to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:04 | 21.09.2020

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Θα πρέπει να απολογηθούν που δίχασαν την κοινωνία και εξαπάτησαν τους πολίτες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ο κ. Μητσοτάκης, το κόμμα του και συγκεκριμένα στελέχη επένδυσαν στο μίσος και τον διχασμό της κοινωνίας, φόρεσαν περικεφαλαίες, κορόιδεψαν τους συμπολίτες μας με την αδιέξοδη και εθνικιστική ρητορική που υιοθέτησαν»


Η συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη, τομεάρχη Εσωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Βόρειου Τομέα Β’ Αθηνών, στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews:

Πώς αξιολογείτε τα νέα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να περιορίσει την εξάπλωσης της;

Είναι σαφές ότι έγιναν τραγικά λάθη. Από εκεί που ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι νικήσαμε – νίκησε τον κορωνοϊό και έβγαζε φωτογραφίες με τους πιο πετυχημένους ηγέτες στη διαχείριση της πανδημίας, φτάσαμε μέσα σε λίγες βδομάδες να μας ανακοινώσουν ότι στην Αττική το Εθνικό Σύστημα Υγείας αρχίζει να χτυπάει κόκκινο στις κλίνες που έχουμε διαθέσιμες για διασωληνωμένους.

Έγινε μεγάλη ζημιά το καλοκαίρι. Μεγαλύτερη και αυτή που ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επεσήμαινε με τις ανακοινώσεις του. Επιπόλαιο άνοιγμα του τουρισμού, ανεπαρκή τεστ, διαφορετικά πρωτόκολλα σε κάθε πύλη εισόδου, το αδιαχώρητο στα ΜΜΜ των μεγαλουπόλεων με αραιά δρομολόγια, αύξηση πληρότητας στα πλοία τον Αύγουστο, ανεπαρκής τήρηση των μέτρων από τις κατά τόπους αρχές και ένα αδικαιολόγητα διθυραμβικό κλίμα σε κάποια media έπαιξαν το καθένα τον ρόλο του στην εξάπλωση της πανδημίας.

Και κάτι σημαντικό. Στα ιστορικά υψηλά αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών των τελευταίων ημερών δεν συμπεριλαμβάνεται η αναπόφευκτη συμβολή του ανοίγματος των σχολείων με 25 και 27 παιδιά ανά τάξη. Να δούμε πόσο θα επηρεάσει κι αυτό τις επόμενες μέρες.

Όλα τα παραπάνω μπορούσαν και έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά. Δεν είναι θέμα κομματικής σημαίας, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας.

Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει πως το άνοιγμα των σχολείων έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πως το λάθος με τις μάσκες θα διορθωθεί άμεσα. Ποια η θέση σας;

Χάος, ανοργανωσιά, παιδαριώδη λάθη. Οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι είχαν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, έκαναν λάθη με τις μάσκες, με τα ελλείμματα στις θέσεις των δασκάλων, με την έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και συνολικά δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.

Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από το 2019.

Η υπόθεση με τις μάσκες δείχνει δυστυχώς ότι εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να συντονίσει μια στοιχειώδη διαδικασία, πως θα μπορούμε να αναμένουμε καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση για πιο σύνθετα και απαιτητικά θέματα;

Πώς σχολιάζετε τη φράση του Ζόραν Ζάεφ πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδωσε μάχες» για τη χώρα του;

Ο κ. Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό. Θετικό! Καιρός να ζητήσει και μία συγνώμη, αν το κάνει θα είναι κίνηση θάρρους. Όλο και περισσότεροι σε όλα τα κόμματα κατανοούν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα εθνικά μας συμφέροντα και τη σταθερότητα στην περιοχή. Είμαστε περήφανοι που στα δύσκολα ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, κόντρα στον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και την ευθυνοφοβία. Έτσι κάνουν τα σοβαρά κόμματα.

  1. Ο κ. Μητσοτάκης, το κόμμα του και συγκεκριμένα στελέχη επένδυσαν στο μίσος και τον διχασμό της κοινωνίας, φόρεσαν περικεφαλαίες, κορόιδεψαν τους συμπολίτες μας με την αδιέξοδη και εθνικιστική ρητορική που υιοθέτησαν. Θα πρέπει να απολογηθούν που δίχασαν τόσο βαθιά την κοινωνία μας και εξαπάτησαν τους πολίτες απλά και μόνο για να μαζέψει ψήφους. Θα ξεχάσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή να λέει «ανταλλάξατε το Μακεδονικό με τις συντάξεις»;

Θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει αρκετά δισ. στα εξοπλιστικά; Θα θέλατε αυτά τα χρήματα να δοθούν άλλου (πχ Υγεία, Παιδεία, συντάξεις, δράσεις κατά της ανεργίας, κλπ);

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να διαβουλευτεί με κανέναν, χωρίς να ενημερώσει τη Βουλή. Δεν αναφέρθηκε στις ανάγκες που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ούτε αιτιολόγησε συνολικά αυτή την απόφαση.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λογοδοτεί πουθενά, δεν ενημερώνει τα κόμματα, επιλέγοντας να υποβαθμίζει τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του Κοινοβουλίου.

Τον καλούμε να φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή, να διατυπώσουμε τη θέση μας και τους προβληματισμούς μας, όπως θα πρέπει να συμβαίνει σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει, για ποιο λόγο χρειαζόμαστε ένα τέτοιο γιγαντιαίο πρόγραμμα, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε να γίνει αυτή η τεράστια δαπάνη.

Αντέχει οικονομικά η χώρα; Πόσα όπλα χρειαζόμαστε για να εγγυηθούμε την αμυντική επάρκεια και το αποτρεπτικό δόγμα;

Ποιες οι προτεραιότητες σας και ποια τα σημεία που θα δώσετε έμφαση ως ο νέος τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ;

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε παραγωγική αντιπολίτευση, να διαβουλευόμαστε με την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς, να διαμορφώσουμε ισχυρές και πλατιές πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Να ακούσουμε και να διαβουλευτούμε με όλες τις προοδευτικές δεξαμενές σκέψης. Να εμπλουτίσουμε το πολιτικό και προγραμματικό μας οπλοστάσιο.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Το εύρος των θεμάτων είναι τεράστιο και με σημαντικό πολιτικό βάρος. Πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Φέρνει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ο οποίος βρήκε ομοιότητες στο νέο σας λογότυπο με αυτό της 17Ν;

Δεν την σχολιάζω. Η χώρα είναι μικρή και όλοι είμαστε γνωστοί για τις απόψεις και τις διαδρομές μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)