to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 28.09.2020

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Κύριοι της Κυβέρνησης, μπορείτε να κοιτάξετε στα μάτια τους κατοίκους της Καρδίτσας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης; (βίντεο)

Τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, Βουλευτή Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, 28/09/2020, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».


Κύριοι της Κυβέρνησης, πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα! Είναι γεγονός ότι ζείτε σε μία εικονική πραγματικότητα. Μπορείτε, κύριοι της Κυβέρνησης και εσείς, οι κυβερνητικοί Βουλευτές, να κοιτάξετε τον κόσμο της Καρδίτσας και των Ιονίων Νήσων, ειδικά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, στα μάτια; Πραγματικά αυτό είναι ένα ερώτημα.

Φέρνετε ένα σχέδιο νόμου, μέτρα για τον COVID, όπως λέτε, αποκατάσταση πληγέντων κλπ. και έχετε την αίσθηση ότι τελειώνετε ουσιαστικά με την αποκατάσταση από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έπληξαν την πατρίδα μας με συνήθη οριζόντια μέτρα. Νομίζετε ότι κάνατε το καθήκον σας. Όμως, ποια είναι η πραγματικότητα στην Καρδίτσα και τα Ιόνια Νησιά, που θα κάνουν καιρό να συνέλθουν; Να παρουσιαστείτε στον κόσμο όταν έγινε η μεγάλη φυσική καταστροφή, η οποία τονίζω ότι ήταν ήδη γνωστή ότι θα συμβεί -η έκτασή της, βέβαια όχι, αλλά ότι θα συμβεί- δύο μέρες πριν;

Επιχειρηματολογήσατε πολύ και βρεθήκατε σε δύσκολη θέση, κύριοι της Κυβέρνησης και κύριοι Βουλευτές, να υποστηρίξετε ότι η Κυβέρνηση και οι παράγοντες της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης ήταν παρόντες.

Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική. Έπρεπε να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάμε εμείς οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τοπικά στελέχη, την επομένη της φυσικής καταστροφής στην Καρδίτσα, να κάνουμε μία αυτοψία για να αναγκαστούν να εμφανιστούν και οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ήταν ανάγκη να πάει ο Αλέξης Τσίπρας για να μιλήσει πραγματικά με τον κόσμο, όπως κάναμε κι εμείς. Γιατί το χρέος μας είναι πραγματικά δίπλα στον κόσμο όταν δοκιμάζεται.

Προσπαθήσατε να το δικαιολογήσετε. Ναι –λέει- πήγαν κυβερνητικά στελέχη αμέσως, παράγοντες κλπ. Με ελικόπτερα δεν βλέπεις την πραγματική κατάσταση, ούτε με συσκέψεις δύο Υφυπουργών σε κλειστό κύκλο με κάποιους τοπικούς παράγοντες στην Καρδίτσα, παραδείγματος χάριν. Μιλήσατε πραγματικά με τον κόσμο; Είδατε τα προβλήματά του από κοντά; Είδατε τις ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις, που έχουν οι εργαζόμενοι, που έχουν οι αγρότες, που έχουν οι μικροί επιχειρηματίες;

Αυτή τη στιγμή οι υποδομές έχουν ουσιαστικά καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και στα Ιόνια νησιά, Κεφαλονιά-Ιθάκη -που κι εκεί πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ- αλλά φυσικά και στην Καρδίτσα. Οι κίνδυνοι του χειμώνα πλησιάζουν. Τι έχετε εσείς να προτείνετε εκτός από κάποια οριζόντια μέτρα, τα οποία λίγο-πολύ ορίστηκαν και στην Εύβοια. Δεν ξέρω αν έχουν αποζημιωθεί -επιτρέψτε μου, νομίζω πως όχι ακόμα- οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις εκεί.

