to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:08 | 03.07.2013

Διεθνή

«Όμηρος του ιμπεριαλισμού»: Διακοπή της πτήσης του Έβο Μοράλες λόγω Σνόουντεν (φωτ.)

Για πράξη επίθεσης με εντολή των ΗΠΑ κάνει λόγο η Βολιβία - αναχώρησε τελικά στις 12:45 το προεδρικό αεροπλάνο - καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια ο ΣΥΡΙΖΑ


 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα, δήλωσε ότι η Πορτογαλία και η Γαλλία διέκοψαν ξαφνικά την άδεια πτήσης του προεδρικού αεροπλάνου πάνω από τις δύο χώρες. «Είπαν ότι η απαγόρευση οφειλόταν σε τεχνικά ζητήματα, αλλά αφού ενημερωθήκαμε από άλλες πηγές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αβάσιμες υποψίες πως ο κ. Σνόουντεν είχε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο». Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε πριν από λίγο ότι αναμένει την άδεια της Μαδρίτης και είπε ότι δεν επέτρεψε στις ισπανικές αρχές να επιθεωρήσουν το αεροσκάφος του στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Ο ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος του Μοράλες ζητώντας από τον πρόεδρο της Βολιβίας να πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

"Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο", του απάντησε ο Μοράλες (διαβάστε παρακάτω τις έντονες αντιδράσεις αξιωματούχων της Βραζιλίας για το περιστατικό).

Από την πλευρά του, πάντως, ο αυστριακός αντικαγκελάριος δήλωσε ότι η Βιέννη πραγματοποίησε επιθεώρηση στο προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας και δεν εντόπισε σε αυτό κάποιον λαθρεπιβάτη.

 Bolivian President Evo Morales (L) and Austrian President Heinz Fischer address a news conference at the Vienna International Airport in Schwechat July 3, 2013. (Reuters/Heinz-Peter Bader)

Αξιωματούχοι από την Αυστρία και τη Βολιβία βεβαίωσαν επίσης ότι ο Σνόουντεν δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Έτσι, λίγο αργότερα Πορτογαλία και Γαλλία έδωσαν το πράσινο φως στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Μοράλες να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους. «Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες θα επιστρέψει σύντομα στη χώρα του ύστερα από τη στάση που υποχρεώθηκε να κάνει το αεροσκάφος που τον μετέφερε στη Βιέννη», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ. Πράγματι, αργά το πρωί της Τετάρτης (12:45 ώρα Ελλάδος) απογειώθηκε από το αυστριακό αερδορόμιο.  Πρόκειται να κάνει ένα σταθμό στα Κανάρια, πριν επιστρέψει στη Βολιβία, δήλωσε ο Μοράλες σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του (απ' όπου και η σχετική φωτογραφία του Russia Today):

Bolivian President Evo Morales waves as he boards his plane prior leaving the Vienna International Airport on July 3, 2013. (AFP Photo/Patrick Domingo)

Το αεροσκάφος με προορισμό την πρωτεύουσα της Βολιβίας απογειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από τη Μόσχα, όπου ο Μοράλες είχε συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής χωρών που εξάγουν αέριο.

Посмотреть изображение в Твиттере

Посмотреть изображение в Твиттере

Ο Σνόουντεν βρίσκεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα σε χώρο μετεπιβίβασης αεροδρομίου της Μόσχας. Ζήτησε πολιτικό άσυλο, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, πρώτα από τον Ισημερινό και στη συνέχεια από 20 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βολιβία.

A television screens the image of former U.S. spy agency contractor Edward Snowden during a news bulletin at a cafe in Moscow's Sheremetyevo airport June 26, 2013.(Reuters / Sergei Karpukhin)

Έντονες οι αντιδράσεις της Βολιβίας: «πράξη επίθεσης με διαταγή των ΗΠΑ»

"Ο Έβο Μοράλες υπήρξε όμηρος του ιμπεριαλισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ διέταξαν την κράτησή του", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα από την Λα Παζ.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα δήλωσε ότι "τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη σεβασμού προς το ανώτατο αξίωμα της χώρας". Οι κυβερνήσεις του Ισημερινού και της Αργεντινής έκαναν έκκληση για έκτακτη σύγκλιση της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Κρατών (Unasur) για να καταθέσουν επίσημη διαμαρτυρία.

Ο αποκλεισμός στη Βιέννη του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας "ερμηνεύεται ως πράξη επίθεσης", δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ Σάσα Γιορέντι, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του ξεκίνησε "μια διαδικασία".

"Η ζωή του προέδρου, της αντιπροσωπείας του και του πληρώματος του αεροπλάνου τέθηκαν σε κίνδυνο", δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι υπήρξε "παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου".

"Έχουμε θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία για να καταγγείλουμε αυτά τα γεγονότα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ", υπογράμμισε ο Γιορέντι. Για τη Βολιβία, δεν υπάρχει "καμιά αμφιβολία" ότι "οι διαταγές ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες".

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες ενέργειες που παραβιάζουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου

Σε ανακοίνωση για το περιστατικό, ο Κώστας Ήσυχος, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι νέο-αποικιακές συμπεριφορές έναντι μιας κυρίαρχης χώρας της Λατινικής Αμερικής, η υποταγή των συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών χώρων έναντι του “Big brother” στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, δείχνουν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια το πώς αντιλαμβάνονται το διεθνές δίκαιο ΕΕ. και ΗΠΑ». 

Πηγές: ΑΜΠΕ, in.gr, rt.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)