to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 15.10.2020

Κοινωνία

Υποκλοπή εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων μέσω του ΟΤΕ - Τι λέει η εταιρεία

Τεράστια υποκλοπή κι υφαρπαγή τηλεφωνικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων (ανάμεσα σε αυτούς του πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών και εκατοντάδων άλλων πολιτικων) φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες μέσω του δικτύου του ΟΤΕ, όπως αποκαλύπτει Το Βήμα


Τεράστια υποκλοπή κι υφαρπαγή τηλεφωνικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτους του πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών και εκατοντάδων άλλων πολιτικων, υπηρεσιακών παραγόντων κα) φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες μέσω του δικτύου του ΟΤΕ, οπως αποκαλύπτει Το Βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι «εισβολείς» κατέγραψαν τα δεδομένα την περίοδο 1η έως 5 Σεπτεμβρίου δεκάδων εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων και SMS σε μια πρωτοφανή υπόθεση, που παρουσιάζει το vima.gr.

Ποια στοιχεία υπεκλάπησαν
Τα στοιχεία αφορούν το δίκτυο τηλεφωνικών κλήσεων από σταθερά και κινητα, στοιχεία καλούντος καλουμένου, κεραίες κινητής τηλεφωνίας που κάλυψαν τις κλήσεις κλπ., με μεγάλο ζητούμενο ποιοι και πώς μπορεί να διαχειρίζονται ήδη τα δεδομένα αυτά, και το αν δημιουργούνται θέματα εθνικής ασφάλειας.

Στελέχη του ΟΤΕ μνημονεύουν ότι πρόκειται για ηλεκτρονική επιδρομή από το εξωτερικό, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτό μπορει να έχει γίνει για «εμπορικούς» -διαφημιστικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι για αυτή την τεραστια διαρροή των στοιχείων φερεται να έχει γίνει ενημέρωση του Μαξίμου.

Για κυβερνοεπίθεση μιλά η Cosmote – Καθησυχάζει τους πελάτες
Kυβερνοεπίθεση δέχθηκε η Cosmote, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της εταιρείας, αλλά, όπως η ίδια δηλώνει, απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές.

Πιο αναλυτικά, η COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρείας, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Το εν λόγω αρχείο περιελάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της.

Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI, ηλικία, φύλο, ARPU, συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το αρχείο, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, «δεν περιελάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση «η εταιρεία απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται. Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου.»

» Το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων (cyberattacks) παγκοσμίως, αποτελεί καθημερινότητα για όλα τα συστήματα τεχνολογίας εταιρειών, οργανισμών και θεσμών. Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας της εταιρείας αποκρούουν κάθε μήνα πάνω από 500 χιλιάδες κακόβουλες επιθέσεις τρίτων και επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS)».

Μ. Κάτσης: Η κυβέρνηση να ενημερώσει και να εφαρμόσει την νομοθεσία για την σοβαρή κυβερνοεπίθεση στην COSMOTE

Αναλυτικά δηλώνει: To περιστατικό της διαρροής μεγάλου όγκου δεδομένων (αριθμών τηλεφώνων και κλήσεων για 5 ημέρες)  από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Cosmote που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, είναι εξαιρετικά κρίσιμο και δημιουργεί σοβαρό θέμα εθνικής ασφάλειας, αφού όπως φαίνεται εκλάπησαν δεδομένα και στοιχεία που αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών αλλά και κυβερνητικών στελεχών  μεταξύ των οποίων - όπως αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ - και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί ότι η ασφάλεια της χώρας δεν είναι η καταστολή και τα αστυνομικά show αλλά είναι ένα πολύπλοκο και σοβαρό ζήτημα.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι με το ν.4577/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάθε πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών οφείλει  να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του δικτύου και των πληροφοριών και να ενημερώνει εντός 24 ωρών, χωρίς ΚΑΜΙΑ καθυστέρηση σε κάθε σοβαρή διατάραξη, τους πολίτες-συνδρομητές τις ανεξάρτητες αρχές  και τις αρμόδιες υπηρεσίες δηλαδή την  Εθνική Αρχή Κυβερνοσφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης και την  Ελληνική Αρμόδια Ομάδα Απόκρισης  Κυβερνοπεριστατικών (CSIRT).

Δημιουργούνται λοιπόν σοβαρά ερωτήματα γιατί ένα τόσο εκτεταμένο περιστατικό που συνέβη πριν από περισσότερο από 1 μήνα  βγήκε μόλις χτες στη δημοσιότητα; Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή ως όφειλε και ναι γιατί συγκάλυψε το γεγονός και δεν ενημέρωσε τους πολίτες;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μην κρύβονται ανεύθυνα πίσω από την αναμενόμενη καθησυχαστική ανακοίνωση της εταιρίας και να ενημερώσουν ανοιχτά εάν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες που ορίζει η Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία, για να προστατευτούν τα δεδομένα των πολιτών και των επιχειρήσεων, αν οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει εντολή να  διενεργήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους και κυρίως να απαντήσει  αν θα επιβληθούν κυρώσεις και διορθωτικά μέτρα  από τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς την εταιρεία σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

tags: ΟΤΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)