Θα ήθελα να πω επί του πιεστηρίου, κύριε Υπουργέ, ότι την προηγούμενη βδομάδα υπογράφτηκαν οι αποζημιώσεις για τους θανάτους στη Χαλκιδική που έγιναν ένα χρόνο πριν. Όχι! Πρέπει το κράτος, η πολιτεία, εσείς σαν Κυβέρνηση να παρέμβετε και άμεσα να υπάρχει ανακούφιση των πληγέντων και των ανθρώπων και των επιχειρήσεων και ειδικά των αγροτών, μιας και μιλάμε για μια καθαρά αγροτική περιοχή. Η οικονομία αυτού του νομού ουσιαστικά έχει καταρρεύσει γιατί και η πόλη της Καρδίτσας ζει από τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος ουσιαστικά καταστράφηκε. Εδώ θα αναφερθώ στο ότι από τα πενήντα ένα φαρμακεία που υπάρχουν στην Καρδίτσα τα σαράντα έξι έχουν υποστεί τρομερές καταστροφές. Για αγροτική παραγωγή, φυσικά, δεν μιλάμε.

Βέβαια, ακούσαμε πολλούς από την Κυβέρνηση και Βουλευτές να ανακαλύπτουν την κλιματική αλλαγή, να λένε για εκατομμύρια τόνους νερό που έπεσε κλπ. Ναι, αργά ανακαλύψατε την κλιματική αλλαγή, βέβαια. Υπάρχει η κλιματική αλλαγή, αλλά δεν είναι οι ευθύνες αποκλειστικά εκεί. Είναι η εύκολη λύση. Η κλιματική αλλαγή που υπάρχει απαιτεί μια πολιτεία να σχεδιάζει, να προγραμματίζει, να έχει σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή κάθε περιφέρειας.

Εμείς το 2016 κάναμε τον εθνικό σχεδιασμό προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά πώς προχωρούν αυτά στις περιφέρειες; Τι έργα υπάρχουν; Κάθε περιφέρεια στον προϋπολογισμό της έχει και τεχνικά έργα, έχει προϋπολογισμούς για έργα αντιπλημμυρικά κλπ. Τι έγιναν όλα αυτά; Μήπως πρέπει εσπευσμένα να τα δείτε πώς προχωρούν και να δούμε και σε αυτή την κατεύθυνση πάταξης της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να προχωρήσουν και να θωρακιστεί η χώρα μας στην κλιματική αλλαγή, να θωρακιστούν οι υποδομές μας; 

Γιατί, ξέρετε, υπάρχουν και ορεινές περιοχές, ειδικά στην Καρδίτσα τώρα που οι υποδομές έχουν πέσει, οχτώ μέρες μετά την καταστροφή υπάρχουν αποκλεισμένα ακόμα χωριά.

Και βέβαια, προβλήματα αντίστοιχα υπάρχουν και στις νησιωτικές περιοχές. Στην Ιθάκη αυτή τη στιγμή τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο γιατί το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο.

Έχετε τεράστιες ευθύνες! Η Πολιτική Προστασία να αναλάβει το ρόλο της! Η πολιτική πρόληψης να γίνει συγκεκριμένη και να δραστηριοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση γιατί είναι βασικό –πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη- και βέβαια βραχεία αποκατάσταση που πρέπει να γίνει άμεσα για να λειτουργήσει σε αυτή τη φάση.

Τέλος, για την Πολιτική Προστασία κάνατε νόμο και τον βάλατε στην άκρη. Επανέρχονται σχέδια του 2003. Με το «Δάρδανο» και τις κατευθύνσεις που δίνει προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Χρειάζονται μέτρα!

Και τέλος πάντων, σοβαρευτείτε, κύριοι της Κυβέρνησης!

Δεν είναι μόνο τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και οι απευθείας αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη με την τροπολογία που φέρνετε. Δεν είναι μόνον αυτά. Είναι οι ανάγκες του κόσμου. Σοβαρευτείτε γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη, πρέπει να τον στηρίξετε και από εκεί κρίνεται και η πολιτική σας!

Ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)