to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 12.10.2020

Οικονομία

Σ. Φάμελλος: Η καινοτομία μπορεί να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση προς όφελος όλης της κοινωνίας

Στο σημαντικό ρόλο των καινοτόμων εφαρμογών της νανοτεχνολογίας, και ειδικότερα της βιομηχανίας των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα, στο 10ο Συνέδριο και Έκθεση των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών.


 Τόνισε ειδικότερα ότι η πράσινη βιομηχανία και η ψηφιοποίηση της παραγωγής και των εφαρμογών οφείλει να είναι η κυρίαρχη αναπτυξιακή κατεύθυνση για την ελληνική οικονομία ώστε αυτή να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Αναφέρθηκε ακόμη στις δυνατότητες των εφαρμογών των εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών, φωτοβολταϊκών και φωτιστικών, στους τομείς της ενεργειακής αυτονομίας, των έξυπνων κτιρίων, τις έξυπνες και πράσινες μετακινήσεις και της έξυπνης συσκευασίας. Σημείωσε ότι: «Οι καινοτόμες αυτές εφαρμογές μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλης κλίμακας αλλαγές των παραγωγικών προτύπων και της καθημερινότητας όλων μας. Και φυσικά να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Μπαίνουν πλέον ανταγωνιστικά στο πεδίο της μαζικής παραγωγής και μπορούν να μειώσουν το κλιματικό και ενεργειακό αποτύπωμα, άρα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ημερών. Για το λόγο αυτό ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, οι πράσινες αστικές συγκοινωνίες, η εξοικονόμηση ενέργειας και η κυκλική οικονομία, υπήρξαν κεντρικά σημεία του αναπτυξιακού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015-2019, και αποτυπώθηκαν σε χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάστηκαν εκείνη την περίοδο».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (2016-2021) ξεκλειδώνοντας ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ύψους 1,1 δισ ευρώ για ψηφιακή μετάβαση και σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές, ενώ σε όρους έρευνας και καινοτομίας, η επίδοση της χώρας επίσης βελτιώθηκε, από το 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στο 82%. Η βασική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομίας και από τις δημόσιες δαπάνες αλλά και από ιδιωτικές δαπάνες των επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα, παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς, να φτάσει σε επενδύσεις έρευνας στο 1,18% του ΑΕΠ».

Τέλος, δήλωσε: «Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, η ελληνική οικονομία, μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στην ταχεία εφαρμογή καινοτόμων λύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση οι καινοτόμες εφαρμογές μπορούν να συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και στην ανόρθωση της οικονομίας. Λύσεις όπως η «έξυπνη» γεωργία, οι «έξυπνες» μετακινήσεις, τα «έξυπνα κτίρια», οι ΑΠΕ που ενσωματώνονται στις κατασκευές αποτελούν μερικούς μόνο από τους τομείς όπου η ελληνική έρευνα και καινοτομία μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, το ζητούμενο για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά μόνο την ευρεία εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, αλλά και την μετάβαση όλης της κοινωνίας. Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης επιβάλουν «κανείς να μην μείνει πίσω» και αυτό είναι και το σύνθημα της Ευρώπης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών και των κρατών σε αναβαθμισμένες ενεργειακές υπηρεσίες, στις καθαρές μετακινήσεις, στην πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία. Έτσι θα εξασφαλιστεί και η μετάβαση αλλιώς θα έχουμε πολλές κοινωνικές ρήξεις και ανισότητες, που πολλές κοινωνικές ομάδες βιώνουν ήδη την περίοδο της πανδημίας».

..

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)