to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 20.10.2020

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας (βίντεο)

«Για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας που έρχεται και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ενώ συνάντηση για το ίδιο θέμα είχε κατόπιν και με τη ΓΣΕΒΕΕ, καθώς το νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ οδεύει προς την ολομέλεια


«Για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας που έρχεται, κατά τη γνώμη μου, και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ενώ στη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους.

Η συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του, με τη ΓΣΕΒΕΕ, αφού όπως τόνισε το νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν είναι δεύτερη ευκαιρία για τους πολίτες αλλά ουσιαστικά είναι η ευκαιρία των τραπεζών να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους.

«Οκτώ μνημονιακά χρόνια, τόσες διαφορετικές κυβερνήσεις, δεν θα πω ότι ήμασταν μόνο εμείς. Και ο Σαμαράς, και ο Παπανδρέου και ο Παπαδήμος την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν την πειράξανε. Και αίρεται τώρα η προστασία της πρώτης κατοικίας» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αλ. Τσίπρας: «Οι ευρωπαϊκές χώρες νομοθετούν αναστολή πλειστηριασμών και ο Μητσοτάκης επισπεύδει την χρεοκοπία πολιτών και επιχειρήσεων»

Αναφερόμενος στις συνέπειες που θα έχει το νέο πτωχευτικό δίκαιο υπογράμμισε ότι θα πάμε σε ένα νέο δεύτερο κύμα οφειλετών, επιχειρηματιών και φυσικών προσώπων. «Αυτών που ονομάζαμε μεσαία τάξη το προηγούμενο διάστημα και δεν είχαν ανάγκη να μπουν στο νόμο Κατσέλη μέχρι πρότινος γιατί τα έβγαζαν πέρα και τώρα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης λόγω του κορονοιού βρίσκονται είτε χωρίς εργασία είτε με μείωση της εισοδήματος» τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Αυτό όμως που αξίζει ιδιαίτερης μνείας, όπως ανέφερε, είναι ότι όλα αυτά γίνονται την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες νομοθέτησαν αναστολή των πτωχεύσεων και των ρευστοποιήσεων μέχρι τέλος του έτους η οποία θα πάρει παράταση μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου. «Ενώ αυτή είναι η τάση στην ΕΕ στην Ελλάδα νομοθετούμε επισπεύδοντας προκειμένου να γίνει άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω πανδημίας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο τον νόμο αφού δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία. «Αν ήταν νόμος δεύτερης ευκαιρίας θα έπρεπε να πάει σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και να δίνει εναλλακτικές ευκαιρίες» σημείωσε. Αντίθετα, όπως τόνισε, «οι διαδικασίες που προβλέπονται με τον νέο πτωχευτικό νόμο πάνε σε έκπτωση των δικαιωμάτων των πολιτών».

Κοινή πεποίθηση είναι ότι ο νέος νόμος θα οδηγεί στην διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Μάλιστα όπως επεσήμανε η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το 81% των επιχειρήσεων εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου.

Από τη συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ

Η συνάντηση με την ΕΔΠΚ

Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών.

«Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Κατά την γνώμη μου εδώ έχουμε μια ολιστική ή ολοκληρωτική αν θέλετε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας» τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.


Όπως εξήγησε «μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις ,και κράτη, δεν γνωρίζαμε πως πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα». Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό όπως σημείωσε «είναι το γεγονός ότι οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας και δύο χρόνια μετά την ρύθμιση του χρέους και της ανάκαμψης της οικονομίας».

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή

«Βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας» και αυτό όπως εξήγησε θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό, αν λάβουμε υπ όψιν και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την διεύρυνση των ανισοτήτων και την συρρίκνωση του εισοδήματος από τις επιπτώσεις της πανδημίας .

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε δημόσια την στήριξή του στην πρόταση νόμου που έχει φέρει στον δημόσιο διάλογο η Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί η πρωτοβουλία αυτή ως μία άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο και θα δυσχεράνουν την δυνατότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντέξουν από την νέα επιδείνωση της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο  Δημήτρης Σπυράκος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαίου και Προστασίας Καταναλωτών, είπε κατέθεσαν την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. «Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της», είπε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα».


Πρόσθεσε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» και ότι πιστεύουν πως «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητα της». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έχει αλλάξει ακόμη και ο σκοπός της πτώχευσης. «Εχει φύγει ο όρος της διατήρησης της επιχείρησης που στην παρούσα συνθήκες είναι ζητούμενο και τώρα στόχος είναι η ρευστοποίηση της επιχείρησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)