to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πτωχευτικός κώδικας: Απειλή για χιλιάδες "λουκέτα" και απολύσεις

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι "κομμένος" και "ραμμένος" στα μέτρα των τραπεζών


Κίνητρα σε τράπεζες και funds να προχωρήσουν σε μια εκτεταμένη "απαλλοτρίωση" της περιουσίας ασθενέστερων στρωμάτων δίνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας σύμφωνα με έγκυρους τραπεζικούς αναλυτές, οι οποίοι συνεκτιμούν ότι θα απειληθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον επόμενο μήνα και να τεθεί σε ισχύ από 1.1.2021 επιφέροντας δυσμενείς συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρά κάποιες -ενδεχομένως και προσχηματικές- αντιρρήσεις των τραπεζών, το κείμενο φαίνεται πως είναι "κομμένο" και "ραμμένο" στα μέτρα τους

Για παράδειγμα το νέο πλαίσιο φέρνει το τεκμήριο της παύσης πληρωμών σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης «δεν καταβάλει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή πιστωτικά ή χρηματοδοτικά ιδρύματα, σε ύψος τουλάχιστον 40% των συνολικών του ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τον αντίστοιχο φορέα για περίοδο τουλάχιστον έξι (6) μηνών, εφόσον η μη εξυπηρετούμενη υποχρέωσή του υπερβαίνει το ποσό των 30.000».

Ορισμένοι τραπεζικοί αναλυτές αναφέρουν στην "Α" ότι με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα υπάρξουν αποφάσεις για μαζικές κηρύξεις πτωχεύσεων από τα αρμόδια δικαστήρια. Κάτι τέτοιο με τη σειρά του αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων.

Συνεπώς θα ευνοηθεί η αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομιλών και εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με παράλληλες μαζικές εκποιήσεις της κύριας κατοικίας οφειλετών ή απώλειάς της προς όφελος funds και τραπεζών.

Κύρια κατοικία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πτωχευτική περιουσία εντάσσεται και η κύρια κατοικία του οφειλέτη ακόμα και των φυσικών προσώπων - νοικοκυριών. Μέρος της πτωχευτικής περιουσίας αποτελεί και το τίμημα της πώλησης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, που αποδίδεται απευθείας στους δανειστές του, στο πλαίσιο του σχήματος «πώληση και επαναμίσθωση». Αυτό αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ.

Εφόσον ο οικονομικά ευάλωτος πολίτης χάσει το σπίτι του, μέσω της πώλησής του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, και αφού έχει αποδώσει το τίμημα της πώλησης στους δανειστές του, εξαναγκάζεται να αναλάβει να πληρώνει ενοίκιο για 12 έτη στον ίδιο φορέα προκειμένου να έχει απλή προσδοκία να το επαναγοράσει, αφού καταβάλει εκ νέου τίμημα στο ύψος της εμπορικής αξίας του κατά τον χρόνο επαναγοράς.

Απόλυση χωρίς αποζημίωση

Παράλληλα ο νέος κώδικας ανοίγει το δρόμο για απολύσεις χωρίς αποζημίωση όλων των εργαζομένων επιχειρήσεων που πτωχεύουν, καθότι το άρθρο 29 του σχεδίου για τη λύση συμβάσεων προβλέπει ότι «η κήρυξη της πτώχευσης προκαλεί την αυτόματη και αζήμια λύση όλων των εκκρεμών και διαρκών συμβάσεων του οφειλέτη την εξηκοστή ημέρα από την κήρυξη της πτώχευσης».

Έτσι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι θα... μπορέσουν να συνεχίσουν την εργασία τους με νέες συμβάσεις στην επιχείρηση, υπό νέα διοίκηση, αφού πρώτα θα έχουν απολυθεί χωρίς αποζημίωση.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε τον δρόμο της ικανοποίησης των επιθυμιών των τραπεζών αγνοώντας επιδεικτικά συγκροτημένες προτάσεις για το θέμα από, όπως αυτή της  Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή (ΕΔΙΠΚΑ), η οποία είχε υιοθετήσει και προστατευτικές διατάξεις του Ν. 4605 του Αλέκου Φλαμπουράρη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)