to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 16.10.2020

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Καμία «πράσινη» πολιτική από τη ΝΔ, μόνο εξυπηρέτηση συμφερόντων μίας μικρής ελίτ

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταναλώνει μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για την πρόληψη και απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένα "πράσινο" προπέτασμα καπνού. Για να καλύψει ότι η πραγματική της πολιτική είναι ισχυρά αντιπεριβαλλοντική» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα πλαστικά μιας χρήσης


«Φαίνεται ότι ο κύριος Χατζηδάκης έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια. Είναι ικανός να μας πει σε λίγο ότι για τη χρεοκοπία της χώρας έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έβαλε σε μνημόνιο, και ότι η Νέα Δημοκρατία μάς έβγαλε από το μνημόνιο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταναλώνει μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, για την πρόληψη και απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ένα «πράσινο» προπέτασμα καπνού. Για να καλύψει ότι η πραγματική της πολιτική είναι ισχυρά αντιπεριβαλλοντική. Ο «πράσινος» Πρωθυπουργός τελικά γίνεται μεγαλύτερο ανέκδοτο από το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο επίσης παραπέμψατε στις καλένδες», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, στην Ολομέλεια της Βουλής, εχθές (Πέμπτη), επί του νομοσχεδίου για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Σημείωσε πως: «Στην περιβαλλοντική και στην ενεργειακή πολιτική κυριαρχούν συνθήκες «Φαρ Ουέστ», καθώς κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδομεί την περιβαλλοντική πολιτική και την ασφάλεια δικαίου: κατάργηση δασικών χαρτών και Φορέων Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ),  προώθηση της καύσης απορριμμάτων, ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης απορριμμάτων, αλαλούμ στην ανακύκλωση, όπου μαλώνουν Υπουργοί της κυβέρνησης, κατάργηση των κινήτρων για την ανακύκλωση, καθυστέρηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura, υποβάθμιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πάγωμα του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, φωτογραφικές διατάξεις για εξυπηρετήσεις και της «Ελληνικός Χρυσός», τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων, επανεκκίνηση της εκτροπής του Αχελώου. Πράγματι για αυτά τα έργα θα μείνετε στην ιστορία».

«Το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα φιλέτων, χωρίς πραγματικές επενδύσεις, δηλαδή εκχώρηση στο κρατικοδίαιτο κεφάλαιο, δίνοντάς του μάλιστα και προίκα. Χωρίς νέες επενδύσεις, χωρίς ρίσκο, όπως κάνει στη ΔΕΠΑ Υποδομών και στον ΔΕΔΔΗΕ, με σταθερό έσοδο και σταθερή απόδοση, και στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ με προίκα το πρόγραμμα των έξυπνων μετρητών, ενώ από την άλλη μεριά βολεύονται γαλάζια παιδιά παντού και στον ΔΕΔΔΗΕ πριν από την ιδιωτικοποίησή του. Κανένα κίνητρο για την υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά παραθυράκια μόνο για τις ελίτ, όπως είναι η απολιγνιτοποίηση, που αποτελεί προκάλυμμα για την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αερίου ιδιωτών. Ενώ δηλαδή η Ευρώπη σταματάει τη χρηματοδότηση στο φυσικό αέριο, εμείς δεσμευόμαστε σε ιδιώτες για τριάντα χρόνια εις βάρος και της κλιματικής πολιτικής».

«Το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μάλιστα φιλέτων, χωρίς πραγματικές επενδύσεις, δηλαδή εκχώρηση στο κρατικοδίαιτο κεφάλαιο, δίνοντάς του μάλιστα και προίκα»

«Ακόμα και στο νομοσχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, που αποτελεί κρίσιμη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη, ο κύριος Χατζηδάκης κατόρθωσε να συμπεριλάβει ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ, χωρίς καμία υποχρέωση και κανένα μνημόνιο δυναμιτίζοντας και τη συζήτηση για τα πλαστικά».

«Ο κύριος Χατζηδάκης υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. Αντί για μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, στην κυκλική οικονομία, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία της βιοποικιλότητας, φτιάχνει μια «fake» μετάβαση. Η εντολή που του δόθηκε με την τοποθέτησή του στο ΥΠΕΝ, ήταν να πουλήσει δημόσια περιουσία σε μια πολύ μικρή ελίτ, εκλεκτή και κρατικοδίαιτη», τόνισε ο Σ.Φάμελλος και παρέθεσε δύο ζητήματα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα και τους πολίτες/καταναλωτές.

