to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΕΡΓΑΝΗ Σεπτεμβρίου 2020: Η συρρίκνωση της Εργασίας

Τις «λαθροχειρίες και τα ψέματα του Βρούτση» σταχυολογεί ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Εργασίας


Με μια θρασύτατη ανακοίνωση του ο Υπουργός Εργασίας και τροχονόμος των απολύσεων Βρούτσης αποδεικνύει είτε ότι βρίσκεται και πλέει σε ένα παράλληλο σύμπαν, είτε ότι είναι κατά συνείδηση ψεύτης.

Αναφέρομαι στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα αποτελέσματα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του μηνός Σεπτεμβρίου, όπου χρησιμοποιώντας, όπως πάντα, μια σειρά από λαθροχειρίες, πανηγυρίζει για το θετικό ισοζύγιο των ροών της μισθωτής εργασίας για το μήνα αυτό.

Επίσης πανηγυρίζει και πάλι θρασύτατα για το ποσοστό ανεργίας που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο, ότι έπεσε (!!!) στο 16.8% σε σχέση με το 18% του φετινού Ιουνίου και το 17,1 του Ιουλίου του 19.

Θα ξεκινήσω από τα εύκολα που αφορούν στα απίθανα ποσοστά ανεργίας, όπου χωρίς να αμφισβητώ την εγκυρότητα της ΕΛ.ΣΤΑΤ, πρέπει να υποσημειώσω ότι αυτή δεν μπορεί να πάρει υπόψη της τις περίπου 500.000 αναστολές συμβάσεων εργασίας (μόνο 270.000 ήταν αυτές των εποχιακών στον τουρισμό που δεν δούλεψαν φέτος, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Βρούτση), αυτό και μόνο το δεδομένο δυστυχώς ανεβάζει την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ σε δυσθεώρητα ποσοστά.


Το ενδιαφέρον όμως για τις λαθροχειρίες και τα ψέματα του Βρούτση, βρίσκεται σε αυτά καθεαυτά τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ, αυτά τα οποία τα έκρυψε, όπως ο ίδιος κρύβεται από την αλήθεια, έχουμε και λέμε λοιπόν, διαβάζοντας το δελτίο του ΕΡΓΑΝΗ:

1. Οι προσλήψεις για τις οποίες επαίρεται ο Βρούτσης στηρίζονται κατά κύριο λόγο στις 71.800 προσλήψεις στον τομέα της εκπαίδευσης, αυτονοήτως λόγω της εποχής. Αυτή η ροή αντισταθμίζεται πλήρως από χιλιάδες απολύσεις  στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως το αρνητικό ισοζύγιο 30.000 θέσεων εργασίας στην εστίαση, το αντίστοιχο επίσης αρνητικό των 15.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό/καταλύματα, το επίσης αρνητικό κατά 5000 θέσεις στην βιομηχανία τροφίμων, τις 3000 θέσεις αρνητικό ισοζύγιο στο λιανικό εμπόριο. Όλα αυτά κρύβονται για τον Βρούτση και συνεχίζουμε

2. Οι προσλήψεις μισθωτής εργασίας βγάζουν ένα ακόμα συντριπτικό αποτέλεσμα για τον Βρούτση, ήταν κατά 50.000 (!!!) θέσεις εργασίας λιγότερες από αυτές του Σεπτέμβρη του 2019 και κυρίως κατά 600.000(!!!) θέσεις εργασίας λιγότερες για το αντίστοιχο 9μηνο του 2019. Το τρομακτικό αυτό στοιχείο μας λέει ότι ο Βρούτσης και η παρέα του έχασαν 600.000 θέσεις εργασίας το 2020 και επαίρονται για αυτό.

3. Το ισοζύγιο 9μήνου των ροών της μισθωτής εργασίας είναι το χειρότερο της τελευταίας 5ετίας, αφού το ‘16 ήταν θετικό κατά 245.000 θέσεις εργασίας, το ‘17 κατά 265.000 θέσεις εργασίας, το ‘18 κατά 290.000 θέσεις όπως και το 2019, ενώ το 2020 που ανήκει κυριολεκτικά στον Βρούτση έγινε βουτιά στις 150.000 θέσεις εργασίας

4. Όπως είναι προφανές για πολιτικές Βρούτση, η ευελιξία και πάλι ανθεί με ποσοστά πάνω από το 50% των νέων προσλήψεων.

