to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:12 | 28.09.2020

Διεθνή

Αιματηρή κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ - Συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Α. του ΟΗΕ

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και εντείνονται οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο - Οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη, ο Ερντογάν λέει πως η Αρμενία πρέπει να αποχωρήσει από τα αζερινά εδάφη που κατέχει, ενώ το Γερεβάν προσφεύγει στο ΕΔΔA


Οι μάχες κλιμακώθηκαν απότομα  τη Δευτέρα 28/9 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του ορεινού θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που ελέγχεται από τους Αρμένιους, και τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την δεύτερη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων.

Οι δύο πλευρές σφυροκοπούν η μία την άλλη, με πυραύλους και πυροβολικό, στη χειρότερη έκρηξη βίας αυτής της σύρραξης που κρατά σχεδόν 30 χρόνια. Το Μπακού και το Γερεβάν βρίσκονται σε διένεξη για το Ναγκόρνο Καρμπάχ από το 1988, όταν η περιοχή ανακήρυξε την απόσχισή της από την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής διένεξης του 1992-1994 το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και επτά περιοχών που ήταν υπό τον έλεγχο του.

Οποιαδήποτε ενέργεια προς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα μπορούσε να σύρει στη σύγκρουση τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η Μόσχα έχει συνάψει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, η οποία παρέχει υποστήριξη ζωτικής σημασίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αποτελεί τη σύνδεσή του με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Άγκυρα στηρίζει τους δικούς της «συγγενείς», τους τουρκογενείς Αζέρους.

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε τη δεκαετία του 1990. Οι μάχες διεξάγονται σε όλα τα τμήματα του μετώπου», είπε η Αλέσια Βαρτανιάν, υψηλόβαθμη αναλύτρια του Crisis Group για την περιοχή του Νότιου Καυκάσου.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι 27 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες με τις αζέρικες δυνάμεις σήμερα και άλλοι 31 χθες Κυριακή, μετά την επίθεση που λέει ότι δέχτηκε από το Αζερμπαϊτζάν. Οι τραυματίες είναι περίπου 200. Οι τοπικές αρχές πάντως υποστηρίζουν ότι ανέκτησαν σήμερα κάποια από τα εδάφη που είχαν χάσει χθες.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι δύο Αζέροι πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα και άλλοι πέντε χθες, ενώ 30 τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για τυχόν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Φόβος ολοκληρωτικού πολέμου

Η Βαρτανιάν είπε ότι η χρήση πυραύλων και πυροβολικού θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο τους αμάχους και σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δυσκολότερο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με διπλωματικά μέσα. «Αν υπάρξουν μαζικές απώλειες (σ.σ. αμάχων) θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστούν οι μάχες και σίγουρα θα βλέπαμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την πιθανή παρέμβαση της Τουρκίας ή της Ρωσίας ή και των δύο», εξήγησε.

Η Ρωσία έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να αποχωρήσει αμέσως η Αρμενία από τα εδάφη των Αζέρων που έχει καταλάβει, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για να τερματιστεί η κρίση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Άντζελα Φρανγκιάν, σκηνοθέτιδα που ζει στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε ότι οι κάτοικοι έχουν σπεύσει στα καταφύγια και ότι ακούγονται συνεχώς βομβαρδισμοί. Όλα τα καταστήματα έκλεισαν και σχεδόν κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους.

Η τουρκική υποστήριξη

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας νωρίτερα καταδίκασε την «στρατιωτική επίθεση με όλα τα μέσα» που λέει ότι εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στον ορεινό θύλακα. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άννα Ναγνταλιάν είπε ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πολεμούν στο πλευρό των Αζέρων και ότι η Τουρκία παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μαχητικά αεροπλάνα στο Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς ενώ από την Τουρκία δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση. Ωστόσο, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ερντογάν, έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν τους Αζέρους.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, του Ανάρ Εβιάζοφ, σύμφωνα με τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν καταλάβει πολλά στρατηγικής σημασίας υψώματα κοντά στο χωριό Ταλίς, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Εβιάζοφ είπε επίσης ότι κοντά στο Ταλίς σκοτώθηκε ο Λέρνικ Βαρντανιάν, ο διοικητής του αερομεταφερόμενου αρμένικου τάγματος επίθεσης, όμως η Αρμενία έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση».

