to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 27.09.2020

πηγή: astraparis.gr

Κοινωνία

Χίος: «Βρέθηκαν» οι 20 πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί, ενώ αρχικά το λιμενικό δεν έδινε στοιχεία

Παρά την αρχική άρνηση του λιμενικού σε ερώτηση τοπικής ιστοσελίδας να επιβεβαιώσει επιβεβαιωμένη άφιξη φουσκωτής βάρκας με πρόσφυγες, τελικά εντοπίστηκαν και βεβαιώθηκε η άφιξη 20 συνολικά προσφύγων στην περιοχή Καρφάς της Χίου


Συνολικά 20 πρόσφυγες έφτασαν στη Χίο το πρωί του Σαββάτου 26/9/2020, με το λιμενικό να αρνείται αρχικά την άφιξη της βάρκας, που έγινε στην περιοχή του Καρφά με πλήθος μαρτυριών από κατοίκους. Φαίνεται πως οι πρόσφυγες αμέσως μόλις έφτασαν προχώρησαν προς το διπλανό λόφο, πιθανώς λόγω ανησυχιών ότι μπορεί αν εντοπιστούν από το ελληνικό λιμενικό, να επαναπροωθηθούν  προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που, όπως υποδεικνύουν μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό, πρόσφυγες που έφτασαν σε νησιά του Αιγαίου «εξαφανίστηκαν» και την επόμενη μέρα αναγνωρίστηκαν σε φωτογραφίες του τουρκικού λιμενικού που τους περισυνέλλεξε από διασωστικές σχεδίες.

Σχετικά με την άφιξη του Σαββάτου, οι 16 αρχικά πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, αφού βγήκαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του Καρφά, οδηγήθηκαν στη δομή καραντίνας, στην Λευκωνιά της Χίου. Η άφιξη αυτή επιβεβαιώθηκε, όπως γράφει η τοπική ειδηεογραφική ιστοσελίδα astraparis.gr, από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη. 

Λίγο μετά τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου, έκαναν την εμφάνισή τους στην ΒΙΑΛ άλλα τέσσερα άτομα από την ίδια βάρκα, και συγκεκριμένα δύο ζευγάρια Αφγανών.

«Το τελευταίο αυτό περιστατικό επιβεβαιώνει αυτό που από την αρχή είχαμε επισημάνει ότι ένας αριθμός προσφύγων και μεταναστών είχαν διαφύγει στα χωράφια της περιοχής και δεν εντοπίσθηκαν από το λιμενικό και την αστυνομία που σάρωσε την περιοχή του Καρφά. Είναι δε πολύ πιθανόν τις επόμενες ώρες να κάνουν κι άλλοι την  εμφάνισή τους, είτε στην ΒΙΑΛ, είτε να εντοπισθούν από τις αρχές, που συνεχίζουν την έρευνα και τους ελέγχους» όπως σημειώνει το astraparis.gr

To αρχικό θρίλερ και η άρνηση του λιμενικού να δώσει στοιχεία

Σημειιώνεται ότι αρχικά η άφιξη και η άγνωστη τύχη των 25 προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους 12 παιδιών, οι οποίοι αποβιβάσθηκαν με φουσκωτή βάρκα στην περιοχή του Καρφά, περί τις 7 το πρωί του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου 2020, είχε μετατραπεί σε θρίλερ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και φωτογραφικό υλικό, οι 25 αφγανικής καταγωγής φαίνονταν μετά την άφιξή τους να ανέβηκαν στο βουνό και  χωράφια, ενώ έγινε αντιληπτή η άφιξή τους και αναζητούνταν από δυνάμεις της αστυνομίας και του Λιμενικού, καθώς και του στρατού.

Από την πλευρά του λιμεναρχείου Χίου, με στέλεχος του οποίου επικοινώνησε ο astraparis.gr, ουδεμία δήλωση υπήρξε, ούτε έγινε αναφορά για το πού βρίσκονται αυτή την στιγμή οι 25 πρόσφυγες και μετανάστες. Αρκέσθηκε να δηλώσει πως ό,τι έχει να πει «θα το αναφέρει στην Υπηρεσία».

(Οι φωτογραφίες με τις βάρκες είναι η μεν έξω στην στεριά παλαιά, ενώ η σημερινή είναι η σκισμένη μέσα στην θάλασσα - Οι φωτογραφίες με τους πρόσφυγες είναι από Aegean Boat Report)

Με πληροφορίες από astraparis.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)