to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δημοσκόπηση Prorata: Το αυγό του φιδιού επωάζεται στα δεξιά

Ικανοποιημένο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής το 83% των συμμετασχόντων σε έρευνα της Prorata


[Μαρία Αντωνίου της Ν.Δ. (Καστοριά) και Δέσποινα Σβερώνη της Χ.Α. (Λάρισα) αγκαζέ στη γιορτή μίσους στο Βίτσι το 2015. Σήμερα η κ. Αντωνίου είναι προϊσταμένη του Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη]

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Prorata το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου, αμέσως μετά την καταδίκη των χρυσαυγιτών, για λογαριασμό της "Εφ.Συν.". Σε δείγμα 1.270 ατόμων και με στάθμιση των αποτελεσμάτων με βάση την τοποθέτηση των συμμετασχόντων στον άξονα αριστερά - δεξιά, προκύπτει ότι το 83% των πολιτών δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο από την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου.

Την ίδια στιγμή το 76% εκτιμά ότι, παρά τη θεσμική καταδίκη, η φασιστική απειλή δεν έχει παρέλθει. Ωστόσο ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι το 21% θεωρεί πως μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή”, χωρίς έκνομες πράξεις, θα ήταν πολιτικό κόμμα χρήσιμο για την κοινωνία. Οι 4 στους 10, που έδωσαν αυτή την απάντηση, δηλώνουν δεξιοί ψηφοφόροι.

Δεν ικανοποιήθηκε το 13%

Ειδικότερα, αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα της δίκης δηλώνουν το 83% των ερωτηθέντων, ενώ όχι ιδιαίτερα ή καθόλου το 13%. Η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι από την έκβαση της δίκης προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της  Άκρας Δεξιάς.

Στο ερώτημα ποιοι συνέβαλαν στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, για τα πολιτικά κόμματα πολύ ή αρκετά απαντά το 56%, λίγο ή καθόλου το 18%, για τα ΜΜΕ 50% απαντά θετικά, αρνητικά το 28%.

Δικαιοσύνη, Μ. Φύσσα, αντιφασίστες

78% απαντά ότι συνέβαλε πολύ ή αρκετά η Δικαιοσύνη, καθόλου ή λίγο το 7%. Το 54% απαντούν ότι συνέβαλαν πολύ ή αρκετά οι αντιφασιστικές δράσεις των πολιτών, 27% λίγο ή καθόλου, ενώ το 66% θεωρεί ότι συνέβαλε πολύ ή αρκετά η στάση της Μάγδας Φύσσα, με το 18% να θεωρεί ότι συνέβαλε λιγότερο.

Ο κίνδυνος παραμένει

Σύμφωνα με το 76% των συμμετασχόντων ο κίνδυνος του φασισμού και η απειλή είναι ακόμα υπαρκτή, παρά τη θεσμική καταδίκη της οργάνωσης. Το 39% απαντάει ότι υπάρχει ακόμη σοβαρός ο κίνδυνος και το 37% ότι υπάρχει ακόμα κίνδυνος αλλά όχι σοβαρός.

Η δεξιά πολυκατοικία

Το 43% εκτιμά ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής θα στήριζαν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της Ακροδεξιάς, το 23% ότι θα ψήφιζαν την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% πιστεύουν πως οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής θα στήριζαν πλειοψηφικά τη Νέα Δημοκρατία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)