to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:13 | 25.09.2020

Πολιτική

Αντιδράσεις για το κυβερνητικό σχέδιο απονέκρωσης των εργατικών διαφορών

Ακόμα ένα βήμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τη μεθοδική διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με προφανή στόχο η εργασία χωρίς δικαιώματα να αποτελέσει μόνιμη συνθήκη


«Η αποκάλυψη του LEFT.gr, ότι η επαίσχυντη κυβέρνηση Μητσοτάκη, δια του Βρούτση, ετοιμάζεται να καταργήσει, επί της ουσίας, τις εργατικές διαφορές, μεταφέροντας τες στον ΟΜΕΔ, είναι συντριπτική σε ότι αφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης για το μέλλον του ΣΕΠΕ και την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας», τονίζει σε δήλωσή του ο πρώην γενικός γραμματέαςτου υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, σχετικά με την επιχειρούμενη μεταφορά του θεσμού των εργατικών διαφορών από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ.

«Η αφαίρεση από το ΣΕΠΕ των εργατικών διαφορών οδηγεί σε "εργασιακή ζούγκλα"», τονίζει και το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων διενέργειας εργατικών διαφορών από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, η προσφυγή των εργαζομένων γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη τόσο χωρικά όσο και χρονικά, ενώ αφαιρείται η πίεση της επιβολής προστίμων»

«Ήταν αποκούμπι για χιλιάδες εργαζόμενους»

«Oι εργατικές διαφορές, που πραγματοποιούσε το ΣΕΠΕ, ήταν το αποκούμπι για τις χιλιάδες των εργαζομένων που έβρισκαν, σε αυτές, ένα καταφύγιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία», υπογραμμίζει ο Ανδ. Νεφελούδη. Θυμίζει επίσης ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε αξιοποιηθεί και ο θεσμός της τριμερούς συμφιλιωτικής συνάντησης, στο επίπεδο του γενικού γραμματέα και  «έλαβαν χώρα περίπου 700 τέτοιες συναντήσεις».

«Όλα αυτά ενόχλησαν τον ΣΕΒ και τα κυβερνητικά του φερέφωνα, γιατί ήταν θεσμοί αντιμετώπισης της εργοδοτικής παραβατικότητας και της κυβερνητικής συνενοχής», σημειώνει ο Ανδ. Νεφελούδης και προαναγγέλλει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ξανά σύντομα στην κυβέρνηση, θα καταργήσει αυτές τις επαίσχυντες διατάξεις, αν τολμήσουν να τις εισάγουν, θα ενδυναμώσει το ΣΕΠΕ καθιστώντας το Γενική Γραμματεία και θα περιφρουρήσει τον ρόλο των επιθεωρητών, για να χτυπηθεί στην ρίζα της η λατρευτή για την ΝΔ και τους ακραίους του ΣΕΒ παραβατικότητα».

Στη μεγάλη σημασία της διαδικασίας των εργατικών διαφορών για τους εργαζόμενους στέκεται και ο Πάνος Κορφιάτης, Αναλυτής Επιχειρησιακών Δεδομένων στον τομέα της Ασφάλισης και πρώην Ειδικός Γραμματέας ΣΕΠΕ, με ανάρτησή του στα social media: «σταθερά πάνω από 12.000 εργατικές διαφορές διεξάγονται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Αρκεί να δει κανείς τα ποσά δεδουλευμένων αποδοχών που εισπράττουν οι εργαζόμενοι που είναι πάνω από 12 εκ. ευρώ ετησίως, την στιγμή που η οδός της προσφυγής στα δικαστήρια κοστίζει και σε χρόνο και σε χρήμα»

Εξηγεί επίσης τι θα επιφέρει η μεταφορά της διαδικασίας αυτής από το ΣΕΠΕ στον ΟΜΕΔ, όπως ανέλυσε την Πέμπτη 25/9/20 και το δημοσίευμα του Left.gr:

1. Λιγότερες εργατικές διαφορές. Η δομή του ΟΜΕΔ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει έναν τέτοιο όγκο δουλειάς καθώς ούτε το προσωπικό ούτε την αντίστοιχη δομή διαθέτει.

2. Δυσκολότερη πρόσβαση των εργαζομένων στην διαδικασία. Μέχρι σήμερα οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε ένα από τα 66 τμήματα του ΣΕΠΕ σε όλη την Ελλάδα και να ζητήσει την πραγματοποίηση μιας εργατικής διαφοράς συμπληρώνοντας απλά μια αίτηση. Στον ΟΜΕΔ πέρα από την δυσκολία πρόσβασης θα απαιτείται και η συνδρομή δικηγόρου από εργαζόμενους που στην μεγάλη τους πλειοψηφία προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ επειδή είναι απλήρωτοι.

3. Αλλάζει η φύση της διαδικασίας καθώς χάνονται δύο πολύ σημαντικά εργαλεία, η γνώση της αγοράς και της εικόνας της παραβατικότητας που έχουν τα τοπικά τμήματα επιθεώρησης και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων που ήταν αυτή που οδηγούσε σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των διαφορών.

«Στο τέλος της ημέρας», προσθέτει ο Π. Κορφιάτης, «θα χαθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι το δίκιο τους και θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το ΣΕΠΕ».

«Η κίνηση αυτή , ολοκληρωτικά αχρείαστη, εξυπηρετεί μόνο ένα πράγμα: λιγότερη παρέμβαση από το κράτος στην αγορά εργασίας, ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για παράβαση του εργατικού δικαίου και τέλος διαλύοντας βήμα βήμα την Επιθεώρηση Εργασίας να διασφαλίσουμε ότι η εργασία χωρίς δικαιώματα θα αποτελέσει μόνιμη συνθήκη», συμπεραίνει ο πρώην Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ.

Τ.Γ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)