to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 20.09.2020

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Εμπροσθοβαρώς και με μεγαλύτερη τόλμη να αξιοποιήσουμε το ‘’μαξιλάρι’’ της κυβέρνησης Τσίπρα (βίντεο)

«Ο Κυρ. Μητσοτάκης πηγαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη φαρέτρα της εθνικής μας στρατηγικής»


Συνέντευξη με αφορμή την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 14 - 17 Σεπτεμβρίου έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη «Νέα Τηλεόραση Κρήτης».

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουως μια πρώτη ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην ομιλία της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν και την ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της ύφεσης που θα επιφέρει στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

Κόλαφος κατά της τουρκικής επιθετικότητας και της προκλητικότητας Ερντογάν το ψήφισμα που εγκρίναμε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με συντριπτική πλειοψηφία– 601 ψήφοι υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές –εγκρίναμε ένα ψήφισμα με το οποίο η τουρκική ηγεσία καλείται να σταματήσει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και τις παράνομες γεωτρήσεις και έρευνες. Η πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και την Κύπρο όπως εκφράζεται στο ψήφισμα, θεωρώ πως είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για την Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πηγαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να έχει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη φαρέτρα τη εθνικής μας στρατηγικής.

Οι έλληνες ευρωβουλευτές και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όχι απλώς  ψηφίσαμε το ψήφισμα, αλλά δουλέψαμε εντατικά μέσα στις Πολιτικές μας Ομάδες και οργανώσαμε συμμαχίες για να απομονωθεί το φιλοτουρκικό λόμπυ και να είναι ισχυρό αυτό το ψήφισμα, το οποίο ζητά από τη Σύνοδο Κορυφής να έχει στο τραπέζι της και έναν κατάλογο στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων κατά της τουρκικής ηγεσίας. Μόνο υπό την απειλή κυρώσεων μπορεί ο Ερντογάν να αφήσει στην άκρη τους τσαμπουκάδες και τις παράνομες ενέργειες. Και αυτό είναι μια εθνική επιτυχία.

Προετοιμάζεται το έδαφος για διερευνητικές συνομιλίες - Το θέμα είναι υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις θα ανοίξει αυτός ο διερευνητικός διάλογος.

Και στο παρελθόν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες αλλά διακόπηκαν το 2016 με ευθύνη της Άγκυρας. Το τελευταίο διάστημα ήταν τέτοια η επιθετικότητα του Ερντογάν που ενίσχυσε την προσπάθειά μας να στρέψουμε αρκετές δυνάμεις στην Ευρώπη στο πλευρό μας. Το ζητούμενο  είναι να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με ένα εθνικό σχέδιο. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε το διαφορετικό μήκος κύματος στο οποίο κινούνται Γαλλία και Γερμανία.

Ενδιαφέρουσες οι εξαγγελίες της κας Φον ντερ Λάιεν – Το ζητούμενο είναι να περάσουμε από τα λόγια στα έργα!

Ο κορονοϊός ‘’έπιασε την Ευρωπαϊκή Ένωση στον ύπνο’’. Και γι’ αυτό χρειάζεται -και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το κάθε κράτος μέλος- να γίνουν περισσότερα πράγματα για την αντιμετώπιση των πανδημιών και για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίων. Καθώς και να αποκτήσουμε μια Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτικής για την δημόσια υγεία και να μην δούμε ποτέ ξανά φαινόμενα, όπως αυτά που σημειώθηκαν στο ξέσπασμα της πανδημίας ‘’με τον ένα να κλέβει τις μάσκες του άλλου’’.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάκαμψη θα αργήσουν να έρθουν – από την Άνοιξη του 2021 και μετά. Εμπροσθοβαρώς και με μεγαλύτερη τόλμη να αξιοποιήσουμε το ‘’μαξιλάρι’’ της κυβέρνησης Τσίπρα, στηρίζοντας τον τουριστικό κλάδο, την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή καθώς και εργαζομένους, ανέργους και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες.

Στην Ελλάδα πολύ φοβάμαι πως οδεύουμε προς έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με μία ύφεση που μπορεί να αγγίξει το 10% - καμία σχέση δηλαδή με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και του κ. Στουρνάρα.Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης, των δυσοίωνων εκτιμήσεων αλλά και του ότι τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθουν από την Άνοιξη του 2021 και μετά, πρέπει να κάνουμε περισσότερα: Εμπροσθοβαρώς και με μεγαλύτερη τόλμη να αξιοποιήσουμε το ‘’μαξιλάρι’’ της κυβέρνησης Τσίπρα, στηρίζοντας τον τουριστικό κλάδο, την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή καθώς και εργαζομένους, ανέργους και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα σημαντικό βήμα. Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε ωστόσο μονιμότερη ενίσχυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό κοινοτικό προϋπολογισμό, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε μια ισχυρή κοινωνική ατζέντα για τη στήριξη όσων πλήττονται και φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα και την ψηφιοποίηση της οικονομίας και της διοίκησης. Αυτά όλα είναι σημαντικά και για την Ελλάδα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)