to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σε διασωλήνωση το κυβερνητικό «success story»

Κατακόρυφη η πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία


Τα «απόνερα» των παλινωδιών και των ερασιτεχνικών χειρισμών της κυβέρνησης στη δεύτερη φάση της πανδημίας «κυκλώνουν» σταδιακά το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου. H εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των επιλογών της κυβέρνησης για την τιθάσευση των συνεπειών της Covid-19 έχει πάρει την κατιούσα -47% έναντι του 80% στην πρώτη φάση, σύμφωνα με έρευνα της Prorata-, ενώ 7 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο διάστημα, αποτυπώνοντας το βαρύ κοινωνικά κλίμα. Επιπλέον, η εμφανής έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των υπουργείων, τα ενδοκυβερνητικά «μαχαιρώματα» και οι αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών επιτείνουν το «επιτελικό» αλαλούμ στη διαχείριση της δίδυμης -οικονομικής και υγειονομικής- κρίσης. Υπ' αυτό το πρίσμα, το επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρεί να χρεώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση τις «αστοχίες» και τις αποτυχίες της κυβέρνησης στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Αλληλοδιαψεύσεις

Η διαχείριση της διαρκώς επιδεινούμενης επιδημιολογικής εικόνας στην Αττική αποτελεί τον μεγαλύτερο κυβερνητικό «πονοκέφαλο». Το μεγάλο «λουκέτο» για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας έχει ήδη τοποθετεί στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, από τη στιγμή που αποτελεί συνειδητή επιλογή η μη ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Ήδη, προχθές, ανακοινώθηκαν μέτρα περιορισμού της οικονομικής ζωής και της κοινωνικής δραστηριότητας, ώστε να μπει ένα «φρένο» στην ανοδική αύξηση των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Ωστόσο, η επιβολή ενός γενικότερου “lockdown’’ θα συνιστά την ταφόπλακα στην πραγματική οικονομία, εξαερώνοντας συνάμα το κυβερνητικό «success story” στην αντιμετώπιση της κρίσης. Υπό το κράτος του πανικού -ελέω επιβάρυνσης των ΜΕΘ-, ο Στέλιος Πέτσας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής", τοποθετώντας για επικοινωνιακούς λόγους το ηθικό «περιτύλιγμα" ότι “μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει δίλημμα, είναι ψευτοδίλημμα».

Οι αντιδράσεις και ο πανικός στην φορείς της οικονομίας από την αποκάλυψη των κυβερνητικών προθέσεων οδήγησε στο «διπλό» άδειασμα του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας- δεσμεύτηκε ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο «θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις". Επιπλέον, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για lockdown».

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, αρκετοί λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Επιστημόνων έχουν εισηγηθεί μικρής διάρκειας lockdown στην Περιφέρεια του Λεκανοπεδίου, διότι θεωρούν ότι η τάση αύξησης του ρυθμού μετάδοσης του ιού είναι πολύ υψηλή. Στις δημόσιες δε δηλώσεις τους, αρκετοί εξ αυτών θεωρούν αναπόφευκτη μια τέτοια απόφαση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αντιφάσεις για τις ΜΕΘ

Παρ’ όλα αυτά -μετά το τέλος της προχθεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού με τους επιστήμονες-, κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι «σημειώθηκε πως, παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας», σε αντιδιαστολή με τη δημόσια παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου (μία ημέρα πριν) αναφορικά με την «αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, καθώς δύο στις τρεις περίπου είναι κατειλημμένες στην Αττική»!

Ενδοκυβερνητικές κόντρες

Οι μάσκες-αλεξίπτωτα που διανεμήθηκαν στους μαθητές δεν μπορούν να καλύψουν τις εσωτερικές κυβερνητικές έριδες, που έχουν ως χρονική αφετηρία το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η Νίκη Κεραμέως, με εμφανή διάθεση να εκθέσει τον Τάκη Θεοδωρικάκο, επιχείρησε να αποσείσει οποιαδήποτε σχετική ευθύνη του τομέα της λέγοντας ότι «οι μάσκες και όλα τα αναλώσιμα υλικά δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας» και προσθέτοντας πως «οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προφανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι στην ερώτηση για το «αν θα διορθωθεί η κατάσταση», απάντησε με βιτριολικό τρόπο πως «δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, οπότε είναι πιο σωστό να μην σας απαντήσω επ’ αυτού»!

Σύμφωνα με την ερμηνεία "γαλάζιων" αξιωματούχων, η υπουργός Παιδείας «το φύλαγε μανιάτικο» στον Τάκη Θεοδωρικάκο. Θυμίζουν δε ότι την ημέρα (σ.σ.: 21 Αυγούστου) που η Νίκη Κεραμέως δήλωνε ότι «είναι ευθύνη του καθενός να προμηθευτεί μια υφασμάτινη μάσκα», ο υπουργός Εσωτερικών είχε προχωρήσει στη δήλωση-«άδειασμα» ότι θα διατεθούν οι μάσκες δωρεάν, καθώς «αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και την εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ' όλους τους μαθητές”.

Aνορθογραφία κόστους 6 εκατ. ευρώ

Εντέλει, να υποβαθμίσει με τον όρο «ανορθογραφία» το μπάχαλο με τη διανομή μασκών - full face στους μαθητές επιχείρησε ο Στέλιος Πέτσας, χωρίς ωστόσο να κάνει μνεία για τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ που κόστισαν στους φορολογούμενους οι «μάσκες-γίγας».

Απουσία Σαμαρά για τη Β. Μακεδονία

Το "παιχνίδι των καθυστερήσεων" παίζει η κυβέρνηση μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, όταν φτάσουν στη Βουλή για κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο διαμηνύουν ότι "οι διαδικασίες θα πρέπει να δρομολογηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες", με τα βλέμματα να στρέφονται στη στάση των... "μακεδονομάχων" της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς προσανατολίζεται να ακολουθήσει την οδό της αποχής καθώς "ένας πρώην πρωθυπουργός έχει διευρυμένα περιθώρια αυτονομίας", όπως διαμηνύουν ορισμένοι εκ των συνομιλητών του. Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε απουσιάσει από την ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Αθλητισμού αγνοώντας επιδεικτικά την κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, δεν προσήλθε και στην ψηφοφορία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, οι "σαμαρικοί" βουλευτές αναμένεται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η ρήξη του Μαξίμου με την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)