:45 το πρωί, εντοπίζονται στην Κρήτη, ιδιαίτερα στη Σητεία (51 χιλιοστά), στο Σταλό Χανίων (44) και στον Αλικιανό Χανίων (42).

   Για το υπόλοιπο της ημέρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το πολύ ενισχυμένο βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο (επτά έως οκτώ μποφόρ), σε συνδυασμό με την τοπογραφία της Κρήτης, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά εκ νέου τις βροχές και τις καταιγίδες στο νησί, φαινόμενα που κατά τόπους είναι πολύ πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.

   Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν, επίσης, σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας, με έντονα φαινόμενα στις Δυτικές Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Την Πέμπτη, οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στην Κρήτη, αλλά με φθίνουσα ένταση.

Αναλυτικά ο καιρός την Τετάρτη 21/10/2020

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές, κυρίως στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Τα φαινόμενα στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στην Κρήτη θα είναι κατά περιόδους ισχυρά και θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία από 5 έως 22, στην Ήπειρο από 6 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 23, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 23 βαθμούς, και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και κατά τόπους 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, αλλά τις θερμές ώρες της ημέρας θα στραφούν πρόσκαιρα σε βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, ενώ υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Μέχρι το βράδυ, τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, με εντάσεις έως 6 μποφόρ στα χερσαία τμήματα και στο Σαρωνικό, και 7-8 μποφόρ στα ανατολικά παράκτια τμήματα και το Νότιο Ευβοϊκό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)