to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Υπουργείο Εργασίας: Πρώτα απολύσεις, μετά 100.000 προσλήψεις!

Ξεκίνησε χθες το πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου Εργασίας, που διευκολύνει όσες επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό τους να ενταχθούν


Έναν εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο βρήκε το υπουργείο Εργασίας να βαφτίσει τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα νέες προσλήψεις.

Με τη συνήθη διαδικασία μιας τροπολογίας (κρυμμένης) σε άσχετο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης άλλαξε την αυτονόητη υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, το οποίο ξεκίνησε επισήμως χθες.

Συγκεκριμένα, αφαίρεσε για πρώτη φορά από την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας τον βασικότερο όρο που αφορά τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε παρόμοια προγράμματα, την αυτονόητη -και πάγια- υποχρέωσή τους να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Μια ματιά στο αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα επιδότησης 8.000 νέων θέσεων εργασίας για νέους 18-29 ετών επιβεβαιώνει την... καινοτομία του υπουργείου. Ουσιαστικά, επιδοτεί τις επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και τώρα θα προσλάβουν (και απολυμένους) με επιδότηση των εισφορών.

Η προκήρυξη στο προηγούμενο πρόγραμμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της, κατά τη διάρκεια τριμήνου, πριν την ημερομηνία υποβολής της εντολής κενής θέσης".

Με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο αθλητικό (!) νομοσχέδιο, αντίστοιχος όρος στο πρόγραμμα επιδότησης των 100.000 θέσεων δεν υπάρχει!

Το υπουργείο μεταξύ των προϋποθέσεων ένταξης αναφέρει:

α) Στις επιχειρήσεις-εργοδότες που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν στις 18.9.2020, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων.

β) Ο εργαζόμενος δεν θα πρέπει να εργάζεται τον προηγούμενο μήνα πρόσληψης, ενώ θα μπορεί να εργαστεί και εξ αποστάσεως.

Ο -τουλάχιστον- "ίσος αριθμός εργαζομένων" που αναφέρεται στην προκήρυξη αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε απολύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Και, φυσικά, υπάρχουν αρκετές που "ξεσκαρτάρισαν", με πρόσχημα την πανδημία, τους λεγόμενους "ακριβούς" εργαζόμενους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)