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και υπερκέρδη των προμηθευτών εν μέσω πανδημίας

Μάς είπαν ότι έσωσαν τη ΔΕΗ, επιβαρύνοντας τους πολίτες με 500 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να πληρώνουν σήμερα ρεύμα με καπέλο πάνω στη χονδρική τιμή, σε μέσο όρο για το πρώτο εξάμηνο του 2020 170%. Κάποιοι βγάζουν υπερκέρδη, ενώ η ελληνική βιομηχανία, η ελληνική βιοτεχνία, ο τουρισμός, η εστίαση, η αναψυχή και όλα τα νοικοκυριά πληρώνουν ρεύμα σε τιμή που έφτασε τον Απρίλιο να είναι τετραπλάσια της χονδρικής. Και ενώ περιμέναμε να γίνουν έστω κάποιες εκπτώσεις στη ΔΕΗ, έκαναν άλλη μια φιέστα. Πλήρωσαν και άλλα λεφτά για να διαφημίσουν τα golden boys.

Αύξηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ)

Οι παραγωγοί ΑΠΕ με τους οποίους μιλάμε αυτές τις μέρες μάς είπαν ότι ζουν πάλι την περίοδο 2012-2014, γιατί ο κύριος Χατζηδάκης χρεοκόπησε πάλι τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Πώς είναι δυνατόν μία «πράσινη» μια Κυβέρνηση να χρεοκοπεί τον λογαριασμό που στηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Η μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που τροφοδοτεί τον ΕΛΑΠΕ, για να κρύψει τις αυξήσεις, έχει οδηγήσει σήμερα σε έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ), ενός λογαριασμού που βρήκαμε ελλειμματικό, κατά 800 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 και τον παραδώσαμε πλεονασματικό. Οι παραγωγοί ΑΠΕ ανησυχούν γιατί παραποιούνται και μαγειρεύονται επιπρόσθετα στοιχεία σε εποπτικούς φορείς από γαλάζια παιδιά που έχει διορίσει ο κύριος Χατζηδάκης.

«Ενώ σήμερα θα μπορούσαμε να συζητάμε για μία σημαντική μεταρρύθμιση που ωριμάσαμε εμείς, γιατί εμείς ξεκινήσαμε την παρέμβαση για τη λεπτή πλαστική σακούλα, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση αυτή όχι απλά δεν μπόρεσε να μετατρέψει μία ευρωπαϊκή Οδηγία σε εργαλείο ανάπτυξης για την Ελλάδα, αλλά ξέρει ούτε ποια είναι τα αποτελέσματα για τη λεπτή πλαστική σακούλα, που όφειλε να έχει δημοσιοποιήσει στο τέλος Μαΐου. Ενσωματώνει ακόμη άσχετες τροπολογίες για ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΛΑΡΚΟ, αλλάζοντας δική τους πρότερη νομοθέτηση. Δεν έχουν ούτε την ικανότητα να νομοθετούν και έρχονται στη συνέχεια να διορθώσουν τη δική τους νομοθέτηση ή εξυπηρετούν τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές; Αναρωτιόμαστε γιατί εισάγετε κάποιες εξαιρέσεις από τον Μεταλλευτικό Κώδικα για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, θα προβλέπεται μίσθωμα και μεταλλευτική εκμετάλλευση τελικά; Δε βλέπουμε επίσης καμία απολύτως πρόβλεψη για τις θέσεις εργασίας. Νομοθετείτε τα πάντα με βάση τα συμφέροντα τα οποία σας καθοδηγούν και τα οποία υπηρετείτε.».

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Τελικά το μόνο που καταφέρνει ο κύριος Χατζηδάκης και σ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι να αποκαλύψει ότι το περιβαλλοντικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας είναι ψεύτικο και ότι οποιαδήποτε νομοθέτηση και πολιτική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας ζημιώνει ολόκληρη την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Και γι’ αυτό το λόγο, αυτή η βαθύτατα αντικοινωνική και αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να ανατραπεί πολύ γρήγορα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)