to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:56 | 01.10.2020

Πολιτική

Βουλή: Αρνητική η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο σ/ν για την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας

Σήμερα ξεκίνησε στη Βουλή η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών με διατάξεις για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.


Διαφωνίες και επιφυλάξεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην επί της αρχής συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και τις διατάξεις που αφορούν θέματα της αυτοδιοίκησης και οργανικές ρυθμίσεις στις γενικές γραμματείες Ιθαγένειας και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών.

Την άποψη της εισηγήτριας της πλειοψηφίας (ΝΔ), Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, που υποστήριξε ότι νομοσχέδιο αποκαθιστά την διαφάνεια στην χορήγηση της ιθαγένειας και αναδιοργανώνει σειρά τμημάτων της διοίκησης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης "καθιστώντας το κράτος μας λειτουργικότερο και τη ζωή του Έλληνα πολίτη και των διοικούμενων ποιοτικότερη", δεν φάνηκε να την συμμερίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα:

  1. Η οργάνωση μεταναστών δεύτερης γενιάς καταγγέλλει αποκλεισμό της από την ακρόαση του σ/ν για την πολιτογράφηση

  2. Χωρίς συμμετοχή μεταναστών η απόφαση για την Ιθαγένεια: Κατεγγέλία (και) από το Φόρουμ Μεταναστών

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, επέκρινε το σχέδιο νόμου υποστηρίζοντας ότι με αυτό παραβιάζεται κατάφωρα ο ευρωπαϊκός χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταλόγισε στην κυβέρνηση, ότι εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, με την ανάδειξη της οικονομικής επιτροπής σε απόλυτη αρχή της αυτοδιοίκησης. «Πρόκειται για πλήρη θεσμική ανατροπή από την πλευρά της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι» ανέφερε.

Σχετικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Ιθαγένειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δημιουργεί νέα προσκόμματα και δυσκολεύει τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, αποδίδοντας την νομοθέτηση αυτή «σε μια προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά του ακραίου ακροατηρίου της». Αρνητικά στάθηκε ο κ. Χατζηγιαννάκης και απέναντι στις αλλαγές για την επιλογή διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, λέγοντας πως εδώ έχουμε την επιτομή της κυβερνητικής υποκρισίας και κοροϊδίας.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, ανέφερε ότι δεν δόθηκε ικανός χρόνος για διαβούλευση επί του νομοσχεδίου - και μετά τη λήξη της διαβούλευσης που υπήρξε, προστέθηκαν και άλλα 16 άρθρα. Η κ. Λιακούλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνονθύλευμα τροποποιήσεων επί τροποποιήσεων, και κυβιστήσεων επί κυβιστήσεων» με την κυβέρνηση να «συμπεριφέρεσαι σαν την πυξίδα που χάλασε ο δείκτης και γυρίζει τρελά». Για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ιθαγένεια, ανέφερε πως εισάγονται «με έναν πολύ υποβαθμισμένο τρόπο ανάμεσα σε όλα τα άλλα και όχι αυτοτελώς, όπως ήταν η πρακτική χρόνων», ενώ σημείωσε πως δημιουργούν «μια σκόπιμη συσκότιση με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών». Επισήμανε ότι το κράτος δεν προσφέρει οργανωμένα μαθήματα σε αλλογενείς αλλοδαπούς, ούτε και το ατομικό εισόδημα, εδικά σε περιόδους ανεργίας, ύφεσης και κορονοϊού, είναι εφικτό να ανταποκρίνεται στις χρηματικές απαιτήσεις του νομοσχεδίου απ' τους υποψηφίους.

Για τις διατάξεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε πως «είναι κάθε λογής ρυθμίσεις ατάκτως ειρημένες, χωρίς κανέναν ενιαίο σχεδιασμό και σύνθεση, χωρίς ίχνος στρατηγικού οράματος και στόχου», «διατάξεις γραμμένες στο πόδι με πλήθος κενών, σφαλμάτων και αντιφάσεων, που υποβαθμίζουν το κοινοβουλευτικό έργο». Καταλόγισε μάλιστα στην κυβέρνηση ότι «θέλετε την αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι της κυβέρνησης, να εκτελεί δεσμευμένα τις πολιτικές της αποφάσεις».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «πολυνομοσχέδιο με επτά κεφάλαια διαφορετικού αντικειμένου και περιεχομένου μεταξύ τους».

Για τις διατάξεις που αφορούν την ιθαγένεια, είπε πως με πρόσχημα την διαφάνεια, την αδιαβλητότητα και επιτάχυνση των διαδικασιών, στην πραγματικότητα αλλάζουν τα δεδομένα προς το χειρότερο και η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας δυσκολεύεται περισσότερο, με τη θέσπιση υψηλότατων και νέων παραβόλων.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για την επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, είπε πως η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «κόβει και ράβει» για να εξυπηρετήσει τα δικά της παιδιά Δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τις παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ζήτησε η παράταση εργασίας, να ισχύει μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ. Σχετικά με τις διατάξεις για τους ΟΤΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πάντοτε «οι δήμοι και οι Περιφέρειες ήταν το 'μακρύ χέρι' της κεντρικής εξουσίας» και καταλόγισε στην κυβέρνηση, ότι με το ν. 4690/2020 θεσμοθέτησε τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς», επιδιώκοντας να μαζέψει τους διαχειριστικούς φορείς υλοποίησης, όσον αφορά στα ευρωενωσιακά και στα εθνικά κονδύλια.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής του νομοσχεδίου, και εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το εάν οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Ιθαγένειας «θα λειτουργήσουν πράγματι θεραπευτικά, ή θα χειροτερεύσουν την κατάσταση» καθώς «με τα κριτήρια που τίθενται, μετατρέπετε το ζήτημα της απόκτησης της ιθαγένειας σε θέμα ταξικό και εισοδηματικό». Το τυπικό κόστος των παραβόλων ανέρχεται περίπου στα 800 ευρώ συνολικά, αν συνυπολογίσουμε το παράβολο των 550 ευρώ για την πολιτογράφηση, αλλά και τα 250 ευρώ του παραβόλου της συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. Όμως το κόστος αυτό εκτινάσσεται σε κάποιες εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ευρώ, λόγω ακριβώς των πανελληνίων που θα πρέπει να δώσουν οι αιτούντες. Το όριο του 80% ως βάση επιτυχίας, θεωρούμε πως θεσπίζεται για να σπρώξει τους αλλοδαπούς στα φροντιστήρια».

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 8 Οκτωβρίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)