to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:12 | 13.10.2020

Πολιτική

Σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 σήμερα το πρωί, όταν βρισκόταν περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου - «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο» αναφέρει ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 σήμερα το πρωί. Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Το Ορούτς Ρέις πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 4.10 το μεσημέρι της Δευτέρας και λίγη ώρα αργότερα, στις 5, πέρασε το ανατολικό άκρο της παράνομης NAVTEX. Το σκάφος απέπλευσε, χθες, Δευτέρα, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακή NAVTEX η οποία αναφέρει ότι το πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου), ένταση με την Ελλάδα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.

Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία και αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.

Στο μεταξύ για την Αθήνα αναχώρησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ελληνική αντι-Navtex σε απάντηση της τουρκικής Navtex

Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε τη Δευτέρα αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης:

IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20

KASTELORIZO SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Γ. Γεραπετρίτης:Η Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διευρευνητικών επαφών όσο βρίσκεται έξω το Ορούτς Ρέις

Η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τη νέα τουρκική Navtex 

Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Κυρ. Μητσοτάκη για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex  αναφέρει:

Ο κ. Μητσοτάκης που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν "έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή" και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιοδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Οφείλει επίσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή "περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα", όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ.

Στ. Πέτσας: Αναξιόπιστη η Τουρκία

Για αναξιοπιστία κατηγόρησε την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας τη Δυτέρα στις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τις επόμενες ώρες και ημέρες τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις της. «Όσοι πίστεψαν ότι η Τουρκία εννοούσε όλα όσα έλεγε πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Οκτωβρίου διαψεύστηκαν. Είδαμε κινήσεις και στα δύο μέτωπα, τα οποία είχε ρητά αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Μιλούσε για αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που ερχόταν σε αντίθεση με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό και μιλούσε ρητά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στο ζήτημα με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και στα δύο ζητήματα, και στην Αμμόχωστο και με την παράνομη Νavtex είδαμε την Τουρκία να κάνει το αντίθετο από αυτό που κάποιοι στην ευρωπαϊκή ένωση πίστευαν ότι θα έκανε» είπε.

Επισήμανε ότι η Τουρκία βρίσκεται απέναντι σε όλους τους Ευρωπαίους, δεν είναι θέμα Ελλάδας και Κύπρου. «Είναι απέναντι η Ευρώπη με την Τουρκία σε μια απαράδεκτη κλιμάκωση, σοβαρή κλιμάκωση και επομένως ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο άμεσα όσο και την Πέμπτη και Παρασκευή» σημείωσε.

Για τις διερευνητικές επαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι μέσα στη στρατηγική της κυβέρνησης και αναμένει να δει πως θα κινηθεί η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. «Εμείς έχουμε πει σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, όμως έχουμε δύο γεγονότα μέσα στα τελευταία 24ωρα για τα οποία θα δείτε τις αντιδράσεις μας τις επόμενες ώρες. Οι διερευνητικές επαφές θα δούμε πως θα εξελιχθούν μετά το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου» είπε.

Επίσης πρόσθεσε ότι στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο δόθηκε ένας χρονικός ορίζοντας δύο μηνών μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου προκειμένου να φανεί η συνέπεια και η συνέχεια από πλευράς Τουρκίας στην αποκλιμάκωση. «Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες προκειμένου να δούμε ότι δεν υπάρχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια. Υπάρχει ακριβώς το αντίθετο, υπάρχει κλιμάκωση. Άρα δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Γι' αυτό το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι πολύ σημαντικό και για την εργαλειοθήκη των κυρώσεων» είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έκανε το αντίθετο ακριβώς από αυτό που υπέδειξε το ευρωπαϊκό συμβούλιο και άρα θα πρέπει να υπάρξει ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων προκειμένου η Τουρκία να δει το «μαστίγιο» των κυρώσεων.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο με την καγκελάριο Μέρκελ, διότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της τα τελευταία 24ωρα απέδειξε την αναξιοπιστία της. «Επομένως, ενώ υπήρχε ένα ισορροπημένο μίγμα στο προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο μεταξύ της στήριξης της Τουρκίας και των κυρώσεων φαίνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει το δεύτερο» είπε.

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Ελλάδα σε επιχειρησιακό επίπεδο υπογράμμισε «θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακά το Oruc Reis». Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είπε «θα το δούμε, μακάρι να μην χρειαστεί».

ΚΚΕ: Η νέα τουρκική Navtex αποτελεί την πιο πανηγυρική διάψευση του κυβερνητικού εφησυχασμού

«Η νέα τουρκική Navtex αποτελεί την πιο πανηγυρική διάψευση του κυβερνητικού εφησυχασμού ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η επίσκεψη Πομπέο-Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα και η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, θα έβαζαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.

Αυτός ο εφησυχασμός κινείται στα όρια της εξαπάτησης του λαού, ειδικά εν όψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν ότι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ διαμορφώνουν βήμα-βήμα το πλαίσιο για επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών, την ειρήνη στην περιοχή και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ν. Αναστασιάδης: Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι «θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ζ. Μπορέλ: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί σε αύξηση των εντάσεων και όχι σε αποκλιμάκωση»

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Το Παρίσι καλεί την Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, ενάντια στα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο 

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)