to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Μάλαμα: Το υπ. Περιβάλλοντος να ελέγξει άμεσα τον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα

...αντί να βγάζει «αναμνηστικές φωτογραφίες» με την Ελληνικός Χρυσός, όπως επισημαίνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ


Όπως τονίζει η Κυριακή Μάλαμα:

Με την έγγραφη απάντηση του στην κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα του ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα, το Σώμα Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνει για ακόμα μία φορά τις παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός στο συγκεκριμένο χώρο.

Με την υπ. αριθμ,. ΥΠΕΝ/ΣΕΒΕ/74286/4519 της 29/7/2020 απάντηση του (η οποία για αδιευκρίνιστους λόγους κατατέθηκε στη Βουλή με δύο μήνες καθυστέρηση), το Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας επισημαίνει ότι ο χώρος του Κοκκινόλακκα, είναι χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων κι όχι “χώρος ξηρής απόθεσης”, όπως ισχυρίζεται η εταιρία για να αποφύγει την αδειοδότησή της λειτουργίας του. Για τον συγκεκριμένο ΧΥΤΕΑ, όπως αναφέρεται στο έγγραφο : “υπάρχει ρητή υποχρέωση του φορέα του έργου να εφοδιαστεί και με την ως άνω άδεια λειτουργίας του άρθρου 36 του Ν. 4042/2012, η οποία καλύπτει θέματα λειτουργίας χώρου υγειονομικής ταφής επικινδύνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις λοιπές εγκρίσεις και άδειες”.

Επίσης, οι επιθεωρητές υπογραμμίζουν ότι στον συγκεκριμένο ΧΥΤΕΑ έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις σε σχέση με την στεγάνωση του εδάφους, στο οποίο αποτίθενται επικίνδυνα εξορυκτικά απόβλητα. Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο “μετά από ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΤΕΠ/ΣΕΒΕ από το 2013 έως σήμερα διαπιστώθηκαν παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.» με τις υπ’ αριθμ. οικ. 290/08-01-2016 και οικ. 2794/22-04-2019 Αποφάσεις Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για βεβαιωμένες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν στην εγκατάσταση απόθεσης αποβλήτων (επικινδύνων και μη) Κοκκινόλακκα (εφεξής ΧΥΤΕΑ). Στις παραβάσεις αυτές περιλαμβάνονται και παραλείψεις στην κατασκευή του ΧΥΤΕΑ, όπως μεταξύ άλλων ο τρόπος στεγανοποίησης του οριζόντιου τμήματος του χώρου απόθεσης των αποβλήτων, η μη τοποθέτηση πυρήνα στο κατάντη φράγμα, καθώς και η λειτουργία του ΧΥΤΕΑ χωρίς την προβλεπόμενη άδεια του άρθρου 36 του Ν. 40402/2012”.

Καλούμε, λοιπόν, το Υπουργείο Περιβάλλοντος να σταματήσει να αντιλαμβάνεται την μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική ως “ευκαιρία για εκδρομή” και να επιβάλλει άμεσα το νόμο στον Κοκκινόλλακα και συνολικά στις περιοχές δραστηριοποίησης της Ελληνικός Χρυσός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)