to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αργότερα είναι πολύ αργά

Οι Παρασκευές αρχίζουν να ξαναπαίρνουν «χρώμα» περιβαλλοντικό - να γίνονται άτυπες παγκόσμιες ημέρες για το κλίμα


Το γαλλικό κρουαζιερόπλοιο «Αρκτική» διέσχισε στις 8 Σεπτεμβρίου τον 85ο Βόρειο Παράλληλο δικαιώνοντας την ονομασία του και καταρρίπτοντας ένα άτυπο «ρεκόρ»: για πρώτη φορά τέτοιου τύπου πλοίο έφθασε τόσο κοντά στον Βόρειο Πόλο. Το κατόρθωμα αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στην επιδεξιότητα του πληρώματος του γαλλικού πλοίου, αλλά στην... κλιματική κρίση και στο γεγονός της ραγδαίας και άκρως απειλητικής για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα τήξης των πάγων της Αρκτικής! Η διαδρομή του κρουαζιερόπλοιου λειτούργησε αποκαλυπτικά: έδωσε τη δυνατότητα να αποτυπωθεί ο βαθμός επιδείνωσης της υποχώρησης των πάγων της Αρκτικής. Μια υποχώρηση που παραπέμπει ευθέως στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία είναι πιο έντονη στην Αρκτική. Μάλιστα, πλέον στο εκτεταμένο λιώσιμο των πάγων προστίθεται και η εξαφάνιση πάγων που έχουν διάρκεια ζωής μόνο τεσσάρων ετών και που πλέον δίνουν τη θέση τους σε νεότερους πάγους, πιο λεπτούς και άρα πιο εύθραυστους... Από τον Βόρειο έως τον Νότιο Πόλο οι επιστήμονες στέλνουν με τις έρευνές τους επείγον μήνυμα για την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού.

Όλα όμως δείχνουν ότι τα πράγματα σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας αυτής δεν πάνε καλά και η πανδημία, παρότι έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει παγκόσμια αντίδραση, δεν συνέβαλε στον περιορισμό των αιτίων της. Και το θέμα δεν είναι απλά «μια» συμφωνία, αλλά το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και το ξεκίνημα, ξανά, των μαθητικών διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι Παρασκευές αρχίζουν να ξαναπαίρνουν «χρώμα» περιβαλλοντικό - να γίνονται άτυπες παγκόσμιες ημέρες για το κλίμα. Να γίνονται οι «Παρασκευές για το μέλλον» έστω κι αν οι διαμαρτυρίες πήραν διαφορετικές μορφές. Από τους δρόμους έως το Διαδίκτυο όμως, από τις Φιλιππίνες έως τη Γερμανία, το μήνυμα των 3.100 διαδηλώσεων / εκδηλώσεων παραμένει το ίδιο: Δράση τώρα!

Ένα μήνυμα που όμως πλέον αντιμετωπίζει «τείχος», καθώς τα ΜΜΕ είναι στραμμένα στα της πανδημίας, αγνοώντας ότι η κλιματική κρίση πλήττει, μεταξύ πολλών άλλων, ακόμη και εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ζωονόσων όπως η Covid-19: τα φυτά. Σύμφωνα με ερευνητές 42 χωρών, τα 2/5 του πληθυσμού των φυτών κινδυνεύουν με εξαφάνιση! «Χάνεται η βιοποικιλότητα τοπικά, περιφερειακά, παγκόσμια» σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ενός από τους πιο έγκριτους δημόσιους βρετανικούς θεσμούς, του Royal Botanic Gardens, Kew. «Ποτέ πριν η βιόσφαιρα, το λεπτό στρώμα ζωής που ονομάζουμε σπίτι, δεν αντιμετώπιζε τόσο έντονη και επείγουσα απειλή. Η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε κατακόρυφα για να τραφούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων διαταράσσουν το κλιματικό σύστημα, νέες ασθένειες απειλούν τις σοδειές μας και την υγεία μας, το παράνομο εμπόριο έχει ξεριζώσει ολόκληρους πληθυσμούς φυτών και τα μη αυτόχθονα είδη εξοστρακίζουν τα ντόπια» περιγράφει η σημαντική έκθεση, που τονίζει ότι «χάνουμε τον αγώνα κατά του χρόνου, φυτά εξαφανίζονται τόσο γρήγορα πριν καν τους βρούμε ονομασία, μάλιστα κάποια μπορεί να παίξουν ρόλο κλειδί για την επίλυση πιεστικών ιατρικών προκλήσεων ακόμη και για μερικές από τις σύγχρονες πανδημίες».

«Αργότερα είναι πολύ αργά» έγραφε ένα πανό στη συγκέντρωση της Παρασκευής στο Σίδνεϊ. Για το 40% των φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση αυτό ισχύει ήδη...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)