to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 08.10.2020

Πολιτική

Eρώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις δυσμενείς προοπτικές του ΟΑΕΔ εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. και Βουλευτή Βόρειου Τομέα (Β1’) Αθηνών σχετικά με τις δυσμενείς προοπτικές του ΟΑΕΔ εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τις δυσμενείς προοπτικές του ΟΑΕΔ. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

- Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι  ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών θα μειωθούν κατά 3 μονάδες  το 2021. Επιπλέον, από μια σειρά δημοσιευμάτων, διαφαίνεται ότι η περικοπή αυτή θα προέλθει εξολοκλήρου από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ.

- Η σχεδιαζόμενη περικοπή, αν εφαρμοστεί, σημαίνει μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (συνυπολογιζόμενης της μείωσης 0,9% του Ιουνίου) κατά 56% (1,2 δις περίπου), αφήνοντας διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των δράσεων του Οργανισμού 700εκ ετησίως. Μόνο το σύνολο των επιδομάτων και των πάγιων εξόδων φθάνει το ύψος των 1,5 δις., ενώ ήδη με τον προϋπολογισμό του 2020 τα χρήματα που διατέθηκαν για προγράμματα απασχόλησης ήταν αισθητά μειωμένα από το 2019 και παρουσιάζεται έλλειμμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού κατά 189 εκατομμύρια.

- Είναι προφανές ότι με το ποσό αυτό δεν μπορεί να συνεχιστούν οι δράσεις του ΟΑΕΔ και η συνολική κοινωνική πολιτική που ασκεί. Η μείωση των πόρων του σημαίνει συρρίκνωση του Οργανισμού και συνακόλουθη περικοπή των παροχών που χορηγεί στους δικαιούχους.

- Μια τέτοια μείωση μπορεί να σημάνει το τέλος των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων για τον κίνδυνο της ανεργίας, όπως επίσης το τέλος των βρεφονηπιακών σταθμών του, την αδυναμία περαίωσης στεγαστικών εκκρεμοτήτων και το οριστικό τέλος στη στεγαστική πολιτική.

- Είναι ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και στήριξης των ανέργων, ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε μια πολύπλευρη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, αυξημένη ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Προτίθεται να υλοποιήσει την προαναγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ;

2.      Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό να καλυφθούν μόνο τα επιδόματα ανεργίας, θα θεσμοθετήσει την αναπλήρωση των εσόδων του ΟΑΕΔ από τις χαμένες εισφορές, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα στα έσοδά του;

3.      Θα προχωρήσει στη μείωση των πόρων του ΟΑΕΔ θέτοντας επί της ουσίας σε κίνδυνο την προστασία των κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων;

4.      Θα συνεχίσει την πολιτική υποβάθμισης του ΟΑΕΔ μειώνοντας τον όγκο εργασιών του υπέρ των ιδιωτών με προγράμματα τύπου «Σκόιλ Ελικίκου» και όπως το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, που παρακάμπτει πλήρως τον Οργανισμό;

5.      Ποιο είναι τελικά το σχέδιο για τον ΟΑΕΔ σε μία περίοδο αύξησης ανεργίας και κοινωνικών προβλημάτων;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)