to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:24 | 20.10.2020

πηγή: maxmag.gr

Πολιτισμός

Σπύρος Ευαγγελάτος: Ένας άνθρωπος που αγάπησε βαθιά το θέατρο

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης, μεταφραστής, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός, Σπύρος Ευαγγελάτος, γεννήθηκε στην Αθήνα, σαν σήμερα, στις 20 Οκτωβρίου του 1940


Ο Σπύρος Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου του 1940. Υπήρξε σπουδαίος σκηνοθέτης, μεταφραστής, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός. Ο πατέρας του, Αντίοχος Ευαγγελάτος, ήταν συνθέτης, ενώ η μητέρα του, Ξένη Μπουρεξάκη, αρπίστρια. Θα μεγαλώσει σε ένα σπίτι με προοδευτικές ιδέες, που λατρεύει την μουσική και την λογοτεχνία και η κλίση της οικογένειας του προς την τέχνη θα τον οδηγήσει σταδιακά προς το θέατρο, στο οποίο και θα αφοσιωθεί ολοκληρωτικά αργότερα.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος και η φωτεινή πορεία του

Ο Ευαγγελάτος θα σπουδάσει αρχικά μουσική, έπειτα φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια θα μπει στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία θα αποφοιτήσει το 1961. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του θα συνδυαστούν με σπουδές στην Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ θα σπουδάσει, με υποτροφία του ιδρύματος Woursell, θέατρο και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Επιπρόσθετα θα μείνει για έναν χρόνο στο Λονδίνο στο πλαίσιο μιας έρευνας, με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου.

Σπύρος ΕυαγγελάτοςΣπύρος Ευαγγελάτος | Πηγή εικόνας: cnn.gr

Θα σκηνοθετήσει για πρώτη φορά στα 21 του χρόνια, με την κρητική κωμωδία «Φορτουνάτος» του Μάρκου Αντώνιου Φώσκολου και θα υπογράψει πάνω από 220 σκηνοθεσίες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μετά την αποφοίτησή του, θα ιδρύσει την «Νεοελληνική Σκηνή» και αργότερα, από το 1971 έως το 1977, θα συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο. Στην «Νεοελληνική Σκηνή» θα σκηνοθετήσει κρητικό, επτανησιακό και θέατρο του 19ου αιώνα, ενώ η συνεργασία του με το Εθνικό θα τον χαρακτηρίσει ως έναν από τους ανανεωτές του και τελικά θα σκηνοθετήσει στην πρώτη κρατική σκηνή ενισχύοντας και παράλληλα τον θεσμό των Επιδαυρίων. Το 1970 ανακηρύσσεται αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη διατριβή του «Ιστορία του θεάτρου εν Κεφαλληνία» ενώ το 1972 θα σκηνοθετήσει πρώτη φορά στην Επίδαυρο, για το Εθνικό Θέατρο, την «Ηλέκτρα», η οποία θα αποτελέσει και σημείο αναφοράς του για πολλά χρόνια.

Παράλληλα, το 1975, θα ιδρύσει το «Αμφι-θέατρο» στην Πλάκα, στο οποίο θα παραμείνει αφοσιωμένος ως το 2011. Με την συνοδοιπόρο του, Λήδα Τασοπούλου (1953-2005) θα παρουσιάσει, ως βασικό κορμό, αρχαίο δράμα και σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο, καθώς και πολλά χαμένα ελληνικά έργα που έφερε στην επιφάνεια ο ίδιος. Με το Αμφι-Θέατρο θα ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου, κάνοντας υπερήφανη την Ελλάδα.

 Τα επόμενα χρόνια της ζωής του

Το 1989, ο Σπύρος Ευαγγελάτος θα εκλεχθεί αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και το 1991 θα αναλάβει την έδρα των Θεατρικών Σπουδών που είχε μόλις δημιουργηθεί. Θα γίνει διευθυντής του ΚΘΒΕ (1977-1980), της Λυρικής Σκηνής (1984-1987), πρόεδρος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών (1997-1999), ενώ θα τιμηθεί με μια πληθώρα βραβείων, όπως το βραβείο «Κάρολος Κουν» (1988) για τη διδασκαλία της Ορέστειας, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1994), το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (1996) καθώς και το παράσημο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από το 1999 μέχρι το 2006 θα είναι επισήμως πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τον Φεβρουάριο του 2011 θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να αναστείλει την λειτουργία του «Αμφι-θεάτρου» λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατηγορώντας τον τότε υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, για αδιαφορία. Πριν το οριστικό κλείσιμο του, οργανώθηκε ένα μπαζάρ με αντικείμενα παραστάσεων του θεάτρου, τα οποία θα πωληθούν σε συμβολική τιμή μέσα σε τρεις ώρες, με τον ίδιο να δηλώνει:

Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί μεγάλης αξίας κοστούμια από τις παραστάσεις, όπως και προγράμματα που θα σάπιζαν στις αποθήκες, διατίθενται στο θεατρόφιλο κοινό.

