to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 14.10.2020

Πολιτική

Συντηρεί την ένταση η Τουρκία - «Ξεκίνησε έρευνες» το Oruc Reis

Ανοιγοκλείνοντας τους πομπούς, Oruc Reis και συνοδευτικά συνεχίζουν την Τετάρτη να «παίζουν» το επικοινωνιακό παιχνίδι Ερντογάν που καταδίκασαν ΕΕ και ΗΠΑ - Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης την έναρξη των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο


Την έναρξη των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ το πρωί της Τετάρτης. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως σήμερα αναμένονται τα πρώτα δεδομένα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο.

«Η Τουρκία θα επαναλάβει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο με ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος», δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στόχο την εκτόνωση των εντάσεων.

«Παιχνίδια» με άνοιγμα-κλείσιμο του πομπού

Όπως μπορεί κανείς να δει στις διαδικτυακές πλατφόρμες για την ναυσιπλοΐα, το Oruc Reis φαίνεται να έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης του την Τρίτη το πρωί, όταν βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια νότια-ωοτιοδυτικά του Καστελλόριζου, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ της Αυγής.

Στη συνέχεια ωστόσο, οι πληροφορίες που υπάρχουν θέλουν να προσέγγισε το ακριτικό ελληνικό νησί ως και στα 20 ν.μ., πριν απομακρυνθεί ξανά. Τότε, όπως καταγράφεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες, το Oruc Reis δεν έδινε το στίγμα του, το έκαναν ωστόσο λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα δύο συνοδευτικά του σκάφη, το ATAMAN και το CENGIZ HAN, από ένα σημείο 25-30 ν.μ. νότια του Καστελλόριζου, πριν ξανακλείσουν και αυτά τους πομπούς τους. Κάπως έτσι, οι απλοί χρήστες του διαδικτύου δεν γνωρίζουν πού πήγε το Oruc Reis, αλλά κάθε κυβέρνηση, υπηρεσία και στρατός με πρόσβαση σε δορυφορικά συστήματα το βλέπει, πόσο μάλλον οι άνθρωποι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στα νησιά και την θάλασσα της περιοχής.

Αυτό το «κρυφτό» είναι που δείχνει ότι ο Ερντογάν ίσως επιδιώκει ένα νέο επεισόδιο αντίστοιχο του περασμένου Καλοκαιριού, με ίσως θερμότερη ένταση. Όπως γράφει σήμερα η Αυγή, το ενδεχόμενο του... ατυχήματος βρίσκεται πάλι στην ημερήσια διάταξη και το παλιό δίλημμα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό: Πώς καλείται να υπερασπιστεί η χώρα τις “κόκκινες γραμμές” της; Αποκλειστικά με τα εργαλεία της διπλωματίας ή και με τη δύναμη της αποτροπής; Δεν είναι τυχαίο το ότι ο υπουργός  Άμυνας έσπευσε να επιστρέψει πριν από την ώρα του στην Αθήνα για να ενημερώνεται συνεχώς από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Οι νέες αρνητικές εξελίξεις έχουν κάνει τους πανηγυρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου για την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος ενώ δεν είχε επιβληθεί καμία κύρωση στην Τουρκία για τις πρακτικές της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε την Τρίτη στο θέμα αυτό ζητώντας πίεση για κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, αλλά και επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. και σε Κρήτη και ανατολική Μεσόγειο.

Μία ακόμη κίνηση της Άγκυρας που μοιάζει να αψηφά τους κανόνες της διπλωματίας, είναι η χρήση μίας κίνησης θετικής για την ίδια, εναντίον της χώρας που την προσέφερε. Έτσι, η απάντηση στην ευθεία καταδίκη του αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ήταν η υπενθύμιση ότι η ίδια η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα είχε υποβαθμίσει την σημασία του Χάρτη της Σεβίλλης, όπου καταγραφόταν η δυνητική ΑΟΖ των χωρών μελών της ΕΕ (δηλαδή κυρίως Ελλάδας και Κύπρου) στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ, για «παλινδρόμηση» στη στάση που τηρούν στο θέμα των ερευνών του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο και αποδίδουν τα αίτια της κλιμάκωσης της έντασης στην Αθήνα και την Λευκωσία. Μάλιστα, σύμφωνα με non paper, αποδίδουν στην ελληνική πλευρά σειρά από στρατιωτικές κινήσεις-προκλήσεις (οι οποίες περιλαμβάνουν μέχρι και... ασκήσεις σκοποβολής).

