to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:09 | 19.10.2020

Κοινωνία

Κορωνοϊός: 11 νεκροί σε 24 ώρες - Έκτακτα μέτρα στις Σέρρες - Κρούσματα σε γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 11 επιπλέον θανάτους το απόγευμα της Δευτέρας 19/10, ενώ, την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 85.


Ειδικότερα, από 438 κρούσματα, τα  62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Αναλυτικότερα:

42 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές
7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
4 κρούσματα στην  Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
κρούσματα στην  Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα στην  Π.Ε. Σάμου
28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην  Π.Ε. Χίου
19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Συναγερμός σε ακόμα ένα γηροκομείο

Την ίδια ώρα, νέα επιδημική εστία εντοπίστηκε σε γηροκομείο, αυτή τη φορά στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτη διαγνώστηκε θετική με τον ιό μια 88χρονη τρόφιμος, που θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Κατόπιν αυτών ελέγχονται οι υπόλοιποι τρόφιμοι και εργαζόμενοι.

Τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο βρέθηκε και ένας οίκος ευγηρίας στη Γλυφάδα, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 14 κρούσματα. 

Είχαν προηγηθεί η κλινική «Ταξιάρχαι» στην Αττική τον περασμένο Απρίλιο και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Κυριακή» στη Θεσσαλονίκη, με δεκάδες θανάτους. Κρούσματα καταγράφηκαν επίσης σε μονάδες στον Άγιο Παντελεήμονα, το Μαρούσι, το Μοσχάτο, τα Ιωάννινα, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ακόμη ένα γηροκομείο στη Νέα Μάκρη.

Έκτακτα μέτρα στις Σέρρες

Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, τονίζοντας με έμφαση «το μήνυμα είναι ένα: Μηδενική ανοχή στην ανευθυνότητα».

Ο κ. Χρυσάφης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβολή τοπικού lockdown στις Σέρρες εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να επιδείξουν ατομική και κοινωνική ευθύνη λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

«Από το πρωί είμαστε σε συνεχείς συσκέψεις στο δημαρχείο Σερρών», τόνισε, «για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ανάσχεση της πορείας μετάδοσης του κορονοϊού που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη το τελευταίο δεκαήμερο. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε συμμάχους όλους τους πολίτες, που θα πρέπει να δείξουν επιτέλους στάση ευθύνης. Σε λίγες ημέρες μπορεί τα κρούσματα να φθάσουν σε τριψήφιο νούμερο».

«Ο συνωστισμός σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «και η συμπεριφορά μας το τελευταίο διάστημα έδειξαν ότι δεν έχουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη στον βαθμό που πρέπει. Τα αποτελέσματα είναι να κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας».

Ο κ. Χρυσάφης γνωστοποίησε ότι με επείγουσα επιστολή προς τον ΕΟΔΥ ζήτησε να έρθει άμεσα κλιμάκιο στις Σέρρες για τη διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών του κρουσμάτων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οργανώθηκε στο δήμο Σερρών ομάδα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, η οποία θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και θα λαμβάνει αναλόγως μέτρα.

Τόνισε ακόμα ότι μετά από πολύωρη σύσκεψη της εν λόγω ομάδας σήμερα το πρωί αποφασίστηκαν τα εξής έκτακτα μέτρα με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας:

1. Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του δήμου Σερρών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και μόνο εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.

2. Καθημερινά θα πραγματοποιούνται πολυμάνσεις και ψεκασμοί από συνεργεία του Δήμου σε δημοτικά και δημόσια κτήρια, καθώς και σε αύλειους χώρους σχολείων και κύριους δρόμους στην πόλη και τα χωριά.

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στα δημοτικά κτήρια.

4. Λειτουργία γραφείου ενημέρωσης για τεχνικά και διοικητικά θέματα covid στον Δήμο Σερρών.

5. Ενίσχυση της αστυνόμευσης για αποφυγή του συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και έκκληση στους δημότες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές τους εκτός σπιτιού», τόνισε ο κ. Χρυσάφης και πρόσθεσε: «Έχω έρθει ήδη σε επαφή με τον αστυνομικό διευθυντή και τη δημοτική αστυνομία, προκειμένου να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών τηρεί τα πρωτόκολλα. Για τους λίγους ασυνείδητους θα είμαστε κάθετοι και απόλυτοι και το μήνυμα είναι ένα: Μηδενική ανοχή στην ανευθυνότητα».

