to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:12 | 01.10.2020

Κοινωνία

Η fake φωτογραφία του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις

Με αυτή τη φωτογραφία επέλεξε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, να ενημερώσει για τις πρωινές διαδηλώσεις των μαθητών.


Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με μια φωτογραφία, δημιουργεί αρνητικό κλίμα απέναντι στους μαθητές, προβάλλοντας συμπλοκές με τα ΜΑΤ, αν και είναι γνωστό ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση για την επίμαχη φωτογραφία:

Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η. Οκτωβρίου του 2020.

Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.

Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση https://www.amna.gr/home/article/492669/Panekpaideutiko-sullalitirio-sto..., ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».

Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.

Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.

«Προπαγάνδα με φωτογραφίες αρχείου. Αυτό δεν είναι ενημέρωση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)