Κάπως έτσι, θα πέσει και η αυλαία για το ιστορικό θέατρο, ύστερα από 36 χρόνια λειτουργίας και 95 επιτυχημένες παραγωγές. Στις 12 Ιανουαρίου του 2012 θα ανακηρυχθεί αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου το 2013.

Η προσωπική του ζωή και η συνεισφορά του στο θέατρο

Μπορεί η καριέρα του Σπύρου Ευαγγελάτου να διένυε μια λαμπρή πορεία, αλλά η προσωπική του ζωή αποδείχθηκε ιδιαίτερα σκληρή. Το 2005 θα χάσει την πολυαγαπημένη του σύζυγο, Λήδα Τασοπούλου, μετά από μάχη με τον καρκίνο και πέντε χρόνια αργότερα θα χάσει ένα από τα δύο παιδιά του, τον γιο του Αντίοχο, σε ηλικία 24 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα, θα γίνει ζευγάρι με την ηθοποιό Χριστιάννα Μαντζουράνη με την οποία και θα παντρευτεί τον Δεκέμβριο του 2015. Πριν τον θάνατο του, τον Ιανουάριο του 2017, θα προλάβει να καμαρώσει την επιτυχία της κόρης του, Κατερίνας Ευαγγελάτου, κυρίως στο σκηνοθετικό κομμάτι του θεάτρου.

Σπύρος ΕυαγγελάτοςΠηγή εικόνας: kathimerini.gr

Όσοι άνθρωποι είχαν την τύχη να συναναστραφούν με τον Σπύρο Ευαγγελάτο μιλούν για έναν άνθρωπο φύσει αισιόδοξο, με πηγιαίο χιούμορ, αεικίνητο πνεύμα και εκρηκτική προσωπικότητα. Οι στιγμές μαζί του, από πρόβες μέχρι και απλές συζητήσεις, χαρακτηρίζονταν από ανεπανάληπτες εμπειρίες, που ξεπερνούσαν κανόνες ή συμβάσεις με τον χρόνο και διακρίνονταν από τον εξής συνδυασμό: με το ίδιο πάθος που μοιραζόταν σκέψεις για τον Αισχύλο, τον Κατσαΐτη ή τον Σαίξπηρ, με το ίδιο πάθος μιλούσε και για τα επίκαιρα, καθημερινά θέματα. Ακόμα και οι συνεντεύξεις του πρόδιδαν το ιδιαίτερο μυαλό του, καθώς ο ίδιος ανέφερε συνεχώς στο ακροατήριο του αναλύσεις, γνωστά και άγνωστα κείμενα, ξεχασμένα έργα και συγγραφείς. Ακόμη, αγάπησε ιδιαίτερα τους νεαρούς θιάσους και ηθοποιούς και γι’ αυτό υπήρξε σπουδαίος δάσκαλος και καθοδηγητής μέσα από τις αμέτρητες συμβουλές που φρόντιζε να μοιράζεται μαζί τους.  Ένα πνεύμα ελεύθερο, με όραμα, εξαιρετικά μορφωμένο, παθιασμένο με ό,τι καταπιανόταν, συνυφασμένο με την νεότητα και την εξέλιξη, με την όρεξη να συνοδεύσει το θέατρο σε ολοένα και ποιοτικότερα επίπεδα.

Κύκνειο άσμα του θα υπάρξει τελικά η παράσταση «Αμύντας» του Γεωργίου Μόρμορη, που θα παιχτεί το βράδυ της 8ης Ιουλίου στο κατάμεστο Ηρώδειο, με τον ίδιο να υποκλίνεται βαθιά συγκινημένος.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος απεβίωσε στις 24 Ιανουαρίου του 2017, έχοντας υπάρξει μια κορυφαία μορφή του ελληνικού θεάτρου και έχοντας αφήσει μια σπουδαία παρακαταθήκη, τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην πρακτική πορεία του θεάτρου στην Ελλάδα.

«Δεν απονέμω ποτέ τίτλους στον εαυτό μου. Γεύομαι όμως τις στιγμές, νιώθω την εκτίμηση του περίγυρου. Και έχω την ελπίδα ότι κάποιο σημάδι θα αφήσω κι εγώ στο θέατρο». Και τελικά το άφησε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)