Όμως ο Βρούτσης δεν σταματά την θρασύτατη ανακοίνωση του στην απόκρυψη στοιχείων και δεδομένων αλλά προχωρά και στην παράθεση, ως ευεργετημάτων των ακραία αντιλαικών και αντεργατικών πολιτικών του που δήθεν βελτίωσαν το κλίμα στην αγορά εργασίας όπως διατείνεται. Θα απαντήσουμε και πάλι σε ένα πρός ενα από τα σαθρά και θρασύτατα επιχειρήματα:

1. “Αναστολή συμβάσεων εργασίας”: ως αποτέλεσμα είχαν την απόλυτη απίσχναση της εργασίας στους χώρους του τουρισμού, του επισιτισμού και του πολιτισμού , την απόλυτη απαξίωση της ίδιας της εργασίας και την φτωχοποίηση των εργαζομένων που εντάσσονταν σε αυτή την κατηγορία λαμβάνοντας ακόμα και ποσοστό από το αισχηντυλό ποσό των 534€ αντί του μισθού τους όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα “ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ 1 και 2”

2. “Ειδική ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας”: μόνο, επισημαίνουμε για διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης...και μετά αρχίζουν τα όργανα όπως σήμερα συμβαίνει στην AEGEAN (επειδή μιλάμε και για την αγία οικογένεια)

3. “Άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς”: που το 25% αυτής αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζομένου

4. “Τηλεργασία”: χωρίς καμμία θεσμική ρύθμιση και χωρίς την διασφάλιση του αυτονόητου, ότι η τηλεργασία ΔΕΝ αποτελεί ευέλικτη μορφή εργασίας, αλλά κανονική εργασία που γίνεται για υγιειονομικούς λόγους από το σπίτι.

5.”Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”: Ή αλλιώς πρόγραμμα συντριβής του μισθού του εργαζομένου τουλάχιστον κατά 20%, ακόμα και του δώρου των Χριστουγέννων

6. “Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας”: Ή νέο σκόιλ ελικίκου με πρόσθετη δαπάνη 35.000.000 για αχρείαστη κατάρτιση σε πρόγραμμα που ποτέ αυτή δεν ήταν υποχρεωτική, αντί τα λεφτά αυτά να δοθούν για να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων από τους 36.500 ανέργους στους 45.000 κατ’ελάχιστον, αλλά είπαμε ...”είναι πολλά τα λεφτά Άρη”

7.”Θεσμοθέτηση της οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού εν γένει”: αυτό είναι το πιό μεγάλο ψέμα και το πιό σύντομο ανέκδοτο, αφού ο Βρούτσης και η Μενδώνη συνεχίζουν το καψώνι στον χώρο σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κου Τσακλόγλου, ότι 11.300 εργαζόμενοι του κλάδου έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές επιδότησης, ο κος Υπουργός όμως ΔΕΝ είπε ότι το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου υπερβαίνει τους 250.000 ανθρώπους, οι 238.700 δηλαδή έμειναν χωρίς καμμία ενίσχυση παρότι είχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συγκεκριμμένες εναλλακτικές.

8.”Μείωση από 100 σε 50 των απαιτουμένων ενσήμων για τουρισμό και επιστισμό για να πάρουν επίδομα ανεργίας”: εδώ το θράσος ισοδυναμεί με δούλεμα σε βάρος του κλάδου, γιατί δεν γνωρίζω πόσοι εργαζόμενοι στον κλάδο είχαν την πολυτέλεια να κάνουν πάνω από 30 μεροκάμματα, άρα έπρεπε το ποσό των απαιτουμένων ενσήμων να μειωθεί  στα 15 με 20 αν πράγματι ήθελε ο Βρούτσης να είναι μέσα στην πραγματικότητα.

9. “Κάλυψη από το Κράτος των δώρων και επιδομάτων για όσους είναι σε αναστολή συμβάσεων”: αλλά κρύβει πως αυτό γίνεται μόνο για τις μέρες που ήταν σε αναστολή και μόνο για το ποσό των 534€

Αυτές και πολλές άλλες είναι οι λαθροχειρίες του επονείδιστου Υπουργού Εργασίας που βέβαια υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια τα κελεύσματα των εντολέων του, του ΣΕΒ  και του ΚΕΦΙΜ.

Οι προθέσεις του φάνηκαν από την έναρξη της θητείας αυτής της ατυχούς, για τον λαό κυβέρνησης, με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, με την κατάργηση της αλληλέγγυας ευθύνης του έμμεσου και άμεσου εργοδότη για τους εργολαβικά εργαζόμενους, με τα προσκόμματα για την επέκταση κλαδικών συμβάσεων, αλλά και στο πεδίο της χρηστής διαχείρισης, δηλαδή της απόλυτης και σκανδαλώδους αδιαφάνειας με το πρόγραμμα σκόιλ ελικίκου και όλες τις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς.

Γιαυτό σε κάθε πρωτοβουλία του θα υπάρχει πάντα και μιά αναλυτική αποκάλυψη των ψεμμάτων και των λαθροχειριών του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)