to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 14.10.2020

πηγή: euro2day

Οικονομία

ΔΝΤ: Πρωτογενές έλλειμμα 6% στην Ελλάδα, τι φέρνει το 2021

Μη βιαστείτε να αποσύρετε τα μέτρα στήριξης από την οικονομία, διαμηνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, καταγράφοντας μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια δημοσιονομική στήριξη με μέτρα 12 τρισ. δολαρίων!


Ο Vitor Gaspar, μάλιστα, διευθυντής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα τα οποία θα βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση καθώς και να εξετάσουν την επιβολή υψηλότερων φόρων στους πιο πλούσιους και τις υψηλά κερδοφόρες επιχειρήσεις, μετά τον έλεγχο της πανδημίας για τη σταδιακή επαναφορά σε δημοσιονομική ισορροπία.

Η εκρηκτική αύξηση των δημόσιων δαπανών με εκτίναξη του δανεισμού οδηγεί για πρώτη φορά το παγκόσμιο χρέος μια ανάσα από το 100% του ΑΕΠ, στο 99% από 83% του ΑΕΠ το 2019, με επτά από τις 16 μονάδες της έκρηξης να οφείλονται στη συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Για το 2021 προβλέπεται σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρέους και σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, τα οποία κάνουν δυναμική επανεμφάνιση σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ΔΝΤ, με την έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει πως το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης φέτος θα βρεθεί σε... μνημονιακά επίπεδα. Εκτιμάται στο 9% του ΑΕΠ έναντι 10,3% του ΑΕΠ το 2011 και αφού νωρίτερα η Ελλάδα είχε κατακτήσει την περιοχή των πλεονασμάτων (0,6% του ΑΕΠ το 2019). Το 2021 προβλέπεται στο -3% του ΑΕΠ.

Σε επίπεδο πρωτογενούς αποτελέσματος, μετά το περυσινό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τα έκτακτα προσωρινά μέτρα το μετατρέπουν φέτος σε πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ, αλλά του χρόνου το ΔΝΤ προβλέπει μηδενικό έλλειμμα.

Σημειώνεται πως πρόσφατα το ΔΝΤ είχε συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να μην επιδιώξει πρωτογενές έλλειμμα μικρότερο από 2% του ΑΕΠ, ενώ το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ στο βασικό σενάριο και -3% του ΑΕΠ στο δυσμενές.

Έσοδα και δαπάνες χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν σε προ Covid επίπεδα ισορροπίας. Τα έσοδα γενικής κυβέρνησης με οδηγό την ύφεση (9,5% προβλέπει το ΔΝΤ) εκτιμάται πως θα αυξηθούν από το 46,8% το 2019 στο 48,3% φέτος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, επίπεδο στο οποίο θα παραμείνουν και το 2021.

Η εκρηκτική αύξηση των δημόσιων δαπανών ξεπερνά τις 10 μονάδες στο ίδιο διάστημα (από 46,2% σε 57,3%), αλλά το 2021 ακολουθεί κάθετη πτώση, στο 51,3% του ΑΕΠ.

tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)