to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:23 | 01.10.2020

Διεθνή

Ανησυχία ΕΕ-Ρωσίας για την εμπλοκή τζιχαντιστών στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Επαφές κορυφής ΕΕ-Ρωσίας σε δύο επίπεδα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μακρόν-Πούτιν συζήτησαν «λεπτομερώς» την κατάσταση, Μπορέλ-Λαβρόφ είχαν ξεχωριστή επικοινωνία.


Η ανάφλεξη μίας διένεξης δεκαετιών στις νότιες υπώρειες του Καυκάσου, αυτής για τον έλεγχο του ντε φάκτο ανεξάρτητου Ναγκόρνο Καραμπάχ (τυπικά ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, κατ' ουσίαν το καθεστώς του έχει ευθεία σχέση με την Αρμενία), έχει ενεργοποιήσει συνολικά την διεθνή διπλωματία. Ειδικά ωστόσο για την ΕΕ και την Ρωσία, η νέα ενεργοποίηση τζιχαντιστών σε μία σύγκρουση με εθνικά στοιχεία, φαίνεται ότι έχει σημάνει συναγερμό, καθώς σημαντικό μέρος των πολιτών και κατοίκων των χωρών μελών της έχουν εθνικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά που μπορεί να προκαλέσουν πολιτικές αναταράξεις ή και να μεταφέρουν την αντιπαράθεση και «εντός των τειχών», είτε στην Ευρώπη είτε στις πολύπαθες ρωσικές περιοχές του Καυκάσου, όπως η Τσετσενία, το Νταγκεστάν κ.ά.

Χτες Τετάρτη, οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν «λεπτομερώς» την κατάσταση κι εξέφρασαν «ανησυχία» τους για τις συνεχιζόμενες από την Κυριακή μεγάλης έκτασης και έντασης εχθροπραξίες μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι δύο πρόεδροι «κάλεσαν τα μέρη στη σύρραξη να παύσουν αμέσως και πλήρως πυρ και, το συντομότερο δυνατόν, να συμβάλλουν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, Ρωσία και Γαλλία δήλωσαν έτοιμες να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για να συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης. Μάλιστα, Μακρόν και Πούτιν δήλωσαν έτοιμοι να υιοθετήσουν ανακοίνωση που θα εκδοθεί εξ ονόματος των συμπροέδρων της «Ομάδας του Μινσκ» για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δηλαδή της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, στην οποία θα απευθύνεται έκκληση για τον «άμεσο» τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα με την συνάντηση κορυφής, η ευρωπαϊκή και η ρωσική διπλωματία συνεργάζονταν και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκή διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την διάρκεια της οποίας τονίστηκε η αναγκαιότητα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και έγινε έκκληση σε όλες τις χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Λίγο νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που φθάνουν, στην ζώνη της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ στέλνονται μαχητές παράνομων ένοπλων σχηματισμών, ιδιαίτερα από την Συρία και την Λιβύη, με σκοπό να συμμετάσχουν άμεσα στις εχθροπραξίες ... Ανησυχούμε βαθύτατα για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες δεν οδηγούν μόνο στην ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στην ζώνη της διένεξης, αλλά και δημιουργούν μακροπρόθεσμες απειλές για την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής». Η Μόσχα καλεί «τις ηγεσίες όλων των ενδιαφερομένων κρατών να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα που δεν θα επιτρέπουν την χρησιμοποίηση ξένων τρομοκρατών στην διένεξη και να τους αποσύρουν άμεσα από την περιοχή».

Στα social media τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δεκάδες αναφορές, φωτογραφίες και βίντεο από ένστολους που φαίνεται να μην ανήκουν σε τακτικές στρατιωτικές μονάδες, τόσο από χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο συγκρούσεων με δυνάμεις τζιχαντιστών, όσο και από άλλες που διαθέτουν σημαντική παροικία από την Αρμενία ή το Αζερμπαϊτάν. Μάλιστα, ειδικά για την Τουρκία έχει διατυπωθεί η κατηγορία ότι στέλνει Σύρους μαχητές να πολεμήσουν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που και οι δύο πλευρές διαψεύδουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)