Την Τρίτη, εξάλλου, στην Λευκωσία και την Αθήνα βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) Χάικο Μάας, ο οποίος είχε από νωρίς το πρωί δηλώσει μέσω twitter «την αλληλεγγύη και τη στήριξη» του Βερολίνου στη χώρα μας, αλλά τελικά στις δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους έδειξε ότι το Βερολίνο επιλέγει μην κάνει την παραμικρή αναφορά σε κυρώσεις.

Ο Ερντογάν λέει πως θα στείλει και τρίτο ερευνητικό σκάφος

Η Τουρκία θα επαναλάβει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο με ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στόχο την εκτόνωση των εντάσεων.

Το «Ορούτς Ρέις» είναι το δεύτερο τουρκικό πλοίο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, μετά το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», που βρίσκεται τώρα νότια της Κύπρου. Ένα τρίτο πλοίο ερευνών, το «Γιαβούζ», θα επιστρέψει στην περιοχή συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από εργασίες συντήρησης, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μη δεχθούμε άλλα τετελεσμένα, άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολίασε πως η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα. «Δεν πρέπει να ανεχτούμε νέα τετελεσμένα γιατί θα αποθρασυνθεί ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να εμφανίζει τις διπλωματικές της αποτυχίες ως επιτυχίες και να εργαστεί ώστε την Πέμπτη να έχουμε αποφάσεις για κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Δεν φαίνεται να τις ζήτησε από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του εδώ. Επιπλέον, όπως πολλές φορές έχει ζητήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να επεκτείνουμε άμεσα τα χωρικά ύδατα Νότια και Ανατολικά της Κρήτης, με προοπτική επέκτασής τους Νότια της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου».

* * *

Διαβάστε ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά:

Αλ. Τσίπρας: Ποια είναι η κόκκινη γραμμή του κ. Μητσοτάκη για την τουρκική επιθετικότητα;

Ν. Δένδιας: Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν με το Όρουτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Γ. Κατρούγκαλος: Ευρωπαϊκός μηχανισμός κυρώσεων και επέκταση χωρικών υδάτων για την αντιμετώπιση της νέας τουρκικής πρόκλησης

Στ. Κούλογλου: Ή στραβά πάει ο Ερντογάν ή στραβά αρμενίζουμε

Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ο Θάνος Ντόκος: Είχε ταχθεί υπέρ της «συνεκμετάλλευσης»

αλλά κι αυτό: Έλληνες και Τούρκοι: μια δύσκολη φιλία II από την τουρκάλα δημοσιογράφο Μπανού Γκιουβέν

* * *

Συναγερμός στην ανατολική Μεσόγειο για την αποφυγή θερμού επεισοδίου

Στη χρονοκάψουλα μπήκε η χώρα και επέστρεψε σε εκείνες τις μέρες του καλοκαιριού που την ένταση την έκοβε κανείς με το μαχαίρι στην ανατολική Μεσόγειο -με τα τουρκικά πολεμικά να συνοδεύουν το σεισμογραφικό "Oruc Reis" σε περιοχές πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα ελληνικά πολεμικά να τα επιτηρούν από κοντά, όπως γράφει σήμερα η έντυπη Αυγή

