to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 03.10.2020

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Αναδρομικά: Με νυχτερινή τροπολογία «βάζουν χέρι» στις συντάξεις

Οι αξιώσεις των συνταξιούχων του δημοσίου περιορίζονται μόνο σε αναδρομικά έντεκα μηνών, από τους 72 μήνες που διεκδικούσαν


Με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας βάζουν «ταφόπλακα» στα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής».

Η τροπολογία αναφέρει ότι τα αναδρομικά ποσά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του Δημοσίου αφορούν μόνο τις περικοπές του Νόμου 4093/2012 και όχι τις περικοπές του 4051/2012, οι οποίες έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνες με το σύνταγμα.

Αντίθετα, για τον ιδιωτικό τομέα επιστρέφονται ποσά και για τις 2 περικοπές του 2012. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διάταξη που κατατέθηκε, οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα λάβουν πίσω αναδρομικά για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) μόνο την μία περικοπή που εφαρμόστηκε το 2012, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι θα εκταμιευθεί ένα κονδύλι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, οι αξιώσεις των συνταξιούχων του δημοσίου, περιορίζονται και πάλι στο χρονικό διάστημα, από 11/6/2015-13/5/2016 δηλαδή, μόνο σε αναδρομικά έντεκα μηνών, από τους 72 μήνες που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι.

Σχολιάζει επίσης ότι η τροπολογία πετάει εκτός, τις αξιώσεις για τις περικοπές του ν.4051/2012, δηλαδή, τη μείωση κατά 12% για ποσά που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, επικαλούμενη προηγούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα ο Δ. Τεμπονέρας τονίζει ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει ευθέως στη Δικαιοσύνη, αφού δεν αναμένει την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τα ζητήματα των περικοπών και προλαμβάνει την οιαδήποτε κρίση, που αφορά είτε το ύψος των διεκδικήσεων είτε την χρονική έκταση των αξιώσεων.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο, τα ποσά των αναδρομικών που θα καταβληθούν, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, ως εισόδημα από συντάξεις, καταβάλλονται , άτοκα.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να καταβάλλει τα πετσοκομμένα αναδρομικά, εντός Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα αυτά να καταβληθούν μέχρι 31/12/2020.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Δ. Τεμπονέρα:

Η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της τακτική, έφερε νύχτα, τροπολογία, για την καταβολή των αναδρομικών διεκδικήσεων, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, αυτή την φορά.

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία, εκεί που έλεγε κανείς ότι, έχει χτυπήσει κόκκινο, με την κλοπή των 2/3 των αναδρομικών, στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αποκτά πλέον, άλλη διάσταση.

1.Οι αξιώσεις των συνταξιούχων, περιορίζονται και πάλι στο χρονικό διάστημα, από 11.6.2015-13.5.2016 δηλαδή, μόνο σε αναδρομικά έντεκα μηνών, από τους 72 μήνες που διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι.

2.Η τροπολογία πετάει εκτός, τις αξιώσεις για τις περικοπές του ν.4051/2012, δηλαδή, τη μείωση κατά 12% για ποσά που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, επικαλούμενη προηγούμενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

3.Η κυβέρνηση παρεμβαίνει ευθέως στη Δικαιοσύνη, αφού δεν αναμένει την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για τα ζητήματα των περικοπών και προλαμβάνει την οιαδήποτε κρίση, που αφορά είτε το ύψος των διεκδικήσεων είτε την χρονική έκταση των αξιώσεων.

4.Τα ποσά των αναδρομικών που θα καταβληθούν, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, ως εισόδημα από συντάξεις, καταβάλλονται, άτοκα.

5. Ενώ η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, έχει δεσμευτεί να καταβάλλει τα πετσοκομμένα αναδρομικά, εντός Οκτωβρίου, δίνεται η δυνατότητα αυτά να καταβληθούν μέχρι 31.12.2020!

6.Η κυβέρνηση, στον στυγνό εκβιασμό, που ορίζει ότι, εφόσον οι συνταξιούχοι λάβουν τα ποσά που αφορούν κύριες συντάξεις, χάνουν τα δικαιώματα τους σε επικουρικές και δώρα, τρώει και την περικοπή για την Ε.Α.Σ. που είχε κριθεί ως αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόκειται για αξιώσεις και για κύριες συντάξεις πλέον, που χάνονται και αφορούν δικεδικήσεις, δεκάδων, μάλιστα ,μηνών.

7.Η κυβέρνηση, δημιουργεί διαφορετικές ταχύτητες συνταξιούχων, αφού νομοθετεί ότι, οι δίκες για όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, συνεχίζονται κανονικά, την ώρα που ο ίδιος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.Βρούτσης, δήλωνε ότι, οι συνταξιούχοι, δεν χρειάζεται, να κάνουν αγωγές.

8.Για πρώτη φορά, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η κυβέρνηση επικαλείται τις ανάγκες της εθνικής άμυνας(!), τις ανάγκες του υπόλοιπου πληθυσμού(!) και την πανδημία(!) για να δικαιολογήσει τις κουτσουρεμένες καταβολές. Η κυβέρνηση μπροστά στο δικαίωμα των συνταξιούχων για αξιοπρεπή διαβίωση, αντιπαραθέτει τον πιο χυδαίο κοινωνικό αυτοματισμό, μη διστάζοντας να βάλει στο παιχνίδι και τα εθνικά θέματα.

Ενδεχομένως σε λίγο θα πει ότι ευθύνονται και οι μαθητές!

Η κυβέρνηση περνάει την εξαπάτηση εις βάρος των συνταξιούχων σε άλλο επίπεδο.

Την ώρα που οι συνταξιούχοι έχασαν μέχρι και το 50% των συντάξεών τους την τελευταία δεκαετία.

Την ώρα που, λεφτά υπάρχουν, για τους μισθούς των golden boys, για εκατοντάδες προσλήψεις μετακλητών στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού.

Την ώρα που απευθείας αναθέσεις δίνουν και παίρνουν, οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζονται ως δημοσιονομικό εμπόδιο.

Ντράπηκε και η ντροπή...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)