Δύο Σύροι αντάρτες, μέλη ενόπλων ομάδων που στηρίζονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία, είπαν στο πρακτορείο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι στέλνονται εκεί ως απόσπασμα, για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν, σε συντονισμό με την Άγκυρα. Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες από άλλη πηγή.

Ο Χικμάτ Χατζίγιεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, χαρακτήρισε «ανοησία» να λέγεται ότι Σύροι μαχητές βοηθούν τη χώρα του.

Ανησυχεί η Ε.Ε.

Η κλιμάκωση των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι «πολύ ανησυχητική» και οποιαδήποτε ανάμιξη είναι «απαράδεκτη», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, κατά τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων που ξέσπασαν χθες, Κυριακή, με τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

«Καμιά ανάμιξη δεν είναι αποδεκτή» στη σύγκρουση αυτή και «η κλιμάκωση είναι πολύ ανησυχητική, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοσέπ Μπορέλ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και θέλει να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε παράγοντα είναι σε θέση να συμβάλει για να τερματισθούν οι συγκρούσεις», διευκρίνισε.

Ο εκπρόσωπος του Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως έλαβε γνώση των κατηγοριών περί ανάμιξης «συριακών πολιτοφυλακών» προσκείμενων στην Τουρκία και «άλλων δυνάμεων» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όμως «δεν έχουμε δει γεγονότα για να δικαιολογήσουμε ή να υποστηρίξουμε αυτές τις κατηγορίες».

Οι εντάσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία θα είναι ένα από τα θέματα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. «Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν για τον τρόπο που θα συνεχίσουν με την Τουρκία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ζοσέπ Μπορέλ.

«Δεν θέλω να προδικάσω το περιεχόμενο των συζητήσεων, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκφράσουμε άποψη σχετικά με τις εντάσεις», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο.

Εξάλλου ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην Κωνσταντινούπολη, πως η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από αζερινά εδάφη που κατέχει και πως είναι καιρός να τερματισθεί η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, η Αρμενία προσέφυγε σήμερα επειγόντως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζητώντας την επιβολή προσωρινών μέτρων στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε γνωστό από το δικαστήριο.

«Το δικαστήριο έλαβε το πρωί αίτημα της Αρμενίας για προσωρινά μέτρα, το οποίο εξετάζεται», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΔΔΑ χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα που ζητήθηκαν.

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό κλάδο του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει έδρα το Στρασβούργο, έγινε βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του, που του επιτρέπει να λαμβάνει επείγοντα μέτρα όταν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητάει η Μόσχα

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

«Την παρούσα στιγμή καλούμε όλες τις πλευρές, πρωτίστως, τις πλευρές που εμπλέκονται στην διένεξη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από στρατιωτικές μεθόδους άσκησης πολιτικής και οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω ανεπιθύμητη όξυνση της κατάστασης, που ούτως η άλλως βρίσκεται στην ουσία στην φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά και πώς η διένεξη πρέπει να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα.

Ερωτηθείς, αν ο πρόεδρος Πούτιν θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν δεδομένου ότι χθες, Κυριακή, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν εφόσον είναι αναγκαίο θα έχει συνομιλία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα ο Πεσκόφ επέστησε την προσοχή στο ότι «από τις πρώτες ώρες μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών ο υπουργός (Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι) Λαβρόφ είχε συνέχεις επαφές με τους ομόλογους του» (των δύο χωρών).

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί με την άποψη ότι η όξυνση της κατάστασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκλήθηκε έξωθεν για να ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στη Ρωσία, μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν με την Λευκορωσία και το περιστατικό με τον Αλεξέι Ναβάλνι

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πληροφορίες: Reuters, AFP, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)