to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 10.10.2020

Διεθνή

Σε ισχύ η «προσωρινή εκεχειρία» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Η ηρεμία επέστρεψε ξαφνικά στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του αυτονομιστικού θυλάκου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου οι σειρήνες ηχούσαν μέχρι και λίγο πριν τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία εκεχειρίας


Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν τέθηκε σε ισχύ σήμερα (Σάββατο 10/10/20) το μεσημέρι (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) για να μπει ένα τέλος σε σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι αρχές αυτού του αυτονομιστικού θυλάκου και οι αζερινές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα ότι συνεχίζουν τις μάχες με βομβαρδισμούς, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροπλάνα λίγο πριν από την έναξη της κατάπαυσης του πυρός (βλέπε παρακάτω).

Η ηρεμία επέστρεψε ξαφνικά στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του αυτονομιστικού θυλάκου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου οι σειρήνες ηχούσαν μέχρι και λίγο πριν τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία εκεχειρίας.

Κάτοικοι του Στεπανακέρτ βγαίνουν στο κατώφλι των σπιτιών τους για να κοιτάξουν τον ουρανό έπειτα από μέρες που είχαν μείνει κλεισμένοι μέσα σ' αυτά για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, είπε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ διευκρίνισε ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Μόσχα για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα χρειαστεί ο Ερυθρός Σταυρός να φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Μπακού, ο Αζέρος υπουργός είπε ότι το στάτους κβο στον ορεινό αυτόν θύλακα δεν εξυπηρετεί τη χώρα του και ότι το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει και αναμένει ότι εν καιρώ θα θέσει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών.

Βομβαρδισμοί λίγο πριν από την εκεχειρία

Πύραυλοι του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν (ακόμα και) το πρωί του Σαββάτου το Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε επίσης σήμερα το πρωί πως η Αρμενία «βομβάρδισε εντατικά» κατοικημένες περιοχές, λίγο πριν από την έναρξη μιας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

«Πριν από μερικά λεπτά, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε και πάλι ζώνες αμάχων του Στεπανακέρτ με πυραύλους», δήλωσε μέσω του Twitter ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, ο μεσολαβητής αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα θύματα.

Η συμφωνία με τις ευλογίες της Μόσχας

Τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Μόσχα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών με τη διαμεσολάβηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μια κατάπαυση του πυρός ανακοινώνεται από τις 12:00 το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 2020 για ανθρωπιστικούς σκοπούς», γνωστοποίησε σήμερα στις 3 τα ξημερώματα ο Λαβρόφ, διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες που διήρκησαν πάνω από 10 ώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις...», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν επίσης «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους.

Οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)