to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 26.09.2020

Διεθνή

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Πόρτλαντ λόγω συγκέντρωσης των ακροδεξιών Proud Boys

Χιλιάδες υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys αναμένονται στο Πόρτλαντ, στο Όρεγκον σήμερα, με την αστυνομία να προετοιμάζεται για επεισόδια και συγκρούσεις σε μια πόλη που έχει γίνει το επίκεντρο σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρας πολιτικής βίας, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.


Η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν κήρυξε χθες τη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Σαββατοκύριακο, εξηγώντας πως «οργανώσεις υπέρ της ανωτερότητας της λευκής φυλής» ταξιδεύουν από άλλες πολιτείες για να παραστούν σε μια εκδήλωση για την οποία η ομάδα Proud Boys λέει ότι έχει οργανωθεί με στόχο «να τερματιστεί η εγχώρια τρομοκρατία».

Οι αυτοαποκαλούμενοι «δυτικοί σωβινιστές» Proud Boys, με μέλη μονάχα άνδρες, είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση στο Facebook εδώ και εβδομάδες, παρά τη δέσμευση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ότι θα μπλοκάρει τέτοιου είδους σελίδες, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Tech Transparency Project κι έχουν περιέλθει στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Το Facebook απάντησε χθες ότι διέγραψε τους λογαριασμούς.

proudboys

Οι Proud Boys, που είναι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ και της οπλοκατοχής, δημοσίως καταγγέλλουν τη βία, ωστόσο μέλη του, που φορούν ως σήμα κατατεθέν μπλουζάκια σε μαύρο και κίτρινο χρώμα συχνά διαπληκτίζονται με αριστερούς αντιπάλους τους σε συγκεντρώσεις.

Το Πόρτλαντ έχει αναδειχθεί σε μαγνήτης αντιδιαδηλώσεων ακροδεξιών έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων που οργανώνουν αντιφασιστικές οργανώσεις και το κίνημα Black Lives Matter κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Κέιτ Μπράουν, οι τοπικές και πολιτειακές δυνάμεις επιβολής του νόμου μπορούν να κάνουν «αναλογική χρήση βίας», μεταξύ άλλων χρήση δακρυγόνων για να διατηρήσουν την τάξη.

Οι Proud Boys θα συγκεντρωθούν το μεσημέρι τοπική ώρα στο Delta Park. Αριστερές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Η αστυνομία στοχεύει να μην τους αφήσει να συναντηθούν.

AΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)