to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 01.10.2020

Οικονομία

Προϋπολογισμός: Τη Δευτέρα το προσχέδιο με ύφεση και έκρηξη της ανεργίας

Ενώ η κυβέρνηση στη Βουλή ετοιμάζεται να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο σύντομης αναθεώρησης των εκτιμήσεων της εξαιτίας της κάκιστης πορείας του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο του 2020


Προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να αναθεωρηθεί πολύ σύντομα, ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμμένει στο ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το 8% που προβλέπει για ύφεση φέτος, ωστόσο έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αλλαγών εξαιτίας και της επιρροής του τρίτου «κακού» τριμήνου του 2020.  Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φετινές εισπράξεις από τον τουρισμό θα είναι κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο είναι το χειρότερο σενάριο και δεν το είχε προβλέψει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, σε περίπτωση που επιβληθεί νέο lockdown η ύφεση μπορεί να πλησιάσει το 10% (βάσει σεναρίου του υπουργείου Οικονομικών), με περαιτέρω αρνητικές συνέπειες και στο πρωτογενές έλλειμμα -με πρόβλεψη για 6% φέτος-, ενώ το χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ. Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί και η εκτόξευση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 20% για το 2020.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις είναι αρνητικές και για το 2021, υπό την έννοια ότι η ανάκαμψη που θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι της τάξης του 5,5%, κάτι που συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί και το 2022 για να επιστρέψει η οικονομία εκεί που βρισκόταν το 2019.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο προτάσεων και μεταρρυθμίσεων προς την Κομισιόν (με βάση την έκθεση Πισσαρίδη), ενώ το κείμενο θα σταλεί στις Βρυξέλλες μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να εξεταστεί από την πλευρά των δανειστών. Ακολούθως, οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα εκκινήσουν την 8η αξιολόγηση στις 19 Οκτωβρίου ερχόμενοι στην Αθήνα. Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών θα ελέγξουν διεξοδικά τα στοιχεία, τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην οικονομία.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)