to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χαιρέτα την πρώτη κατοικία που χάνεις

Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα της κυβέρνησης που θα φέρει σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, διευκολύνονται οι πτωχεύσεις, οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και οι πιο αδύναμοι οικονομικά οφειλέτες στραγγαλίζονται


Με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα της κυβέρνησης που θα φέρει σύντομα στη Βουλή προς ψήφιση, διευκολύνονται οι πτωχεύσεις, οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και  οι πιο αδύναμοι οικονομικά οφειλέτες στραγγαλίζονται, αφού οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού είναι, ουσιαστικά, γραμμένες από τις τράπεζες και τα funds!! Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των οφειλετών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) θα είναι δυσβάσταχτες, από τη μαζική αρπαγή περιουσιακών στοιχείων από τους πιστωτές.

Και η α' κατοικία εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία και θα ρευστοποιείται. Καταργούνται προστατευτικές διατάξεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που ίσχυαν, με τροποποιήσεις, από την εποχή του νόμου Κατσέλη και Νόμου Σταθάκη (Νόμοι 3869/2010, 4469/2017, 4605/2019), για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με μία άκρως επικοινωνιακή τακτική εξαπάτησης, με σιγοντάρισμα από τα φιλικά της Μέσα Ενημέρωσης, προσπαθεί να πείσει τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειό τους ότι προστατεύει την πρώτη κατοικία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο έπαιξε πρώτος το βιολί της παραπλάνησης, δηλώνοντας ότι «Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών(!).
Μας δουλεύουν και από πάνω: Μιλούν για «δεύτερη ευκαιρία»!
Η πραγματικότητα όμως θα είναι αδήριτη: 
1. Όσοι δανειολήπτες δεν χαρακτηρίζονται «ευάλωτα νοικοκυριά» χάνουν οριστικά τα πάντα,  καθώς το σύνολο της περιουσίας τους ρευστοποιείται.
2. Αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται «ευάλωτα νοικοκυριά» χάνουν το σύνολο της περιουσίας τους, που επίσης ρευστοποιείται. Η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός στα «ευάλωτα νοικοκυριά» είναι οι ιδιοκτήτες να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund). Αν καθυστερήσουν να καταβάλουν έως τρία ενοίκια, θα τους γίνεται έξωση.
3. Μετά από 12 χρόνια ο ευάλωτος δανειολήπτης που πληρώνει ενοίκιο, αν θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!
Καταργούν και την αποζημίωση απόλυσης!!
Μετά την ( αναδρομική!) κατάργηση από τη Κυβέρνηση της ΝΔ, της υποχρέωσης του εργοδότη να αιτιολογεί με «βάσιμο (αιτιολογημένο) λόγο» τις απολύσεις μισθωτών αορίστου χρόνου, που επανάφερε το καθεστώς για τις απολύσεις στο ισχύον προ ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ετοίμασε νέα επίθεση.
Αντιστρέφει πλήρως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί πτώχευσης, που προβλέπονταν και αποζημίωση για τις συμβάσεις αόριστου χρόνου, καταργώντας, μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, τον από εποχής Ελευθερίου Βενιζέλου Νόμο 2112/1920, όπου ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει αποζημίωση σε απολυμένους εργαζόμενους, διαφορετικά η απόλυση ήταν άκυρη.
Ολοένα και βαθαίνει την εργασιακή νεοφιλελεύθερη ζούγκλα η Κυβέρνηση της ΝΔ…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)