to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 02.10.2020

Κοινωνία

Συνάντηση του τμ. Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ με τον γ.γ. του υπ. Εργασίας

Ενημερωτική συνάντηση αντιπροσωπείας του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με τον Γεν. Γραμματέα και υπηρεσιακά στελέχη της Γεν. Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τις προωθούμενες προνοιακές πολιτικές της Κυβέρνησης και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στις προνοιακές δομές


Τον Γ.Γ. Γεώργιο Σταμάτη καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Γεν. Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, συνάντησε σήμερα αντιπροσωπεία του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενη από τους Συντονιστές του Σοφία Κωνσταντέλλια, Κοινωνική Λειτουργό και πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Αττικής και Στέλιο Πλιάκη, πρώην Πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Α., Αμαλία Γκώρου Κοινωνική Λειτουργό, Ματθαίο Τζουβαλά, πρώην Α’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Αττικής και Θεόδωρο Δημόπουλο, Κοινωνικό Λειτουργό και πρώην Πρόεδρο του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων τέθηκαν, οι εναλλακτικές μορφές παιδικής προστασίας, με κυρίαρχες την Αναδοχή – Υιοθεσία και την εφαρμογή τους σύμφωνα με το Ν. 4538/2018, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ψηφιακής διαδικασίας μέσω της πλατφόρμας www.anynet.gr, η περαιτέρω διάδοση του θεσμού της αναδοχής μέσα από μία εθνικής εμβέλειας καμπάνια, η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής & Υιοθεσίας (Ε.ΣΑΝ.Υ.), η θεσμοθέτηση προδιαγραφών για τις δομές παιδικής προστασίας και η πορεία του Εθνικού Σχεδίου Αποϊδρυματοποίησης.

Επιπροσθέτως, εκ μέρους της αντιπροσωπείας του Τμ. Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ διατυπώθηκε η ανάγκη ενδυνάμωσης της στελέχωσης των αρμόδιων φορέων (π.χ. Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειακών Ενοτήτων, Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας) με ικανό αριθμό μονίμου προσωπικού και ιδίως ειδικοτήτων που θα καταστήσουν αποτελεσματική, τόσο την εύρυθμη εφαρμογή των παραπάνω θεσμών, όσο και την εν μέσω πανδημίας απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών στις αποκεντρωμένες δομές.

Παράλληλα, συζητήθηκε και η αναγκαιότητα της ενίσχυσης των Κέντρων Κοινότητας, των οποίων ο ρόλος εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικός και κατά το προσεχές διάστημα, το θέμα της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, οι οποίες και έχουν μεταξύ άλλων ως επίκεντρο τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικό-οικονομικά στρώματα, ενώ ζητήθηκε η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου στο θέμα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ειδικότερα η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων.

Τέλος, εξετάστηκαν επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους Ρομά καθώς και τα Άτομα με Αναπηρία, για τα οποία και υπήρξε ενημέρωση για την εκ μέρους του Υπουργείου πρόθεση της θεσμοθέτησης του προσωπικού βοηθού.

Η αντιπροσωπεία μας έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη συνεχούς ελέγχου των όρων λειτουργίας των προνοιακών δομών και της διενέργειας συνεχών προληπτικών και τακτικών διαγνωστικών ελέγχων για κορονοϊό, τόσο προς το προσωπικό όσο και προς τους φιλοξενούμενους, στο σύνολο των δομών που φιλοξενούν ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, με σκοπό την αποφυγή της έντονης διασποράς, η οποία δυστυχώς όπου υπήρξε, οδήγησε και σε μεγάλο αριθμό θανάτων.

Από τις απαντήσεις του κ. Σταμάτη υπογραμμίζουμε τη διαβεβαίωσή του για την έναρξη τακτικής ανά μήνα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας, την προετοιμασία μιας μεγάλης επικοινωνιακής καμπάνιας για τον θεσμό της αναδοχής, την αναφορά του στις δυσκολίες που προκύπτουν κατά την προσπάθεια υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος αποϊδρυματοποίησης στα ΚΚΠ Δυτικής Ελλάδας (ΚΕΠΕΠ Λεχαινών) και Αττικής, στην ενίσχυση με προσωπικό των ΚΚΠ μετά όμως την οριστικοποίηση των υπό επεξεργασία νέων οργανισμών, τη διαβεβαίωσή του ότι τα Κέντρα Κοινότητας και τα Παραρτήματα Ρομά θα ενδυναμωθούν, με έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού τους. Επίσης δήλωσε ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων των Ρομά που είχε ξεκινήσει η Ειδική Γραμματεία Ρομά, (που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε επί ΝΔ), επισημαίνοντας όμως τις σημαντικές δυσκολίες που συχνά προκύπτουν από κάποιες κατά τόπους δημοτικές αρχές. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι από τη μεριά της Γεν. Γραμματείας έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα για τους όρους λειτουργίας των δομών πρόνοιας λόγω του κορωνοϊού πλην όμως οι ελεγκτικές αρμοδιότητες ανήκουν στους ΟΤΑ. Τέλος μας δήλωσε ότι το σύνολο των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης στην Πρόνοια θα προβλεφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που σύντομα θα αναρτηθεί για διαβούλευση.

Η αντιπροσωπεία μας επισήμανε πως παρακολουθεί από κοντά όλο το εύρος των παρεμβάσεων της Γεν. Γραμματείας και θα επανέλθει σύντομα για επέκταση των συζητήσεων και σε πιο εξειδικευμένα θέματα που αφορούν όλες τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για την πρόνοια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)