to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 26.09.2020

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ανοχύρωτη η χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση, απαιτείται σχέδιο παρεμβάσεων

Σημεία από τη συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1


Την εκπόνηση και υλοποίηση ενός μεγάλου σχεδίου παρεμβάσεων στις μικρές και μεγάλες υποδομές της χώρας, η οποία είναι ανοχύρωτη απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, πρότεινε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Σάββατο26Σεπτεμβρίου 2020, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1, με τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη. Οι υποδομές έχουν εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες και η αναβάθμισή τους δημιουργεί επιπρόσθετα μια επενδυτική προοπτική, επεσήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον «Ιανό», είπε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα, αλλά να είναι και πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι προβλέπεται, καθώς οι καταστροφές από το φυσικό φαινόμενο αθροίζονται στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι η Πολιτεία πρέπει να κινηθεί προς την υποστήριξη των πληγέντων με όλα τα μέσα που διαθέτει, όπως ο στρατός, που επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αξιοποιηθεί καλύπτοντας ανάγκες σίτισης και  προσωρινής ηλεκτροδότησης πληγέντων περιοχών.

Σχολιάζοντας τα παραδείγματα νέων που επιλέγουν να σταδιοδρομήσουν στο εξωτερικό, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί η απασχόληση γιατρών, εκπαιδευτικών και άλλων ειδικοτήτων, πολύ περισσότερο που και η πανδημία το επιβάλει.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ότι μια στρατηγική διαλόγου, για να υπηρετείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις απαιτεί συνεννόηση μεταξύ τους και δεν μπορεί να υπάρχει «κρυφή ατζέντα» από την κυβέρνηση. 

Μπορείτε να δείτε αποσπάσματα της συνέντευξης εδώ:

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη: 

Οι υποδομές της χώρας έχουν εγκαταλειφθεί επί δεκαετίες

«Η χώρα είναι ανοχύρωτη απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης. Χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο σχέδιο παρεμβάσεων στις υποδομές, μικρές και μεγάλες. Είναι εγκαταλελειμμένη τα τελευταία 30-40 χρόνια. Αυτό είναι και μια επενδυτική προοπτική. Αλλά δεν γίνεται από μόνο του».

Η καταστροφή στην Καρδίτσα σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας δημιουργούν την ανάγκη μεγαλύτερης αποζημίωσης στους πληγέντες

«Υπάρχει η ανάγκη άμεσης και γενναίας αποζημίωσης. Λέω γενναίας γιατί εδώ είμαστε αντιμέτωποι με μια διπλή κατάσταση. Πέρα από την καταστροφή λόγω του  φυσικού φαινομένου υπάρχει και η οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας. Άρα, μιλάμε για ένα εκρηκτικό μείγμα, που μπορεί να απονεκρώσει συνολικά την ευρύτερη περιοχή. Θέλει, λοιπόν, μια πολύ πιο μεγάλη, πέρα από τα προβλεπόμενα, αποζημίωση, είτε αφορά αγρότες, επαγγελματίες και εργαζόμενους».

Η Πολιτεία έχει δυνατότητες να κινηθεί με περισσότερα μέσα για να συντρέξει τους πληγέντες από τον «Ιανό»

«Σε σχέση με την κινητοποίηση του μηχανισμού, έχω δει από παρόμοιες καταστάσεις, σε άλλες εποχές όταν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση, ότι υπάρχει και ο στρατός με δυνατότητες. Ακούω ότι έχουν ακόμα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Ο στρατός διαθέτει γεννήτριες, τις οποίες εμείς πολλές φορές τις είχαμε στείλει σε νησιά. Για παράδειγμα η Κεφαλονιά που έμεινε μέρες χωρίς ρεύμα. Ο στρατός, που έχει τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, μπορεί να παρεμβαίνει».