Τώρα το ενδεχόμενο του... ατυχήματος βρίσκεται πάλι στην ημερήσια διάταξη και το παλιό δίλημμα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό: Πώς καλείται να υπερασπιστεί η χώρα τις “κόκκινες γραμμές” της; Αποκλειστικά με τα εργαλεία της διπλωματίας ή και με τη δύναμη της αποτροπής; Δεν είναι τυχαίο το ότι ο υπουργός  Άμυνας έσπευσε να επιστρέψει πριν από την ώρα του στην Αθήνα για να ενημερώνεται συνεχώς από την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία παίζει πάλι το παιχνίδι της... νομιμοφάνειας, αυτή τη φορά ακόμη πιο χοντρά από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν απειλούσε να επεκτείνει τις έρευνες του "Oruc Reis" πιο κοντά στο Καστελλόριζο, αλλά τελικά το απέσυρε στον ναύσταθμο για να δώσει “μια ευκαιρία στη διπλωματία”.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Το επιχείρημα της  Άγκυρας είναι ότι κάνει έρευνες έξω από τις ακτές της -“τις μεγαλύτερες στη Μεσόγειο”- και εκατοντάδες μίλια μακριά από τον ελληνικό κορμό. Στέλνοντας σαφώς το μήνυμα ότι το Καστελλόριζο δεν έχει δικαιώματα. Και αφήνοντας να εννοηθεί ότι και η Κρήτη δεν έχει δικαιώματα, όπως διακήρυξε άλλωστε και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αυτή την κίνηση με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά, εάν τη σταματήσει με τη βία, τυπικά θα είναι η Ελλάδα η επιτιθέμενη, καθώς δεν έχει κάνει πράξη αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί

Εν πάση περιπτώσει οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε κατάσταση επιφυλακής από τα ξημερώματα της Δευτέρας και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί το "Oruc Reis". Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν το πλοίο πλησιάσει στα 12 ή και κάτω από τα 12 μίλια στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Είναι ένα ερώτημα που... βασανίζει και το ΝΑΤΟ, το οποίο παρακολουθεί με ιπτάμενο ραντάρ την πορεία του "Oruc Reis", καθώς φοβάται πιθανό θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύρραξη. Σε κάτι παραπάνω από την περιβόητη “επακούμβηση” τουρκικής φρεγάτας με την φρεγάτα “Λήμνος” πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε το επεισόδιο αποφεύχθηκε.

“Προσχεδιασμένη πρόκληση”

Υποτίθεται ότι το ΝΑΤΟ έχει φτιάξει μέσα στον Σεπτέμβριο έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Το ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του από την Αθήνα και την  Άγκυρα παρά τη δυσανεξία της ελληνικής κυβέρνησης να μιλήσει για τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σ’ αυτόν. Ωστόσο ούτε ο Γενς Στόλτενμπεργκ φαίνεται σίγουρος ότι θα λειτουργήσει ο μηχανισμός, ενώ ανησυχία εκφράζει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που πήρε την απόφαση να τρίξει χθες τα δόντια στην Τουρκία αφήνοντας κατά μέρος τις συνήθεις ίσες αποστάσεις.

Με ανακοίνωσή του κάλεσε την  Άγκυρα να σταματήσει την “προσχεδιασμένη πρόκληση” κατηγορώντας την ότι με την τελευταία Navtex “αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας”.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι “ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο” και ότι “οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παραγάγουν διαρκείς λύσεις”.

Διερευνητικές γιοκ

Εννοείται ότι, με το "Oruc Reis" να πλησιάζει στο Καστελλόριζο, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αναβάλλεται. Εκτός εάν οι σύμμαχοι, πρωτίστως η Γερμανία, βγάλουν κάποιο άγνωστο για την ώρα ατού από το μανίκι τους και μεταπείσουν την ελληνική κυβέρνηση. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που ανέλαβε να παρουσιάσει την κυβερνητική γραμμή χθες, ξεκαθάρισε πως με το "Oruc Reis" εκεί έξω “δεν υπάρχει καμία περίπτωση” η Ελλάδα να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές.

Όσο για την έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη, συνιστά στην κυβέρνηση “πάρα πολύ μεγάλη προσοχή” για να μην πέσει η χώρα στην παγίδα του Ερντογάν, ο οποίος “προσπαθεί να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο”.

tags: ORUC REIS

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)