to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 13.10.2020

Διεθνή

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Άλλοι 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες

Ενώ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε σήμερα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ολοκληρώσουν τις διευθετήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών από τη σύγκρουση


Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε σήμερα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να ολοκληρώσουν τις διευθετήσεις προκειμένου να προχωρήσει σε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών από τη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο.

«Μέχρι στιγμής συνεχίζουμε τις εντατικές συνομιλίες με τα μέρη για το θέμα αυτό. Αλλά καμία ουσιαστική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε πραγματικά σε μια τέτοια ανταλλαγή», δήλωσε ο Μάρτιν Σούεπ, περιφερειακός διευθυντής Ευρασίας της ΔΕΕΣ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, και πρόσθεσε πως η οργάνωση μεταφέρει προτάσεις «πέρα δώθε».

«Άρα οι συζητήσεις συνεχίζονται με τα μέρη, και ελπίζουμε ότι θα ικανοποιηθούν οι όροι έτσι ώστε να θέσουμε πραγματικά σε εφαρμογή μια τέτοια επιχείρηση στο μέλλον», είπε, καλώντας επίσης για παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο προσωπικό της ΔΕΕΣ.

Στο μεταξύ, Αρμένιοι αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν πως άλλοι 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες με το Αζερμπαϊτζάν, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών στρατιωτικών του θυλάκου στους 552 αφότου ξέσπασαν οι μάχες στις 27 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι μάχες έχουν φθάσει στο χειρότερο επίπεδό τους από τα έτη του 1990 όταν περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

Ιράν: Άγνωστης προέλευσης drone συνετρίβη κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Στο μεταξύ, ένα ξένο, άγνωστης προέλευσης μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) συνετρίβη σήμερα στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, μετέδωσε το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, την ώρα που το Μπακού και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε ένα χωριό της περιοχής Παρσαμπάντ, στην επαρχία Αρντέμπιλ (βορειοδυτικά), χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, αναφέρει το Irna, επικαλούμενο τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας, Μπεχρούζ Νενταγί.

«Η προέλευση του drone και οι αιτίες της συντριβής του στην περιοχή αποτελούν αντικείμενο έρευνας», αναφέρει το Irna.

To drone «θα μπορούσε να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν ή στην Αρμενία, δεδομένου ότι διεξάγονται μάχες από την άλλη πλευρά των βορείων συνόρων του Ιράν», ανέφερε η ίδια πηγή.

Αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούσαν σήμερα να μάχονται σε πολλούς τομείς του μετώπου, παραβιάζοντας για τέταρτη ημέρα μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν προκαλώντας το ξέσπασμα ενός πολέμου στις αρχές των ετών του 1990 που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30.000 άνθρωποι. Από τότε το μέτωπο είχε σχεδόν παγώσει παρότι τακτικά σημειώνονταν συγκρούσεις, έως την επανάληψη των μαχών στις 27 Σεπτεμβρίου. Το Ιράν, το οποίο γειτονεύει με τις δύο χώρες με τις οποίες διατηρεί καλές σχέσεις, κάλεσε επανειλημμένα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, και πρότεινε τη μεσολάβησή του.

Στις 3 Οκτωβρίου, η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε ωστόσο το Γερεβάν και το Μπακού να μην επιχειρήσουν οποιαδήποτε «παρείσφρηση» στο έδαφός του, έπειτα από τη ρίψη πολλών βλημάτων όλμου που τραυμάτισαν τουλάχιστον ένα παιδί στην ιρανική μεθοριακή ζώνη.

Πηγή: Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)