Γιατί ΜΜΕ αποσιώπησαν τις αντιδράσεις του κόσμου προς τον πρωθυπουργό;

«Μια παρατήρηση που αφορά τον χώρο σας. Γιατί δεν έδειξαν, όταν πήγε ο πρωθυπουργός τις διαμαρτυρίες του κόσμου; Γιατί; Δεν είναι κακό αυτό. Και τα βλέπουμε από το διαδίκτυο. Αυτό πλήττει και την αξιοπιστία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και των ίδιων των κυβερνητικών κλιμακίων. Θυμάμαι ότι ως Υπουργός Εσωτερικών είχα επισκεφθεί την Αιτωλοακαρνανία σε μια πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή από πλημμύρες. Είχε βρεθεί μία κυρία η οποία ήρθε οργισμένη, δικαιολογημένα ο κόσμος εκείνη την ώρα θέλει να μιλήσει σε κάποιον, θέλει να πιαστεί από κάπου, θέλει να τον ακούσεις. Έμπαινα στα σπίτια τους. Έβγαλαν πηχυαίους τίτλους, “τα άκουσε ο Σκουρλέτης”, ενώ δεν είχε γίνει τίποτα από αυτά, υπήρχε μια κατανόηση. Εδώ γιατί αυτή η κατάσταση»;

Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη, λόγω της πανδημίας, για την απασχόληση νέων επιστημόνων στην Ελλάδα

«Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, ούτε με την ανακάλυψη των δυνατοτήτων και της διάθεσης των νέων ανθρώπων, που είναι δεδομένη. Έχουμε προκομμένους νέους ανθρώπους και έχουμε και καλά πανεπιστήμια. Θα σας μιλήσω με συγκεκριμένα παραδείγματα. Μας λείπουν γιατροί από το ΕΣΥ; Λείπουν. Μη μου πείτε όχι. Τι κάνουμε αυτή τη στιγμή γι’ αυτό; Επενδύουμε σ’ αυτό; Θέλουμε νέους γιατρούς, επιστήμονες στην Ελλάδα; Υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα; Η πανδημία μας μίλησε, μας έδειξε τα δόντια της, είναι παρούσα και το σύστημα υγείας είναι εντελώς απογυμνωμένο ή, έστω, σχεδόν απογυμνωμένο. Να σας πω άλλο πράγμα. Για ρωτήστε τους γνωστούς μαθητές που έχετε να σας πουν για τον μέσο όρο των μόνιμων καθηγητών, ηλικιακά μιλάω. Είναι πάνω από 55 χρόνια. Γιατί δεν επενδύουμε σε νέους επιστήμονες; Πάλι η πανδημία μας λέει “μη συνωστίζεστε 27 άτομα με έναν καθηγητή σε μία τάξη, 15 είναι το πιο ασφαλές. Δεν υπάρχει πουθενά στην Αττική αυτό, ίσως υπάρχει στην περιφέρεια. Τρίτη παράμετρος, οι συνθήκες εργασίας. Έξω υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, καλύτερες αμοιβές. Εδώ έχουμε τον κ. Βρούτση και αυτή την κυβέρνηση, η οποία διαλύει τις εργασιακές σχέσεις. Σήμερα διάβαζα ότι η Επιθεώρηση Εργασίας χάνει το δικαίωμα να κρίνει εργατικές διαφορές,  διαφορές ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους εργοδότες. Και πηγαίνουν στον ΟΜΕΔ, στη διαιτησία. Δεν θα έχει τη δυνατότητα να εφορεύει και να βάζει πρόστιμα όπου υπάρχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Όλα αυτά, λοιπόν, γιατί είναι ευκαιρίες; Δεν είναι ευκαιρίες. Γιατί είναι ελκτικά; Δεν είναι ελκτικά για τους νέους ανθρώπους. “Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας” διότι ακολουθούνται πολιτικές οι οποίες διώχνουν τον κόσμο και δεν υπάρχει μια προοπτική».

Στρατηγική διαλόγου χωρίς κρυφή ατζέντα στα ελληνοτουρκικά

«Αν θέλουμε να λέμε ότι υπάρχει μια κοινή στρατηγική διαλόγου, την οποία την υπηρετούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αυτή θα πρέπει να επιβεβαιώνεται μέσα από μία ανοιχτή συνεννόηση ανάμεσά τους. Δεν μπορεί να υπάρχει κρυφή ατζέντα. Θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς συζητήθηκε με τους Γερμανούς, τους Τούρκους και εμάς. Τι συζητείται στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει υπάρξει ενημέρωση, είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)