Θεσσαλονίκη: Έκκληση από τον Κ. Ζέρβα για τον συνωστισμό και τις συναθροίσεις

Έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα προς τους νέους, να προσέχουν τις επαφές τους και τις συναθροίσεις και να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο δημαρχείο, μετά από τηλεδιάσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε, ότι απο αύριο εντείνονται οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ και της δημοτικής αστυνομίας, με μικτά κλιμάκια, για την αποφυγή καταστάσεων σε δημόσιους χώρους, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων.

Στη τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού , συμμετείχαν επίσης , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιοδρας και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ. Έγινε αποτίμηση της κατάστασης και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα.

«Ένας στους δύο που είναι θετικοί στην πόλη μας, είναι από δεκαέξι ως εικοσιεννιά χρονών. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στην πόλη μας είναι τριαντατριών ετών. Αυτό κάτι δείχνει... Ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η έξαρση του κορονοϊού στη πόλη μας έχει να κάνει με μια ανεμελιά, μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Σήμερα, αυτό δεν επιτρέπεται. Αν θέλουμε να έχουμε την πόλη ανοιχτή, τα μαγαζιά ανοιχτά, τα σχολεία ανοιχτά , πρέπει να είμαστε ολοι παρά πολύ προσεκτικοί. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και ακριβώς εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Κάνω μια έκκληση σε όλους ιδιαίτερα στους νεολαίους. Να προσέξουν πάρα πολύ τους συμπολίτες τους, να προσέξουν πάρα πολύ τις συναθροίσεις, τις εκδηλώσεις, που γίνονται σε ανοιχτούς ή σε λιγότερο ανοιχτούς χώρους».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η δημοτική του αστυνομία, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα διοργανώσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους, ούτως ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα αυτά του συνωστισμού, ούτως ώστε να βοηθήσουμε και αυτό το τρίτο κύμα να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το καταφέρουμε και για τρίτη φορά, όπως κάναμε τον Μάρτιο, όπως κάναμε το καλοκαίρι , έτσι θα το κάνουμε και σήμερα...Θέλει πολύ προσπάθεια, αλλά είναι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι".

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στο «πορτοκαλί», στο τρίτο στάδιο πολιτικής προστασίας, αν και παραμένει στο δεύτερο στάδιο και γι'αυτό το λόγο, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων , ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα το τρίτο κύμα της πανδημίας.

"Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο πορτοκαλί χρώμα, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο τρίτο στάδιο. Για να αποφύγουμε το χειρότερο, το τέταρτο στάδιο , το "κόκκινο" στάδιο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι, παρά πολύ, και σε αυτή τη λογική στην οποία σας μίλησα προηγουμένως. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο στάδιο τρία. Προετοιμάσαμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην έχουμε χειροτέρευση της κατάστασης".

Ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε και ο τριήμερος εορτασμός της πόλης, που ξεκινά την ημέρα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου και κορυφώνεται με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις.

"Είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά επειδή μας απασχολεί πάρα πολύ αυτή η κατάσταση, πολύ σύντομα, αν όχι αύριο, μεθαύριο, θα έχουν παρθεί όλες αυτές οι αποφάσεις για τον εορτασμό του τριημέρου στην πόλη μας".

Ο δήμαρχος, τέλος, ανακοίνωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη κλιμάκια του ΕΟΔΥ, (υπάρχουν) καινούρια εξεταστικά κέντρα και για αυτό γίνεται παρά πολύ καλή δουλειά και έχουμε τα στατιστικά στοιχεία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές, στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για αυτό μπορούμε να πάμε και πολύ πιο στοχευμένα» είπε ο δήμαρχος.

Τέλος ,πρόσθεσε, ότι από το πρωί έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες και άλλων υπηρεσιών του δήμου, παράλληλα με τη δημοτική αστυνομία, όπως οι τομείς ηλεκτροφωτισμού, πράσινου, κ.α., ώστε με παρεμβάσεις τους στο περιβάλλον και σε υπαίθριους χώρους να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Rapid test στο Θησείο - 8 θετικά

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.

Πραγματοποιήθηκαν 340 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 8 θετικά δείγματα, από τα οποία 6 αφορούν σε Έλληνες και δυο 2 σε αλλοδαπούς (5 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 21 έτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)