to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 28.09.2020

Οικονομία

Κ. Ζαχαριάδης - Μ. Χατζηγιαννάκης: Πρόβες ιδιωτικοποίησης του νερού από τη ΝΔ με τη μείωση των ΔΕΥΑ

Άμεση μείωση του αριθμού των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης αποφάσισαν γενικοί γραμματείς άσχετων υπουργείων της κυβέρνησης.


Κοινή δήλωση του τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη, και του αναπλ. τομεάρχη Εσωτερικών υπεύθυνου για την Αυτοδιοίκηση, Μίλτου Χατζηγιαννάκη:

«Δεν ξέρουμε πώς αντιλαμβάνονται στη ΝΔ την έννοια του επιτελικού κράτους, αλλά το να αποφασίζουν γενικοί γραμματείς άλλων υπουργείων ζητήματα εκτός αρμοδιότητας τους, όπως έπραξε με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο ΓΓ Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος στα Γιάννενα για την πρόθεση της Κυβέρνησης για άμεση μείωση του αριθμού των ΔΕΥΑ, είναι πραγματικά πρωτόγνωρο.

Το γνωρίζει ο κ. Θεοδωρικάκος ή είναι απλά στα πλαίσια διοίκησης των βαρονιών στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας;

Οι δηλώσεις, βέβαια, είτε για λουκέτο είτε για απορρόφηση από όμορες ΔΕΥΑ δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν θέμα χρόνου να βγει στη δημοσιότητα το σχέδιο της Κυβέρνησης της ΝΔ να παρέμβει στον τομέα της διαχείρισης του νερού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τρόπο που συνάδει με τις ιδεοληπτικές εμμονές της για την ανεπάρκεια των δημόσιων ή δημοτικών φορέων να διαχειριστούν αποτελεσματικά έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες της χώρας μας και με ισχυρό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Από τις δηλώσεις, ωστόσο, του κ. Γραφάκου συμπεραίνουμε ότι, πέρα από το ότι το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε είναι αντισυνταγματικό, αγνοεί και το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι το εποπτεύον για τις ΔΕΥΑ Υπουργείο και το μόνο αρμόδιο για θεσμικές αλλαγές στον χάρτη των ΔΕΥΑ. Ο κ. Γραφάκος προτρέχει θεσμικά και εκτίθεται πολιτικά παρεμβαίνοντας σ' ένα χώρο που πολύ λίγο γνωρίζει.

Θα θέλαμε να του θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία ενίσχυσε τις ΔΕΥΑ, βελτιώνοντας το θεσμικό τους πλαίσιο και ενδυναμώνοντάς τις με μόνιμο προσωπικό για να είναι σε θέση να εκτελούν ποιοτικά έργα και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες νερού και αποχέτευσης στην ελληνική κοινωνία.

Αντ' αυτού, η σημερινή Κυβέρνηση φαίνεται ότι με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού και της εξάλειψης των παθογενειών σχεδιάζει να τις συρρικνώσει και αποδυναμώσει με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση.

Γιατί δεν θεωρεί ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που τελικώς το νέο μετά την συνταγματική αναθεώρηση Σύνταγμα δεν περιλαμβάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατοχυρωθεί συνταγματικά το νερό ως δημόσιο αγαθό.

Πέρα, όμως, από αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πλέον ότι η αντιθεσμική και αντισυνταγματική προσπάθειά της Κυβέρνησης να παρέμβει αυθαίρετα στο χώρο των ΔΕΥΑ θα βλάψει την ελληνική κοινωνία που απαιτεί και δικαιούται να έχει πρόσβαση σε καθαρό και υγιεινό νερό σε προσιτή τιμή.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη δυσμενή αυτή εξέλιξη και να προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία από την ιδιωτικοποίηση του νερού, γιατί το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)